Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Luka – najdraža postaja

Autor: Nenad Marčina

08.06.2010. 22:00
Luka – najdraža postaja

Foto: Nenad MARČINA



Stigao sam na Dugi otok prije četiri godine računajući da ću ostati samo par mjeseci. Nisam ni mogao zamisliti da ću ja, rođen u Gornjim Raštanima, toliko zavoljeti otok, kaže Birkić
Od svih autobusnih linija na kojima sam do sada radio, najbolja mi je ova na Dugom otoku, kaže Milorad Birkić, djelatnik zadarske Liburnije.
Posebno, kako tvrdi Birkić, on i kolega Željko Prtenjača osjećaju se odlično u Luci, polaznoj autobusnoj postaji.
– Stigao sam na Dugi otok prije četiri godine računajući da ću ostati samo par mjeseci. Nisam ni mogao zamisliti da ću ja, rođen u Gornjim Raštanima, toliko zavoljeti otok, kaže Birkić.
Za vozača Birkića Luka je postala drugi dom. Svakodnevno se druži s mještanima, donosi im dnevni tisak iz Sali.
Na pitanje što bi po njegovu mišljenju trebalo napraviti da se vrati mladost na Dugi otok, Birkić odgovara da bi svakako trebalo brodske i autobusne linije prilagoditi radnom vremenu.
Osim toga, smatra Birkić, besplatni prijevoz imaju umirovljenici i otočani stariji od 65 godina te učenici srednjoškolci i studenti. U tu grupaciju trebalo bi uključiti i nezaposlene otočane, jer su u najnepovoljnijem položaju.
Birkić također misli da autobusi koji prometuju na otocima trebaju biti niži, sa što manje stuba, kako bi se što lakše u autobus ukrcala teška prtljaga koju otočani donose iz Zadra.
Autobusna povezanost ipak još nije dobra.
– Žalosno je da nema svakodnevne autobusne povezanosti južnog dijela Dugog otoka sa sjevernim. I koliko sam upućen, od svih otoka na Jadranu, jedino Dugi otok nije svakodnevno autobusno povezan, premda njegova udaljenost od Velog Rata do općinskog središta Sali iznosi 49 kilometara.
Birkića raduje i to što kolega Željko Prtenjača i on po potrebi voze i turiste u razgledavanje atraktivnih dugootočnih destinacija.