Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mještani Starigrada razumiju Teslu

Autor: Boris Kupčak

08.06.2010. 22:00
Mještani Starigrada razumiju Teslu

Foto: Vedran SITNICA



Zbog divljeg odlagališta otpada koje se nalazi ispred njegovog dvorišta, Nikola Tesla iz Starigrada jučer je započeo prosvjed ispred zgrade Općine Starigrad. Okružen vrećama punim smeća namijenjenim reciklaži i s promidžbenom knjižicom Turističke zajednice RH s porukom “Uz cvijet je ljepši svijet” Tesla je pokušao senzibilizirati javnost o važnosti očuvanja okoliša i prije svega ukazati na problem divljeg odlagališta građevinskog i drugog otpada te parkirališta općinske komunalne tvrtke “Argyruntum” d.o.o. ispred svoje kuće u starigradskom naselju Brđani, na dijelu koji je pod zaštitom Parka prirode Velebit. Mještani Starigrada slažu se kako bi i oni napravili isto kada bi odlagalište bilo ispred njihovih kuća i podržavaju Teslu, dok nam je on rekao kako će prosvjedovati svakog jutra, iako još ne zna do kada.
– Prosvjed je posljednji stupanj kojim iskazujete svoje nezadovoljstvo, kada više ne možete razgovarati, odnosno nemate sugovornika. Ne znam zbog čega, nekima vjerojatno treba malo više ekološke svijesti i zasigurno edukacije. Nadam se da ću postići to da me slijedi barem deset posto stanovništva Starigrada, to bi bio veliki rezultat, kazao je Tesla i dodao kako ga ljudi podržavaju, što mu je iznimno drago te da se s Krstom Ramićem, načelnikom Općine Starigrad, ujutro nije sastao i razgovarao o problemima koji ga muče.
U razgovoru koji smo dan prije vodili s načelnikom Ramićem, on je rekao kako je odlagalište u Brđanima sanirano.
– To treba vidjeti. Bila je inspekcija Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i oni su mi kazali kako je, da bi oni to rješili, potrebno imati kućanski otpad. Građevinski otpad svrstava se u opasni i to ne želim imati pred kućom. Kada se ovdje gradio vodovod, sav taj otkop završio je ispred moje kuće i to nije sanirano. Zanimljiva je i oznaka “Ne bacaj do zida”, koja govori da su oni planirali tu ostavljati otpad, ali ipak da ne ide na privatno zemljište, kazao nam je ogorčeni Tesla ističući kako je važno čuvati prirodu, a posebno ako se nalazi 30 metara od vaše kuće i ako je u cijelosti u Parku prirode Velebit.
Kazao je kako je posebno odabrao jučerašnji dan koji je proglašen za Dan zaštite planinskog okoliša, a još uvijek ne zna do kada će prosvjed potrajati.
– Ne znam do kada ću prosvjedovati. Planiram ovdje dolaziti svakog jutra od 7.30 do 8.30 sati, a nakon toga moram na posao, kazao je Tesla.
Mještani Starigrada s kojima smo razgovarali kazali su nam kako u potpunosti razumiju Teslu i da ga podržavaju.
– Tesla dobro govori i slažemo se da nije u redu da mu je otpad ispred kuće istovaren. Podržavamo ga u njegovim nastojanjima, ali mislimo da problem neće biti riješen dok se ne otvori i Centar za gospodarenje otpadom u županiji, kazali su nam mještani Starigrada okupljeni ispred lokalnog kafića i zgrade općine ponavljajući kako se ni oni ne bi pomirili ako bi odlagalište bilo ispred njihove kuće.
Neki od mještani kazali su kako će napraviti i grupu podrške starigradskom Tesli na facebooku. Krste Ramić, načelnik Općine Starigrad, prosvjed je vidio s prozora svoga ureda, a kako nam je rekao, stav mu je da je problem gotovo riješen jer je odlagalište djelomično sanirano.
– S tog terena odvezli smo olupine automobila i poravnali ga. Recimo da je odlagalište djelomično sanirano, a nije dovedeno u prvobitno stanje, jer to nije ni moguće. Ostao je građevinski otpad koji je razasut, a mi možemo napraviti da ga pokrijemo zemljom i da to postane travnati dio. Međutim, koliko ja znam Tesla stalno stavlja naglasak na nešto drugo, a sada želi da tamo ne bude parkiralište naših vozila za odvoz komunalnog otpada, kazao je Ramić dodajući kako je realno da kamioni smrde, ali komunalno je dobilo nalog da ih održava i Starigrad nema alternativu gdje parkirati ta vozila.