Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Osmi tim zadarske Hitne pomoći plaćat će samo Grad Zadar?

Autor: Vanja Mirčeta

08.06.2010. 22:00
Osmi tim zadarske Hitne pomoći plaćat će samo Grad Zadar?

Foto: Vedran SITNICA



Prema svemu sudeći, osmi tim Hitne medicinske pomoći i ovu sezonu će financirati Grad Zadar. Konačnu odluku će krajem lipnja na kolegiju donijeti ipak gradonačelnik Zvonimir Vrančić. Iako smo već neko vrijeme upoznati sa stavom Grada da se neophodni osmi tim HMP-a financira u suradnji Grada Zadra i općina Bibinje, Sukošan, Galovac, Zemunik, Škabrnja i Poličnik, dakle onih područja koja pokriva zadarska HMP, a sukladno broju stanovnika i visini proračuna pojedine općine, od dogovora oko sufinanciranja ni ove sezone neće biti ništa. Naime, Mario Pešut, pročelnik gradskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb često je u posljednjih mjesec dana isticao i podržavao stav gradonačelnika Vrančića, koji je smatrao da je pošteno da se navedene općine o financiranju osmog tima HMP-a dogovore s Gradom Zadrom. No, kako se na nedavno održanom sastanku u Domu zdravlja dio predstavnika općina nije odazvao, a ni nakon dostavljenih prezentacija novog načina preraspodjele tereta financiranja ovog spornog tima nije došlo do pozitivnog rješenja, Grad Zadar je odlučio ispunjavati svoju obvezu financiranja tog tima zaključno s 31. lipnja, nakon čega će konačnu potvrdu o nastavku obveze na jednom od svojih kolegija donijeti gradonačelnik Vrančić.
– Oko financiranja osmog tima Hitne medicinske pomoći nema više nedoumica. Manje, više sve je riješeno i dogovoreno, no gradonačelnik je taj koji mora na svom kolegiju donijeti službenu odluku. Do 31. lipnja imamo obvezu ispunjavati dosadašnju odluku, nakon čega on mora donijeti tu odluku. S obzirom da je proračunska godina u tijeku, ispalo je da su navedene općine bez novaca, a s obzirom da smo u razgovorima s ravnateljicom Doma zdravlja Renatom Bek ustanovili da je taj tim Zadru potreban, na tragu smo odluke da Grad Zadar iz svojih sredstava ipak do kraja godine nastavi financirati taj tim. Iako, konačna odluka gradonačelnika još nije donesena očekujemo da će ona biti pozitivna, kazao je Pešut.
Prema njegovim riječima, predstavnici općina kao najveći razlog svog nesudjelovanja u financiranju zdravstvene usluge koju koriste istaknuli su nedostatak financija te ih, kako ističe, s obzirom na to treba razumjeti.
– Unatoč svemu, mislim da bi ipak najispravniji i najpošteniji način bio da se troškovi financiranja osmog tima snose solidarno u skladu s visinom svojih proračuna te brojem stanovnika, naglasio je Pešut.


Nepozivanje predstavnika Bibinja i Sukošana greška administracije


Nakon što je u medijima osvanulo kako se na sastanak u Domu zdravlja o dogovoru financiranja osmog tima HMP-a, koji se održao krajem svibnja nisu odazvali predstavnici općina Bibinje, Sukošan i Galovac, dio njih se oglasio u jednom zadarskom dnevniku negodujući kako na sastanak nisu bili ni pozvani ukazujući pritom na navodnu netrpeljivost gradskog pročelnika za zdravstvo i socijalnu skrb Maria Pešuta naspram njihovih općina. Pročelnik je takve insinuacije odlučno demantirao.
-Ne smatram da se u ovom slučaju radi o nekakvoj igri predstavnika navedenih općina. Mislim u smislu da oni sudjelovanje u financiranju odbijaju s određenim izgovorima jer smatraju da će na kraju sve troškove ipak podmiriti Grad Zadar. Naime, treba razumjeti jedinice lokalne samouprave jer one imaju neke svoje granice. Svaka može plaćati ono što je potrebno za potrebe svojih stanovnika, no sve ostalo im je upitno. Nije u pitanju nikakva igra s njihove strane. Ovo je prvi put da smo išli na ovakav sistem financiranja, koji eto ove godine nije prošao. Stav gradonačelnika od kojeg mi nećemo odustajati je da ipak svatko treba platiti svoje račune, kazao je Pešut. Nepozivanje predstavnika općine Bibinje i Sukošan na sastanak u Domu zdravlja vezanog uz financiranje osmog tima HMP-a, Pešut je komentirao riječima kako se radilo isključivo o propustu administracije.