Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Počeli radovi na POS-ovim stanovima

Autor: Siniša Klarica

08.06.2010. 22:00
Počeli radovi na POS-ovim stanovima

Foto: Vedran SITNICA



Gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Grga Ivezić danas su otvorili radove na gradnji 65 stanova iz Programa poticajne stanogradnje. Neposredno prije svećanog postavljanja cilindra s poveljom u temelje buduće zgrade na gradskom predjelu Crvene kuće, obojica su u gradskoj vijećnici potpisali ugovor o međusobnom reguliranju obveza između Garada Zadra i APN-a. Gradonačelčnik Vrančić ovom prilikom je istaknuo odličnus suradnju Grada i APN-a koja je do sad rezultirala gradnjom 207 stanova na Smiljevcu i nešto manje od 100 stanova na Bilom Brigu.
– Trenutno na listi za 65 stanova na Crvenim kućama, imao 154 zainteresiranih. Čeka nas posao na izradi konačen liste s koje će se odabrati 65 budućih stanara kreitno sposobnih za otplatu stana POS-a. Grad Zadar se obvezao podmiriti komunalni doprinos   izgraditi komunalnu infrastrukturu, a osim stanova POS-a u istom obuhvatu bit će izgrađena nova osnovna škola, dječiji vrtić. Izgradit će se stanovi za stradalnike Domovinskog rata, pripadnike MORH-a, ali i socijalni stanovi, rekao je gradonačelnik Vrančić.
Zadarski gradonačelnik je  rekao da je proces izvlašćenja pri kraju, te da bi na jesen, paraleno s gradnjom stanova mogla početi i gradnja komunalne infrastrukture.
Direktor APN-a Grga Ivezić je naglasio da su mediji pokazali veliki interes za ovaj projekat koji bi se trebao okončati do kraja slijedeće godine. Ivezić je ponovio kronologiju ealizacije projekta koji je iniciran još 2006. Konačna potvrda glavnog projekta stigla je 2. lipnja ove godine kad je potpisan ugovor s izvođačem radova Osijek – Koteksom. Umjesto prosječne bančine kamate koja iznosi od 6-7 posto, kamata na POS-ove kredite iznosi 4-4,2 posto.
–  U konačnici to znači da je cijena stanova POS-a niža za 100 eura po metru četvornom od tržišne. Od početka, izgrađeno je ukupno 4.863 stana POS-a u 164 objekta u 79 gradova i općina. U Zadarskoj županiji ove i slijedeće godine je u planu izgradnja 15 stanova u Benkovcu i 32 stana u Biogradu na moru. Predvidiva prodajna cijena stanova na Crvenim kućama je 1.109,37 eura za metar kvadratni netto korisne površine. Cijena cijele investicije iznosi oko 35 milijuna kuna, rekao je na Grga Ivezić.


 ZAŠTO SU STANOVI SKUPLJI


Početak POS-a Crvene kuće bila je prilika da upitamo direktora APN-a Grgu Ivezića kako je to cijena poticajne stanogradnje u Zadru s manje od 600 eura za metar kvadratni u 2003. skočila na više od 1.000 eura danas. Podsjetimo, prvi POS u Zadru onaj na Smiljevcu, također je građen kao u slučaju Crvenih kuća u obuhvatu nekadašnje vojarne JNA.
Razlika je, kaže Ivezić, što su zemljište i komunalna infrastruktura na Smiljevcu praktički poklonjeni, dok je u Crvenim kućama APN morao platiti zemljište. To znači da je Vlada RH napustila osnovni koncept POS-a koji se sastoji od donacije zemljišta i komunalne infrastrukture što znatno pojeftinjuje gradnju, a time i dostupnost stanova za najveći broj hrvatskih građana.
Na primjeru Crvenih kuća vladina agencija zapravo je kupila ono što već Vlada RH ima u svom portfelju, što izgleda da je država sama sebi prodala zemljište jer se radi o bivšoj vojarni. Naime, MORH je iskazao svoje nezadovoljstvo količinom ustupljenog zemljišta za kojeg nije dobio odgovarajuću protuuslugu. U slučaju Grada Zadra, nije im bio obnovljen bivši Dom avijacije, a tek se sad grade stanovi za potrebe MORH-a. Točnije, APN je za zemljište izdvojo 158,48 E za kvadrat netto korisnog prostora, pri tom za vodni doprinos izdvojeno 19,72 E/m/2 NKP. Grad Zadar je za komunalnu infrastrukturu s priključcima izdvojio 138,76 E/m/2 NKP što je u konačnici rezultiralo cijenom kvadrata netto korisnog prostora u iznosu 316,96 eura.