Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Šimuni, Sv. Marko i Sv. Marija pripadaju gradu Pagu, a ne Kolanu

Autor: Alenka Festini

08.06.2010. 22:00
Šimuni, Sv. Marko i Sv. Marija pripadaju gradu Pagu, a ne Kolanu


Nije to slučajno, jer pred nama je regionalizacija Hrvatske, teritorijalni ustroj. Očito je nekom važno da proširi svoj teritorij na uštrb grada Paga – Tino Herenda
Naselja Šimuni, Sv. Marko i Sv. Marija neprijeporno, po odlukama Hrvatskog Sabora i Ustavnog suda pripadaju gradu Pagu i ne mogu biti teritorijalni dio općine Kolan, naglasio je gradonačelnik Ante Fabijanić na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj se raspravljalo o očitovanju Povjerenstva Vlade RH za granice jedinica lokalne samouprave koje je na adresu Grada Paga zaprimljeno 28. svibnja ove godine.
– Postupak utvrđivanja granica pokrenula je Općina Kolan koja istom Povjerenstvu predlaže kako su granice te općine do dijela kampa Šimuni. Naime, mještani naselja Šimuni, Sv. Marko i Sv. Marija jasno su se izjasnili da žele ostati u sustavu grada Paga. Smiješno je pričati o prijedlogu Općine Kolan, kada je zakon, odnosno Sabor RH i Ustavni sud utvrdio već granice naselja Grada Paga i Općine Kolan, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Zakon na strani grada Paga
Zamjenik gradonačelnik Tino Herenda naveo je kako je očito da Općina Kolan poseže za tuđim teritorijem, u ovom slučaju teritorijem grada Paga.
– Nije to slučajno, jer pred nama je regionalizacija hrvatske, teritorijalni ustroj. Očito je nekom važno da proširi svoj teritorij na uštrb grada Paga. Ali, u pravnom smislu zakon je na strani grada Paga. No, postoje doista neke stvari koji upućuju na ono što bi se smjelo i ne bi smjelo raditi, a to je da smo zaprimili 28. svibnja ove godine zahtjev Povjerenstva Vlade RH za granice jedinca lokalne samouprave u kojem stoji da se očitujemo u roku od osam dana i to na zahtjev Općine Kolan za utvrđivanje granica. Mi smo morali reagirati po hitnom postupku, obavijestili smo predsjednika GV-a da sazove ovu sjednicu, imenovali smo povjerenstvo i održali sjednicu tog povjerenstva i donijeli zaključak. Takav odnos sazivanja sjednice GV-a je protivno poslovniku, međutim, nismo imali izbora jer moramo brzo djelovati. Očito je u ovoj situaciji nekom stalo da u što mogućem kratkom roku puno više ugura da bi neke stvari mogle proći kako njima odgovara. Naime, pozvani smo da po pitanju granica donesemo zaključak za 16. lipnja ove godine, kada nas poziva Povjerenstvo Vlade RH, pojasnio je Herenda.
On je iznio zaključak, koji je donesen na sjednici Povjerenstva za pravne odnose Grada Paga sa Općinom Kolan i Općinom Povljana koja je održana 2. lipnja.
Prosvjedna nota
– Povjerenstvo smatra da su granice nesporne i zakonski definirane, što je potvrđenom i Odlukom Ustavnog suda RH. Isto Povjerenstvo utvrđuje da su granice između Općine Kolan i Grada Paga definirane izmjenama i dopunama Zakona i područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj (Narodne novine br 25/03) prilikom osnivanja Općine Kolan. Naime, Općina Kolan je protiv navedene zakonske odredbe podnijela Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti. Odlukom Ustavnog suda od (2006. godine) odbijen je zahtjev Općine Kolan te su navedene zakonske granice potvrđene i važeće. Ovim ponovnim zahtjevom Općine Kolan prema Povjerenstvu Vlade RH se negira kako Odluka, tako i sama institucija Ustavnog suda te time Općina Kolan sebe postavlja iznad te institucije, Ustava i zakona. Utvrđeno je da su granice između naselja Kolan i naselja Pag utvrđene Odlukom Gradskog vijeća Grada Paga od 26. srpnja 2002. donesenoj sukladno Zakonu o naseljima, navodi se u zaključku.
Herenda je istaknuo kako će Grad Pag braniti svoje.
– O ovom problemu će se raspravljati 16. lipnja u Zagrebu gdje će predstavnici Grada Paga predočiti svu potrebnu dokumentaciju koja pokazuje da je zahtjev Općine Kolan neutemeljen, a granice između ove dvije jedinice lokalne samouprave zakonski potvrđene i jasne, istaknuo je Herenda.
Gradonačelnik Fabijanić je podsjetio kako je lani za županijsku skupštinu, predsjednik te skupštine iz HSS-a, najavio za dnevni red raspravu o granicama Grada Paga i Općine Kolan, međutim, mještani naselja Šimuni bili su jednoglasni da ostaju u sustavu grada Paga pa je ta točka izbačena.
– Sada imamo situaciju da isti akteri pokušavaju preko gospodina Miletića ponovno pokrenuti raspravu oko granica. Činjenica je da on u ovom slučaju radi protiv interesa Grada Paga i zaključak je da se radi o čistom lobiranju i tome treba stati na kraj, istaknuo je gradonačelnik Fabijanić.
Na kraju sjednice Gradsko vijeće je prihvatilo zaključak da se državnom tajniku Edmondu Miletiću uputi prosvjedna nota i istakne kako je granica Grada Paga i Općine Kolan zakonski utvrđena te je donosena Odluka GV-a da se granica između Grada Paga i Općine Kolan potvrđuje u skladu sa zakonom, odnosno odlukom Sabora RH.
 


Grad Pag podiže ustavnu tužbu na Statut i Poslovnik Općine Kolan


Gradonačelnik Fabijanić je rekao kako će Grad Pag podignuti ustavnu tužbu na Statut i Poslovnik Općine Kolan.
– Ne mogu oni u svom Statutu pisati da su naselja Šimuni, Sv. Marija i Sv. Marko u sustavu Općine Kolan. To nije istina, istaknuo je gradonačelnik Fabijanić.
U raspravi po ovoj točki sudjelovali su vijećnici Zvjezdana Fabijanić (SDP), Franči Palčić (HSP), Igor Karavanić i Željko Maržić iz Paške stranke Pag.
Vijećnik Borko Oguić (HNS) naveo je kako se u ovom trenutku treba obrušiti na državnog tajnika Edmonda Miletića i Gradsko vijeće bi trebalo u tom pravcu zauzeti oštar stav, jer on zloporablja svoju funkciju kao predsjednik Povjerenstva Vlade za granice.
– Iz kojeg razloga? Je li on predstavnik HSS-a kao državni tajnik ili možda HDZ-a. Otkud mu pravo da prijedlog Općine Kolan stavi na dnevni red Povjerenstva, a trebao je Općinu Kolan obavijestiti da je to bespredmetna rasprava. Mi imamo zakonske i regularne procedure koje su završene Odlukom Sabora i potvrđene presudom Ustavnog suda. Gospodina Edmonda Miletića treba jasno pitati čime se on bavi? Ako nema boljeg posla i ako ne zna što raditi nego hoće „kuhat kašu na području otoka Paga” neka se zapravo makne s te funkcije. On sada radi na pitanju granica Grada Paga i Općine Kolan koju su utvrđene. Koja mu je svrha i cilj, pita se Oguić.