Šupe: Nismo obvezni financirati ni podupirati nikoga

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Adam VIDAS
Mi zapravo najviše ovisimo o donatorima i sponzorima koji žele potpomoći realizaciju određenih programa - Zvonko Šupe, direktor TZ Grada Zadra

Turistička zajednica Grada Zadra, prema riječima direktora Zvonka Šupe, za sufinanciranje kompletnog programa u ovogodišnjoj turističkoj sezoni izdvojit će oko 2,5 milijuna kuna naspram skoro dvostruko višeg prošlogodišnjeg iznosa. Naime, oko 300 tisuća kuna izdvojit će se za programe koji su prošli na javnom natječaju, a koji podižu turističku ponudu i imidž grada Zadra. Od 50-ak zahtjeva pristiglih na taj natječaj Turističko vijeće Turističke zajednice Grada Zadra razdijelilo je određena konkretno navedena sredstva za nešto više od 10-ak projekata, dok je za nekolicinu njih dana ovlast direktoru TZ-a da im raspodijeli 5 do 10 tisuća kuna. Jedan dio projekata s natječaja TZ-a će pomoći isključivo logistikom. Najveći iznos projekata s natječaja, 90 tisuća kuna dopao je udrugu Propela za organizaciju Noći punog miseca, no taj iznos koliko god se činio visok je za nešto više od 50-ak tisuća kuna manji u odnosu na proteklu sezonu. No, sredstva nisu manja samo za tu manifestaciju, ni ostale nisu prošle ništa bolje. Tako je za Kalelargart, festival ulične umjetnosti u organizaciji agencije RMC izdvojeno 25 tisuća kuna, a za Caravan stage company, spektakl međunarodne kazališne družine na zadarskoj rivi osigurano je 20 tisuća kuna. Prema odluci Turističkog vijeća 10 tisuća kuna dodijeljeno je Millenium jumpu, jednako kao i jubilarnim 50. glazbenim večerima u Sv. Donatu. Za Basket tour 2010. u vrijeme Europskog prvenstva za juniore u košarci izdvojit će se 9 tisuća kuna, dok će se za izložbu fotografija podmorja hrvatskog Jadrana Deep blue izdvojiti 5 tisuća kuna, a u jednakom iznosu odobrena je i pomoć Stalnoj izložbi crkvene umjetnosti vezano uz izložbu o liturgijskom ruhu te Edukaciji oleist/ica.

- TZ nije u nikakvoj obvezi financiranja niti podupiranja bilo koga. Sve ove projekte Turistička zajednica Grada Zadra radi i potpomaže isključivo iz najboljih namjera kako bi promovirali grad Zadar, njegovu kvalitetu i vidljivi potencijal za održavanje ovakvih manifestacija, odnosno velikih spektakala. Imamo prostore, uvjete, potražnju i zahvalan odaziv građana i domaćih i stranih turista na ovakva događanja. Natječaj za održavanje određenih manifestacija ne mora biti proveden, ali njegovim provođenjem daje se mogućnost određenim osobama, odnosno projektima, da sudjeluju u programu TZ-a. Mi zapravo najviše ovisimo o donatorima i sponzorima koji žele potpomoći realizaciju određenih programa. Spomenuti prihod od oko 2,5 milijuna kuna može biti i manji i veći, no u ovom trenutku to nitko sa sigurnošću ne može utvrditi. Ista stvar je i s projektima s natječaja. Mnogi su se bunili kako su mali iznosi izdvojeni za pojedine ovogodišnje manifestacije, no TZ, a ni Grad Zadar nemaju novca kao prethodnih godina te se teška financijska situacija u svijetu i u nas odrazila i na financiranje naših projekata. Najvažnija stvar u cijeloj ovoj priči je ta da smo onog dana kad su TZ grada Zadra i Grad Zadar odlučili organizirati i skupili novac za jednog Zucchera i kad smo jednim dijelom sufinancirali koncert Lennyja Kravitza te kada smo doveli Josea Carrerasa, postigli da je grad Zadar zahvaljujući tome postao interesantan organizatorima takvih koncerata, ali i posjetiteljima, kao mnogi drugi veći gradovi koji takve stvari rade. Među organizatorima koncerata je već opće poznata stvar kako se u gradu Zadru puno jednostavnije postižu suglasnosti Grada i TZ-a te da nema velikih problema oko organizacije velikih manifestacija, nasuprot organizaciji u nekim drugim gradovima, primjerice u Splitu. Najvećim dijelom financijski ovisimo o sponzorima, ali oni nam vjeruju jer znaju da ćemo mi uloženi novac iskoristiti na pravi način, istaknuo je Zvonko Šupe, direktor Turističke zajednice Grada Zadra, dodajući kako će se konačni financijski okvir ipak znati tek po završetku svih manifestacija značajnih za turističku ponudu grada Zadra, dok do tada o njima možemo govoriti ipak samo u nekim približnim brojčanim iznosima.

 

Novac samo za logistiku
Osim oko 300 tisuća kuna osiguranih za projekte s natječaja i drugih programa koji čine prepoznatljivu turističku ponudu Zadra, TZ je osigurala i oko 300 tisuća dodatnih kuna kako bi financijski potpomogao logistiku oko organizacije koncerata svjetskih glazbenih zvijezda koji su započeli jučerašnjim koncertom Paca de Lucie, a nastavit će se koncertima Natalie Cole, Seala te njemačke skupine Gregorian, Masters of Chant. Logistička pripomoć u ovim projektima, prema riječima Zvonka Šupe, obuhvaća pripremu i postavljanje tribina, razne priključke, propagandne materijale, odnosno sve raznorazne popratne potrebite usluge.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno