Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U Tribanj Kruščici dva nova prvašića

Autor: Boris Kupčak

08.06.2010. 22:00
U Tribanj Kruščici dva nova prvašića

Foto: Vedran SITNICA



Područnu školu Tribanj Kruščici, koja djeluje pod Osnovnom školom Starigrad već 50 godina, trenutačno pohađa osam učenika, a toliko će ih biti i sljedeće školske godine. Naime, u prvi razred upisat će se dva učenika, dok ih dvoje prelazi u OŠ Starigrad na nastavu od petog do osmog razreda. Prije je u školi bilo više učenika, ali i učitelja, dok sada ovaj posao obavlja samo učitelj Šime Jović.
– Nije baš jednostavno ovako raditi, imam dosta priprema koje moram napraviti kod kuće, ali nije veliki problem. Malo je učenika, ali mogu reći da su zainteresirani za rad i da je s njima stvarno ugodno raditi. Kako je malo učenika lakše je uspostaviti individualni pristup i često pokušavamo raditi u grupama, kazao je Jović.
Učenici su mirni, a školom vlada gotovo obiteljska atmosfera. Uz učitelja tu je zaposlena i kuharica i svi se jako dobro slažu, a rade se i razni projekti.
– Nedavno smo za Dan škole i Dan planeta zemlje imali projekt “Stablo života”. Tim projektom smo dali poruku kako se i od starih materijala, koje obično ne koristimo, mogu napraviti korisne stvari. Bili smo čak i u konkurenciji za nagradu. Trenutačno radimo na eko projektu i pravimo kante za smeće, ponovno od materijala koji se ne koriste, odnosno ovog puta od onih koje bacamo, kazao nam je Jović dodajući kako se raduje dolasku novih učenika u novoj školskoj godini.
Radom područne škole zadovoljna je i ravnateljica Jadranka Marasović.
– Prije smo u područnoj školi imali kombiniranu nastavu i dva učitelja, ali kako prošle godine nismo imali prvaša, jednog učitelja morali smo otpustiti i srećom dobio je drugi posao u školi Stanovi. Obično je bilo oko 12 učenika, a od prošle godine ih je osam. Stanje će ove godine ostati isto, imat ćemo tri razreda i osam učenika i mogu reći da su učenici jako dobri i učitelj se dosta trudi. Naime, kako ima tri razreda mora raditi puno više priprema nego obično, kazala nam je ravnateljica Jadranka Marasović koja je prije negoli je postala ravnateljica bila školski pedagog i, kako kaže, učenici iz područne škole pokazuju vrlo dobre rezultate.
– Nikada nije bilo neke razlike, učenici su se vrlo dobro uklopili, a čak je učenik iz područne škole proglašen najboljim učenikom petog razreda. Što se tiče znanja ono je isto, iako je učenicima u kombinaciji možda malo teže, kazala je Marasović.
Malu školu u Starigradu trenutačno pohađaju Bruno i Stipe, budući prvašići PŠ Tribanj Kruščica. S njima nas je upoznala ravnateljica Marasović, a kako su nam kazali, vole malu školu i nastavu.