Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vukovar vječni podsjetnik Domovinskog rata

Autor: Velimir Brkić

08.06.2010. 22:00
Vukovar vječni podsjetnik Domovinskog rata

Foto: Velimir BRKIĆ



Posjetom gradu Vukovaru još jednom želimo odati počast svim palim životima i nestalim obiteljima, ali se i podsjetiti na značenje Domovinskog rata i veličinu žrtve koju je podnio grad heroj. Vukovar i Vukovarci, kao i hrvatski branitelji zaslužuju djelić naše pažnje, rekao je načelnik Šimunić
Šezdesetak Bibinjaca predvođenih načelnikom Ninom Šimunićem, donačelnikom Brunom Bugarijom i predsjednikom Vijeća Ivanom Šimunićem bilo je na dvodnevnom izletu, hodočašću u hrvatski grad patnje, herojski grad Vukovar te u kraljevski grad Ilok, najistočniju točku Republike Hrvatske.
U 306 godina starom svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu nazočili su na svetoj misi, a
Bibinjci su proputovali kroz “ratni pakao” Vukovara iz 1991. godine.
– Uđete u vremeplov što vas vuče u prošlost, osjetite sadašnjost i zavirite u moguću bolju budućnost Vukovara, Iloka i čitavog kraja. Vukovar je grad mučenik, predmet domoljubnog zaklinjanja koji živi sa svojim razvojnim mukama, sa svojom demografskom depresijom, govori županijski vijećnik Stipe Bugarija.
Stigavši na mjesto masovne grobnice na Ovčari, dočekao ih je legendarni pukovnik Petar Janjić, ratnim imenom Tromblon, koji je tijekom srpske agresije na grad uništio čak 29 tenkova. Njegove priče dodatno potaknu da češće razmišljamo o ratnim strahotama u tom herojskom gradu.
Na Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja Bibinjci su položili vijenac i zapalili svijeće u čast poginulima u Domovinskom ratu. Poklonili se na posljednjem počivalištu generala Blage Zadre i njegova sina Roberta. Poklonilo se i kod Bijelog križa na ušću rijeke Vuke u Dunav, obišla se Trpinjska cesta poznata kao “Groblje tenkova” kao i Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, prošetalo se ulicama herojskog grada Vukovara. Iako više ništa nije kao što je bilo i premda teško, Vukovar živi dalje, gradi se, obnavlja se, premda su tragovi krvavog rata još vidljivi.
– Posjetom gradu Vukovaru još jednom želimo odati počast svim palim životima i nestalim obiteljima, ali se i podsjetiti na značenje Domovinskog rata i veličinu žrtve koju je podnio grad heroj. Vukovar i Vukovarci, kao i hrvatski branitelji zaslužuju djelić naše pažnje, rekao je načelnik Šimunić.
Prije nego su otišli na noćenje u Ilok, odnosno u Iločke podrume tiho, dostojanstveno, puni emocija u mislima na nemile događaje 1991. godine, poginule, mučki ubijene i nestale Vukovarce Bibinjci su napustili grad heroj Vukovar. Neki od njih u Vukovaru su već bili, neki su bili po prvi put. Međutim, svima će ovaj izlet i posjet Vukovaru, nabijen emocijama i veselim i tužnim, dugo ostati u sjećanju s mislima da će ga posjetiti ponovno.
Na povratku iz Vukovara Bibinjci su u aljmaškom svetištu Gospe od Utočišta nazočili na svetoj misi u velebnoj crkvi koja je izgrađena 2004. godine na mjestu u ratu srušene crkve.
 


Trofej


Iako vidno umorni nakon dvodnevnog boravka u Vukovaru i Iloku dvojbe o povratku kući ili odlasku u Osijek na finalnu utakmicu za kadetskog odbojkaškog prvaka Hrvatske između “svojeg” Gorana i zagrebačke Mladosti nakon misnog slavlja u Aljmašu uopće nije bilo. Dolazak u osječku dvoranu nenajavljenih Bibinjca bio je poput adrenalina iznimno talentiranom mladom Goranovom timu kojeg trenira proslavljeni Ivica Jelić. Iako su u prednatjecanju izgubili od Mladosti uz dobrano vidljivu kvalitetu proradio je i poznati bibinjski dišpet i trofej je završio u rukama Tomislava Fuzula, kapetana Gorana i kadetske reprezentacije Hrvatske. Točka na “i” iznimnom veselju bilo je proglašenje Goranova tehničara, kadetskog reprezentativca Bruna Šimunića najboljim igračem turnira. Za zajedničko klupko sreće “starih” i “mladih” Bibinjaca u Osijeku, tvrde, nedostaje riječi.