Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Darovi zahvalnosti ili mito?

08.06.2011. 22:00
Darovi zahvalnosti ili mito?


U ovom istraživanju za mito su podrazumijevali i cvijeće, bombonijere ili čokolade i kave, pa su čak i medicinske sestre visoko rangirane, a one baš i nemaju neke veze s liječenjem. Naime, liječnici i medicinske sestre koji put od pacijenata kao znak zahvale dobiju čokoladu ili kavu, pa ako je to mito, onda je to zaista previše, rekao je Nakić


Ovih dana objavljeni su  rezultati ankete i istraživanja prema  kojem je korupcija jedan od većih  problema hrvatskog društva. Prema  tom istraživanju, koje je proveo Ekonomski institut, građani sudjeluju u  administrativnoj korupciji pretežito iz  osobnih i obiteljskih potreba, a polovinu svih podmićivanja čini mito  liječnicima i medicinskim sestrama  kod pružanja zdravstvenih usluga, a  većinom su to darovi zahvalnosti koje  građani ne smatraju mitom.
Tamna brojka
Istraživanje je pokazalo da su u 58  posto slučajeva podmićivanja građani  dali mito dobrovoljno, a u osam posto  slučajeva javni djelatnici su izravno  tražili mito od građana. Najčešće su ga  tražili liječnici i policajci, no njihove su  pokušaje građani najčešće i odbijali.
Unatoč ovako visokim brojkama u  Policijskoj upravi zadarskoj tijekom  2009., 2010. i 2011. godine nisu imali  niti jednu prijavu protiv liječnika za  kazneno djelo primanje mita.
 – Kod svakog kaznenog djela postoji i  ‘tamna brojka’, odnosno broj kaznenih  djela koja su se dogodila, ali nisu prijavljena. Možemo samo pretpostavljati  o broju tih kaznenih djela koja nisu  prijavljena, rekao je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske.
Prema Žodanovim riječima, ako liječnik traži mito od pacijenta za zahvat  koji je dužan učiniti, pacijent to treba  prijaviti policiji. Tada se dogovara s  policijom i nalazi se s liječnikom i predaje mu mito i tako pomaže u razotkrivanju tog kaznenog djela i u tom  slučaju pacijent neće biti sankcioniran.
Dario Nakić, ravnatelj Opće bolnice  Zadar, smatra da prilikom provođena  ovog istraživanja nije uzeta dobra metodologija. Istaknuo je da u zadarskoj  bolnici pacijenti mogu dobiti svu potrebnu medicinsku skrb bez da ikome  išta dodatno plate.
 – Mito je nešto što bi netko trebao  dati nekome da bi zauzvrat dobio nešto  drugo. U ovom istraživanju za mito su  podrazumijevali i cvijeće, bombonijere  ili čokolade i kave, pa su čak i medicinske sestre visoko rangirane, a one  baš i nemaju neke veze s liječenjem.  Naime, liječnici i medicinske sestre koji  put od pacijenata kao znak zahvale  dobiju čokoladu ili kavu, pa ako je to  mito, onda je to zaista previše, rekao je  Nakić. Istaknuo je da hrvatsko društvo  ima problema s korupcijom, ali da  ovakva istraživanja daju ružnu sliku o  ljudima koji obavljaju težak i odgovoran posao.
S Darijem Nakićem se slaže i Damir  Biloglav, predsjednik Udruge liječnika  poslodavaca u ugovornom odnosu.
Naručena anketa
 – Mislim da kava ili bombonijera  predstavljaju znak zahvalnosti za liječničku pomoć ili pomoć medicinske  sestre, a ne mito ili korupcija. Ove su  brojke napuhane i javnosti se sugerira  da su problem u društvu liječnici, a ne  mafijaši koji državu koštaju milijarde  kuna, rekao je Biloglav. Kaže da prema  ovome ispada da bi svakoga tko donese  10 dekagrama kave trebalo prijaviti za  davanje mita.
 – U 25 godina radnog staža nisam čuo  da je bilo slučajeva mita u primarnoj  zdravstvenoj zaštiti. Također nikad nisam čuo da je neko bio ucijenjen da  plati kako bi mu bile pružene neke  usluge, istaknuo je Biloglav. Dodao je  da je zanimljivo da u istraživanju nema  političara, sudaca ili odvjetnika, tako da  on smatra da je anketa naručena kako  bi se skrenula pažnja s pravih problema.
Dubravka Finka, predsjednica zadarskog ogranka Hrvatske udruge za  zaštitu prava pacijenata, rekla je da  korupcija u zdravstvu postoji kao i u  svim segmentima hrvatskog društva.
 – Po percepciji korupcija u zdravstvu  je najteža i smatra je se kao jako nemoralno i neetičko djelo. Naime, ljudi  kad otkriju da su bolesni, postanu jako  osjetljivi, uplašeni i nije im isto kad će  doći na red za neki pregled kad strahuju  za život. Tada skupe novce ili traže veze  kako bi liječenje mogli započeti što  prije, rekla je Dubravka Finka, dodajući da korupcija u zdravstvu nije  samo davanje novca, slika ili drugih  skupih darova za neki zahvat ili pretragu.
 – Kad liječnik kaže pacijentu da će u  bolnici za neki zahvat ili pretragu morati čekati pet ili šest mjeseci, pa ga  potom usmjeri na privatnu kliniku ili na  privatni pregled gdje će ga primiti u  ranijem roku, ali za koji pacijent mora  platiti, to je isto korupcija. Naime, taj  liječnik tako također stječe određenu  novčanu korist, objasnila je Finka.
Dodala je da pacijenti rijetko prijavljuju slučajeve mita i nemaju građansku hrabrost jer se boje da im se ne  uskrati liječenje. Tek naknadno se može  čuti da su morali platiti za neki pregled  ili zahvat ili da su morali naći vezu.  Smatra da bi trebalo osnažiti građane  da progovore i da prijavljuju takve  slučajeve.