Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Izdržali smo do kraja

08.06.2011. 22:00
Izdržali smo do kraja


Izgubili smo samo pet utakmica u najjačoj ligi svijeta, pobjeđivali smo sve momčadi u ligi, pa i HSV u Kupu, a ta je momčad novi prvak Njemačke – kaže Ninčević


Lisice su bile i ostale hit. Nakon 34. kola rukometne Bundeslige Füchse Berlin natjecanje je završio na trećem mjestu s 55 bodova, koliko ima i drugoplasirani Kiel. No, “zebre” imaju bolju gol razliku, pa su Berlinčani osvojili “broncu”. Ipak, mnogo važniji podatak je da je trećim mjestom momčad iz glavnog njemačkog grada izborila nastup u Ligi prvaka sljedeće sezone. Značajan doprinos tom velikom uspjehu dao je Ivan Ninčević, Zadranin koji posljednjih godinu i pol dana nosi dres Berlina.
– S oko četiri i pol milijuna eura vrijednim proračunom, a to je dvostruko manje od najbogatijih klubova u ligi, osvojili smo treće mjesto, što je nadmašilo sva klupska očekivanja. Na početku sezone nadali smo se plasmanu u nekom od europskih natjecanja, ali da će to biti baš Liga prvaka nismo previše vjerovali – ističe Ninčević oduševljen proteklom sezonom.
Odličan početak i kraj
– Na domaćim utakmicama imali smo minimalno osam tisuća gledatelja u dvorani koja prima devet tisuća ljudi. Ako uzmemo u obzir da je HSV posebna priča od svih ostalih klubova imali smo najkonstantniju sezonu. Mnogi su se pitali kada će naša serija dobrih rezultata stati, ali izdržali smo do kraja. Izgubili smo samo pet utakmica u najjačoj ligi svijeta, pobjeđivali smo sve momčadi u ligi, pa i HSV u Kupu, a ta je momčad novi prvak Njemačke.
Dugo je Berlin bio na prvom mjestu. Prvih sedam kola ostvareno je isto toliko pobjeda, a prvi poraz došao je tek u osmom kolu na gostovanju u Hamburgu.
– Iako smo bili i na prvom mjestu znali smo da ćemo teško protiv Hamburga. Oni su ipak bili najbolji ove sezone. Nama je ostala borba za Ligu prvaka i uspješno smo je riješili. Mogli smo biti i drugi, možda i prvi, ali ne treba sada za time previše žaliti. Da nam je netko na početku sezone rekao da ćemo biti treći teško bismo mu povjerovali.
Jedino lošije razdoblje u igri Füchsea dogodilo se nakon Svjetskog prvenstva kada je Ninčevićeva momčad u pet kola imala tri poraza i dva neriješena ishoda. Težak raspored i nešto lošija forma koštala je Berlin možda i titule prvaka.
– Jedino smo tih nekoliko utakmica odigrali nešto lošije, iako treba reći da smo u tom razdoblju imali i težak raspored. Zato smo imali odličnu završnicu sezone u kojoj smo imali osam utakmica u nizu.
Da se gledala samo prva i zadnja četvrtina sezone Berlin bi bio uvjerljivi prvak.
– Kažem, ne treba zbog ničega žaliti jer smo napravili pravu stvar. Berlin je u prvu ligu ušao prije pet godina i svaku sezonu klub je napredovao korak po korak. Lani smo bili deveti, a nastup u Europi pobjegao nam je za jedan gol.
Ministar Denis
Liga prvaka dolazi kao novi izazov u Ninčevićevoj karijeri.
– Igrao sam Ligu prvaka sa Zagrebom, ali kada igrate za Zagreb onda se to i podrazumijeva. Sada je drugačija situacija jer izboriti Ligu prvaka s jednim njemačkim klubom je nešto sasvim drugo.
Za sljedeću sezonu Füchse namjerava zadržati najbolje igrače, a još je tijekom prošle sezone potpisao i Iker Romero, dosadašnji član Barcelone. Romero je ponajbolji španjolski reprezentativac, a igra na poziciji lijevog vanjskog.
– Bit ćemo stvarno jaki i da igramo neko drugo europsko natjecanje, a ne Ligu prvaka, vjerujemo da bismo na kraju bili prvaci.
Osim obitelji Ninčević u Berlinu imao još jednog sugovornika s kojim može govoriti na hrvatskom jeziku. Riječ je o Denisu Špoljariću, nekadašnjem hrvatskom reprezentativcu, poznatijem kao “ministar obrane”.
– Špoljarić se pokazao kao veliko pojačanje i s njim su u Berlinu jako zadovoljni. Ono što je napravio u obrani je sjajno.
 


Bundesliga




Redoslijed: 1. HSV 62, 2. Kiel 55, 3. Füchse 55, 4. Löwen 53, 5. Göppingen 45, 6 Flensburg 44, 7. Magdeburg 42, 8. Gummersbach 36, 9. Lemgo 36, 10. Grosswallstadt 30, 11. Wetzlar 27, 12. Lübbecke 24, 13. Melsungen 22, 14. Hannover-Burgdorf 20, 15. Balingen 19, 16. Rheinland 16, 17. Ahlen-Hamm 15, 18. Lu.-Friesenheim 11 bodova.


 


Kako do Londona?


Hrvatska reprezentacija uspješno odrađuje nastup u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2012. u Srbiji. Iste godine u Londonu su Olimpijske igre, nova Ninčevićeva želja.
– Vjerujem da će mi dobar rezultat Berlina pomoći i u određivanju statusa u reprezentaciji. London mi je veliki izazov i nadam se da neću propustiti taj događaj. Ne znam hoću li imati više priliku otići na Olimpijske igre nakon Londona i zato ulazim još motiviraniji u sljedeću sezonu.


 


Hrvatska Bundesliga


Sjajnu sezonu imali su hrvatski igrači u Bundesligi. Titulu prvaka s HSV-om proslavili su Domagoj Duvnjak, Igor Vori i Blaženko Lacković. Osmoplasirani Gummersbach s hrvatskom četvoricom (Josip Valčić, Vjenceslav Somić, Drago Vuković i Vedran Zrnić) osvojio je Kup kupova. U četvrtoplasiranom Löwenu igra Ivan Ćupić…