Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Krastavci ni krivi ni dužni

08.06.2011. 22:00
Krastavci ni krivi ni dužni


Ma bojim se da je sva ta pompa oko bakterije izmišljotina. Osim toga, sad je najnovije da bakterije uopće nije pronađena u voću i povrću. Naravno da mi nije bilo svejedno u početku, zato sam trgovačke centre izbjegavao, ali u tržnicu vjerujem i ne bojim se ovdje kupovati, kazao je jedan kupac


Opasna bakterija  Escherichia coli kojom je, navodno, kontaminirano svježe  voće i povrće, uzrokovala je  paniku i u Hrvatskoj. S obzirom na to da se najprije  proširila vijest o tome da su  ovom ubojitom bakterijom  kontaminirani krastavci iz  Španjolske, i na ovdašnjim se  prodajnim mjestima upravo  ovo povrće zaobilazi u širokom luku. Ova je pojava posebno izražena u trgovačkim  centrima u kojima kupci imaju  manje povjerenja u podrijetlo  namirnica, dok prodavačima  na tržnici više vjeruju.
Doznajemo to na zadarskoj  tržnici gdje se prodaja zloglasnih krastavaca nije znatnije smanjila.
– Ja nisam osjetila pad prodaje krastavaca niti bilo kojeg  drugog povrća jer imam svoje  stalne kupce koji znaju da je  sve što prodajem domaće. Isto  tako, naši ljudi znaju prepoznati razliku između svježeg,  domaćeg povrća i onog uvoznog, pa zato rijetke moram  uvjeravati. Ipak, oni drugi su  sumnjičaviji, sve ostalo kupuju jednako, ali krastavce zaobilaze, kaže prodavačica na  štandu s povrćem, napominjući da u potpunosti razumije  građane i da bi se, kako je  kazala, i sama tako ponašala  da ne se bavi ovim poslom.
I dok se u drugim gradovima, navodno, krastavci posljednjih dana prodaju po 1  kunu za kilogram jer je slaba  prodaja uzrokovala višak zaliha, ova prodavačica napominje da je i kod nje cijena  krastavaca niža, ali ne zbog  pojave bakterije, nego zbog  sezone krastavaca, što je normalno.
Potvrdila je to i prodavačica  na susjednom štandu koja  krastavce, koji su donedavno  koštali 8 kuna, sada prodaje  po 6 kuna. Istaknula je također da su zbog pritiska iz  medija nakon prvih vijesti o  pojavi bakterije ljudi gotovo  potpuno prestali kupovati  krastavce, dok je danas već  situacija drugačija.
– U početku su ljudi bili jako  prestrašeni, što je i razumljivo,  jer mediji imaju veliki utjecaj,  ali sad su opet počeli kupovati. Barem je kod mene tako,  jer moji su kupci uglavnom  oni stalni, koji znaju da je sve  moje povrće domaće. Ipak,  generalno gledano, krastavci  se još najlošije prodaju, zbog  čega sam im morala sniziti  cijenu sa 8 na čak 5 kuna,  istaknula je ova prodavačica.
Druga je prodavačica, pak,  potvrdila pad prodaje povrća,  ali, kako kaže, vjeruje da razlog tome nije pojava bakterije nego kriza među  građanima. Uvjerena je također da su Zadrani svjesni  domaćeg podrijetla namirnica  na tržnici, zbog čega se ne boje  konzumirati svježe voće i povrće s tržnice. Da se ne boji  zadarske tržnice, kazao je gospodin koji je upravo kupio  krastavce, istaknuvši da sumnja u pojavu E. coli.
– Ma bojim se da je sva ta  pompa oko bakterije izmišljotina. Osim toga, sad je najnovije da bakterije uopće nije  pronađena u voću i povrću.  Naravno da mi nije bilo svejedno u početku, zato sam  trgovačke centre izbjegavao,  ali u tržnicu vjerujem i ne  bojim se ovdje kupovati, kazao je ovaj Zadranin.


Analiza na zahtjev




Kako navodi Benito Pucar, voditelj Službe zdravstvene ekologije Zavoda  za javno zdravstvo, službene analize voća i povrća na prisutnost bakterije  Escherichie coli nisu imali, ali radili su nekoliko analiza na zahtjeve  pojedinaca.
– Evidentno je da ova bakterija kod nas još nije pronađena, a naposljetku  se ispostavilo da i ne dolazi iz voća i povrća i za sad se ne zna odakle se  pojavila. No, kako bilo, ono što ljudi moraju znati je da se moraju držati  poznatih pravila opreza, odnosno sve voće i povrće treba temeljito oprati.  Prije toga, naravno, treba dobro oprati ruke i to je ono osnovno pravilo. Jer,  riječ je o bakteriji koja je termolabilna, odnosno uništava se na temperaturi  od 70 stupnjeva, ali ono voće i povrće, osobito ono koje raste blizu zemlje,  a koje se konzumira svježe, treba temeljito oprati, poručio je Pucar.