Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ljekarna Zadar uspješna unatoč padu prometa

08.06.2011. 22:00
Ljekarna Zadar uspješna unatoč padu prometa


Ljekarna Zadar poslovnu godinu nije završila sa za ovu ustanovu uobičajenih nekoliko milijuna, već sa samo 7 tisuća kuna dobiti. Božo Čolak je pad prometa objasnio otvaranjem desetak privatnih ljekarni, odlaskom liječnika s Poluotoka, preseljenjem biznisa iz gradskog centra u trgovačke centre, uvođenjem e-recepata i recesijom


Iako nije kao i  ranijih godina poslovnu godinu završila s dobiti od nekoliko milijuna, već sa, za ovu  ustanovu, neznatnih 7 tisuća  kuna, i iako je zabilježila pad  prometa, poslovanje Ljekarne  Zadar tijekom 2010. godine na  jučer je održanom kolegiju  župana ocijenjeno uspješnim.
Pad prometa je ravnatelj  Ljekarne Zadar Božo Čolak  objasnio otvaranjem desetak  privatnih ljekarni zadnjih nekoliko godina, odlaskom liječnika s Poluotoka na periferne djelove grada, preseljenjem biznisa iz gradskog  centra u trgovačke centre,  uvođenjem e-recepata i recesijom.
– Sve to utjecalo je na pad  prometa, no držimo se. Nismo  dali ni jedan otkaz, a niti smo  smanjivali plaće djelatnicima,  rekao je Božo Čolak koji je  kao sljedeći veći projekt Ljekarne Zadar najavio obnovu  ljekarne Jadran na Relji. To će,  rekao je, doći na red kad prođe  recesija.
Županijski pročelnik za  zdravstvo i socijalnu skrb Josip  Kraljić istaknuo je da se kod  ljekarni velike zalihe prikazuju kao manjak, što stvara iskrivljeni sliku o poslovanju  ove ustanove.
Pravne osobe od  posebnog interesa
U nastavku kolegija predstavljen je popisu pravnih osoba od posebnog interesa za  Zadarsku županiju, o kojemu  će odluka biti donesena na  sljedećoj županijskoj skupštini.
Kako je pojasnila pročelnica Upravnog odjela za pravne i  zajedničke poslove Milena  Ikić, povod sastavljanju popisa  je Zakon o sprječavanju sukoba interesa koji je na snagu  stupio u ožujku.
– Ovim Zakonom je između  ostalog navedeno da dužnosnici ne mogu biti članovi  upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava,  upravnih vijeća ustanova, odnosno nadzornih odbora izvanproračunskih fondova niti  obavljati poslove upravljanja u  poslovnim subjektima uz jednu iznimku.
Naime, iznimno, dužnosnici  mogu biti članovi u najviše do  dva upravna vijeća ustanova,  odnosno nadzorna odbora izvanproračunskih fondova koji  su od posebnog državnog interesa ili su od posebnog interesa za jedinicu lokalne, odnosno regionalne samouprave, osim ako posebnim zakonom nije određeno da je  dužnosnik član upravnog vijeća ustanove, odnosno nadzornog odbora izvanproračunskog fonda po položaju.  Za članstvo u upravnim vijećima ustanova, odnosno nadzornim odborima izvanproračunskih fondova dužnosnik  nema pravo na naknadu, osim  prava na naknadu putnih i  drugih opravdanih troškova,  rekla je Milena Ikić.
Predloženo je 14 pravnih  osoba od posebnog interesa za  Zadarsku županiju. To su:  Ceste Zadarske županije, Eko  Zadar, Razvoja agencija Zadarske županije, Zračna luka  Zadar, Narodni muzej Zadar,  Kazalište lutaka Zadar, Opća  bolnica Zadar, Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na  Moru, Psihijatrijska bolnica  Ugljan, Dom zdravlja Zadarske županije, Dom za starije i  nemoćne osobe Zadar, Zavod  za javno zdravstvo, Županijska lučka uprava, Županijska  uprava za ceste, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim  dijelovima prirode Zadarske  županije, Zavod za prostorno  uređenje Zadarske županije,  Ljekarna Zadar i Zavod za  hitnu medicinu Zadarske  županije.
Minimalni financijski  standard
Pročelnik za društvene djelatnosti Ivan Šimunić predstavio je prijedlog Odluke o kriterijima i mjerilima za financiranje minimalnog financijskog standarda javnih potreba  osnovnog i srednjeg školstva u  2011. godini.
 Šimunić je izvijestio da su  odlukom Vlade RH Zadarskoj županiji za financiranje  minimalnog financijskog standarda javnih potreba ukupno  27 škola kojima je Županija  osnivač, odobrena bilancirana  sredstva u ukupnom iznosu od  28,690.955 kuna što je u odnosu na 2010. godinu manje za  2,304.230 kuna, odnosno za  7,43 posto.
Bilancirana prava za materijalne i financijske rashode  iznose 23.450.024 kuna što je u  odnosu na 2010. godinu manje  743.645, kuna, odnosno za  3,07 posto.
Za rashode za nabavu proizvedene dugotrajne imovine i  dodatna ulaganja na nefinancijskoj imovini predviđeno je  3.391.027 kuna, što je u odnosu na godinu ranije manje  za 1.542.367 kuna, odnosno za  31,26 posto, a za rashode za  materijal, dijelove i usluge tekućeg i investicijskog održavanja odobreno je 1.849.904 kuna, odnosno 18.218 kuna manje nego lani.
Što se tiče srednjih škola,  Vlada je odlučila da se Zadarskoj županiji dodijele sredstva u ukupnom iznosu od  21.778.954 kuna, što je  2.101.733 kuna ili 9 posto manje nego lani.
Bilancirana prava za materijalne i financijske rashode  iznose 16.196.534 kuna, što je  u odnosu na 2010. godinu manje za 904.261 kuna, odnosno  5,29 posto.
Devet dodatnih  medicinskih timova
Zadarska županija je u skladu s traženjem Ministarstva  gospodarstva, rada i poduzetništva mijenjati Plan razvoja  poduzetničkih zona na području Zadarske županije za  razdoblje od 2010. – 2012. godine.
Kako je pojasnio pročelnik  za gospodarstvo Dario Ivankov, Ministarstvo je zatražilo  od Županije da u Planu, zone  iz prve skupine (njih 20) rangira u podskupine prioriteta.  Razlog tome su ograničena  sredstva u Državnom proračunu za pomoć poduzetničkim zonama u 2011. godini.
U prvoj podskupini prve  skupine prioriteta ostaju zone  – Novi Stankovci Velim – Stankovci; Murvica jug, Murvica –  Poličnik; Poslovno-industrijska zona Šopot, Šopot-Benkovac; Poslovna zona Lonići,  Bibinje i Industrijska zona  Biograd.
Upravni odjel za zdravstvo i  socijalnu skrb izradio je prijedlog Odluke o povećanju  broja timova zdravstvene  zaštite za vrijeme turističke sezone prema kojemu će kroz  sufinanciranje Županije i Ministarstvo turizma biti sufinancirano sedam dodatnih timova, a Dom zdravlja Zadarske  županije organizirat će i još  dva tima zdravstvene zaštite  tijekom turističke sezone – jedan na autocesti kroz Zadarsku županiju, sa sjedištem u  Benkovcu, te na otoku Viru.