Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Među najboljima i Pag 91

08.06.2011. 22:00
Među najboljima i Pag 91


Tvrtka koja je lani primila nagradu HGK – Zadar kao najbolja mala tvrtka, ovjenčala se i vrijednim nacionalnim priznanjem


U organizaciji Financijske agencije (Fina), a pod pokroviteljstvom Vlade RH, u Hotelu Westin održana je dodjela nagrada Zlatna bilanca te gospodarski skup Fina forum. Financijska agencija javnosti je predstavila financijske rezultate poslovanja hrvatskih poduzetnika za 2010. godinu te najuspješnijim tvrtkama, treću godinu zaredom, dodijelila nagrade Zlatna bilanca.
Za najuspješnije poduzeće prema financijskim pokazateljima u 2010. godini nagradu je dobio zagrebački Hotel Dubrovnik, a nagrade su dodijeljene i poduzećima u 11 kategorija prema djelatnostima. Među njima našla se i jedna iz Zadarske županije a riječ je o tvrtki Pag 91. Pripala joj je “Zlatna bilanca” za najuspješnije poduzeće u 2010. godini u djelatnosti rudarstvo i vađenje.
U vrtlogu krize
U govoru na dodjeli nagrada ministrica financija Martina Dalić kazala je kako je kriza pokazala da više nije moguć gospodarski rast utemeljen na državnoj potrošnji i visokim državnim investicijama. Takav model je, kaže, doveo do rasta vanjskog duga i povećanja proračunskog deficita do razine koja je onemogućila državnu intervenciju kada je bilo najpotrebnije.
Stoga je država na krizu morala odgovoriti štednjom kako bi osigurala stabilnost i pristup financijskom tržištu, rekla je ministrica financija. Dalić ističe da će politika Vlade i dalje biti racionalno upravljanje javnim financijama i stroga financijska disciplina.
Ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb Sandra Švaljek iznijela je prognozu Instituta prema kojem bi gospodarski rast ove godine trebao iznositi 1,3 posto, a 2012. godine 2,4 posto, a da bi potrošačke cijene ove godine trebale rasti 2,7 posto, a nagodinu 2,9 posto.
Švaljek smatra da su novi sektori počeli vući hrvatsko gospodarstvo umjesto posustalih, tako da je s jedne strane zabilježen snažan pad prihoda građevinarstva i povezanih djelatnosti, a rast se pojavio i u neočekivanim sektorima – proizvodnji strojeva i uređeja, tekstila i odjeće te poljoprivredi i ribarstvu.
Pobjednici u 11 kategorija
Finine nagrade dodijeljene su i poduzećima u 11 kategorija prema djelatnostima.
Nagradu Zlatna bilanca Fina dodjeljuje treću godinu za redom. U izbor su uključene tvrtke koje su predale godišnje financijske izvještaje za 2010. godinu.
Zlatnu bilancu za najuspješnije poduzeće u 2010. godini u prerađivačkoj industriji dobila je tvrtka Pab Akrapović iz Buzeta, a u djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Poljoprivredno-prehrambeni kompleks iz Nove Gradiške. Najuspješnije poduzeće u građevinarstvu je Mik-Eling iz Sesveta, a u djelatnosti trgovine na veliko i na malo te popravku motornih vozila i motocikla Jak iz Čakovca.
Zlatnu bilancu za najuspješnije poduzeće u djelatnosti rudarstva i vađenja dobila je spomenuta tvrtka Pag 91, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji Termo Servis Zagreb, a u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom i djelatnosti sanacije okoliša zagrebačka tvrtka CE-ZA-R.
Prepoznata i od HGK Zadar
Da je kategoriziranje prema navedenim mjerilima financijske uspješnosti slično kriterijima koji određuju nagrade Zlatna kuna HGK pa i plakete na razinama županijskih Gospodarskih komora potvrđuje činjenica da je dobitnik iz Zadarske županije tvrtka kojoj je u listopadu HGK Gospodarska komora Zadar uručila priznanje kao najuspješnijoj maloj tvrtki (mjereno brojem tada zaposlenih).
 Pag 91 tvrtka je koja se bavi proizvodnjom i preradom morske soli s pogonima u Rijeci i Splitu, a koja brine u svom sustavu i za Ninsku solanu koja izbacuje sve vrednije kvalitetne proizvode. Tvrtka ima sve najistaknutije certifikate kao i HCCAP kada je u pitanju hrana. Zdenko Oštrić preuzimajući tada nagradu kazao je:
– Zahvaljujem što se prepoznali tvrtku koja postiže dobre financijske rezultate i u teškim prilikama ovo nam je i obveza da nastavimo tako i ubuduće.