Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ponovno rafting

08.06.2011. 22:00
Ponovno rafting


Kiša koja je pala tijekom noći s utorka na srijedu povoljno je utjecala na hidrološke prilike i vodostaj Zrmanje. Stanje prije kiše nije bilo alarmantno, ali zbog niskog vodostaja rafting, koji zahtijeva nešto viši vodostaj rijeke nije se vozio, već su se Zrmanjom spuštali samo kanui i kajaci kako se ne bi oštetile sedrene barijere. Slična situacija s vodostajem bila je i prošlih godina i obično se već u lipnju prelazilo na vožnje kanuom ili kajakom. Đuro Župan, vlasnik Riva rafting centra, rekao nam je kako je kiša podignula razinu rijeke Zrmanje za nekoliko centimetara te da se ponovno može spuštati raftingom.
– Vodostaj Zrmanje prije kiše bio je srednje visine za kajak, a donji minimum za raft, no zbog očuvanja sedre prešli smo na kajake. Bazeni u Velebitu su još relativno puni i kiša koja je pala podignula je razinu vode te se sad ponovno može voziti rafting, kazao je Župan.
U odnosu na protekle godine vodostaj Zrmanje nešto je niži, iako stanje još nije alarmantno, poput stanja na drugim rijekama u Dalmaciji. Naime, hidroelektrane na Krki rade samo noćnu smjenu kako ne bi došlo do oštećenja prirodnih fenomena Roškog slapa i Skradinskog buka. Hidroelektrana na Zrmanji nalazi se na donjem dijelu vodotoka i radi bez problema.