Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Priobalje i otoci Zadarske županije – klimatski dragulji

08.06.2011. 22:00
Priobalje i otoci Zadarske županije – klimatski dragulji


Podaci o klimi potvrđuju da ovo područje ima sredozemnu klimu sa svim njezinim bitnim obilježjima, koji je svrstavaju u najljepšu i najpoželjniju klimu na našem planetu


Možemo biti  sretni što živimo u ovom podneblju, barem što se tiče  klime. Priobalje i otoci zadarske županije doista su klimatski dragulj, rekao je poznati zadarski meteorolog  Duško Kraljev na zadnjem  Morskom utorku Gradske  knjižnice u ovom dijelu godine na temu Klimatska obilježja priobalja i otoka Zadarske županije.
Obala i otoci Zadarske  županije su područje vrlo  ugodnog vremena i podneblja. Podaci o klimi potvrđuju  da ovo područje ima sredozemnu klimu sa svim njezinim bitnim obilježjima, koji  je svrstavaju u najljepšu i  najpoželjniju klimu na našem  planetu. Dodamo li tomu i  određene posebnosti, osobito  one koje su u vezi s prepoznatljivim vremenom pojedinih vjetrova i vrlo povoljan bioklimatski osjet ugode, dojam o vremenu i podneblju ovog područja bit će  još povoljniji. Prikladnost  ovakve klime uvelike je odredila i bogatstvo biljnog svijeta  i pridonijela neprijepornoj  ljepoti.
Kraljev je najavio da nas  ovo ljeto očekuje puno sunca  i dosta visokih temperatura,  prema prognozama svjetskih  klimatologa, što je dobro za  turističku sezonu.
– Kad se turist pri povratku  iz našeg akvatorija hvali svom  prijatelju, znancu, da tijekom  boravka na ovom području  nije doživio nijedan dan bez  sunčanog vremena, onda je to  dosta najbolja preporuka,  kaže Kraljev.
Za kraj jedan zanimljiv podataka za sve one koje muči  podizanje razine mora zbog  svjetskih klimatskih promjena. Kraljev kaže da živimo u  vremenu globalnog zatopljenja, porasta prosječnih  temperatura.
– Svjetski klimatolozi prognoziraju da će se more do  2100. godine podignuti za jedan metar.
 


Kišni dan




Na zadarskom području je od početka godine, ne računajući kišu u noći s utorka na srijedu, palo 112 milimetara kiše po metru četvornom, što je jedna trećina od prosječne količine. Najviše kiše u Zadru u jedan dan palo je 1986. godine 13. rujna.
– Taj dan je palo 352 litre na jedan metar četvorni. To je najveća količina kiše koja je pala u Hrvatskoj od kada se provode mjerenja, kaže Kraljev.