Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Rohatinski ruši kamate na kredite i minuse

08.06.2011. 22:00
Rohatinski ruši kamate na kredite i  minuse


Ugovorna kamata na kredite pravnim osobama po novom ne smije premašivati 22,5 posto, dok je ranije mogla sezati do 25,5 posto. Zatezna kamata kod pravnih osoba pak umjesto ranijih 17 pada na maksimalnih 15 posto


Kamata na kredite građanima od 1. srpnja neće smjeti biti viša od 12 posto, dok je ranije plafon bio 14 posto. Isto vrijedi i za zatezne kamate po kreditima građanima, čija se najviša dopuštena razina također spušta s ranijih 14 na 12 posto. Sve to proizlazi iz jučerašnje odluke Savjeta Hrvatske narodne banke kojom je eskontna stopa HNB-a smanjena s dosadašnjih 9 na 7 posto, a onda se, s obzirom da ona služi kao baza za određivanje zateznih, a potom i ugovornih kamatnih stopa, moraju spustiti i najviše dopuštene ugovorne i zatezne kamate i za kredite građanima i za kredite tvrtkama. Najviše ugovorne stope oduvijek imaju minusi po tekućim računima, mahom od 13,5 do 14 posto, što znači da će ih sada, zbog ove odluke HNB-a, banke automatski morati spustiti ispod 12 posto! Budući da veliki dio građana živi u minusu, ovo je za njih zasigurno dobra vijest, jer predstavlja mjesečnu i godišnju uštedu, koja naravno ovisi o visini minusa, no kod velikih iznosa, nije zanemariva. Ugovorna kamata na kredite pravnim osobama po novom ne smije premašivati 22,5 posto, dok je ranije mogla sezati do 25,5 posto. Zatezna kamata kod pravnih osoba pak umjesto ranijih 17 pada na maksimalnih 15 posto.
– S obzirom na trend postupnog opadanja kamatnih stopa na novčanom i kreditnom tržištu, Savjet HNB-a odlučio je smanjiti eskontnu (diskontnu) stopu s 9 na 7 posto godišnje. Iako ova stopa nema značajniji izravni utjecaj na naša novčana kretanja, ovo smanjenje trebalo bi dodatno utjecati na snižavanje kamatnih stopa u odnosima između pravnih osoba i u odnosima između pravnih i fizičkih osoba. Prema Zakonu o obveznim odnosima eskontna stopa služi za izračun zakonske zatezne kamate, koja se određuje za svako polugodište iznova, a zakonska zatezna kamata polazna je veličina za određivanje najviše dopuštene ugovorne kamatne stope. To znači da će, slijedom odluke i odredbi Zakona, od 1. srpnja zakonska zatezna kamata u poslovnim odnosima između pravnih osoba biti 15 posto, a u odnosima između pravnih i fizičkih osoba 12 posto godišnje, te da najviša ugovorna kamatna stopa u poslovima između pravnih osoba može iznositi 22,5 posto, a između pravnih i fizičkih osoba 12 posto, kaže se u priopćenju HNB-a.