Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sinergija stiha i slike

08.06.2011. 22:00
Sinergija stiha i slike


Drago mi je što nastavljamo našu izvrsnu suradnju s društvom „Biljana”. Večerašnja se svečanost održava u povodu osmih dana makedonske kulture i predstavlja svojevrsnu sinergiju stiha i slike – ravnatelj ZKZD Miro Grubić


U sklopu osmih  makedonskih dana u Znanstvenoj je knjižnici Zadar u  utorak navečer održana dvostruka svečanost. Naime, prvo  je predstavljena knjiga poezije  „Nostalgija i ljubav” autorica  Mirjane Majić i Emi Longin, a  potom je svečano otvorena  izložba „More svjetlosti”  Vlaha Brangjolice. Oba kulturna događaja održana su u  izložbenoj dvorani Knjižnice, a  iza njihove organizacije stoji  Makedonsko kulturno društvo  „Biljana” iz Zadra.
Posjetitelje prepune izložbene dvorane prvo je u ime domaćina predstavio Miro Grubić, ravnatelj Znanstvene  knjižnice:
– Drago mi je što nastavljamo našu izvrsnu suradnju s  društvom „Biljana”.  Večerašnja se svečanost  održava u povodu osmih dana  makedonske kulture i predstavlja svojevrsnu sinergiju stiha i  slike.
Izdavač knjige poezije „Nostalgija i ljubav” autorica Mirjane Majić i Emi Longin je  Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj. O događaju  je govorio i Angel Mitrevski,  predsjednik Zajednica:
– Uz naše ostale aktivnosti  koje se uglavnom usredotočuju na prezentiranje, ali i  čuvanje našeg nacionalnog i  kulturnog identiteta Zajednica  Makedonaca u Hrvatskoj se  bavi i izdavašatvom. U sklopu  tog vida širokog spektra naših  aktivnosti želimo omogućiti  našim članovima da pokažu  ono što imaju i nose u sebi bilo  da je riječ o poeziji, kao što je  to slučaj večeras, ili o prozi.
U ime Zadarske županije  Milena Ikić je kazala kako je  Županija do sada podržavala  aktivnosti i djelatnosti zajednica različitih nacionalnih manjina, te kako će to nastaviti, u  okviru svojih mogućnosti, činiti i u budućnosti.
Budući da je jedna od autorica predstavljene knjige bila  odsutna svoje je dojmove s publikom podijelila druga autorica Mirjana Majić, inače predsjednica Makedonskog kulturnog društva „Biljana” iz Zadra:
– Knjiga, odnosno pjesme u  njoj su nastale u nekoliko proteklih godina. Riječ je o mojoj  prvoj zbirci poezije, a  večerašnji bi osjećaj mogla usporediti s onim kada majka  rodi dijete. Nadam se da ovo  neće biti i moja posljednja knjiga, već da ću napraviti barem  još jednu.
Vlaho Brangjolica, likovni  umjetnik i predstavnik hrvatske nacionalne manjine u Makedoniji zadarskoj se publici  predstavio izložbom „More  svjetlosti”.
Riječ je o, kako u katalogu  izložbe piše Violeta Krstić,  „grafičko-multimedijalnom  projektu koji ima sve imanentne likovno estetske sastavnice”. Krstić nastavlja: „Kao  strastveni zaljubljenik i ‘vitez’  fotografije Brangjolica je i izvanredni poznavatelj njene  kronologije, a novoprimjenjene tehnike i metode u realizaciji primarne ideje zapravo  su sublimat njegovih sustavnih,  višegodišnjih istraživanja i neposrednih iskustava u oblasti  fotografije i grafike, popraćene brojnim referentnim  nagradama i priznanjima diljem svijeta… Njegova istraživačka misija je duboko posvećena i višestruko angažirana u nastojanjima za obranu  prirode, čovjeka i čovječnijeg u  čovjeku. Njegov je uzvik  snažno naglašen i energično  artikuliran protiv suvremenih  duhovnih erozija, otuđenja,  protiv globalnih mikro i makro  generiranih kriza, protiv ništavila, zla i mržnje, podvojenosti  ljudi i svjetova…”