Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Tajno preuzimali ili branili Podravku?

08.06.2011. 22:00
Tajno preuzimali ili branili Podravku?


USKOK inzistira da je šteta rezultat udruživanja okrivljenih da steknu kontrolu nad Podravkom novcem same tvrtke, koristeći lažnu opasnost od neprijateljskog preuzimanja


Više od godinu i  pol dana nakon otvaranja istrage i hapšenja podravkaša,  jučer je na Županijskom sudu  u Zagrebu započelo suđenje za  malverzacije kojima je Podravka oštećena za više od 400  milijuna kuna. Očekivano, Damir Polančec i ostali optuženici ne smatraju se krivima, a  USKOK inzistira da je šteta od  više od 400 milijuna kuna rezultat udruživanja okrivljenih  da steknu kontrolu nad Podravkom novcem same tvrtke,  koristeći lažnu opasnost od neprijateljskog preuzimanja. Koliko se moglo vidjeti iz uvodnih  govora obrane i optužbe, koplja će se lomiti oko pitanja je li  bilo opasnosti od neprijateljskog preuzimanja, je li bilo  udruživanja za počinjenje kaznenih djela te jesu li ključni  dokazi u istrazi prikupljeni zakonito.
USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš podsjetila je optužene na sve što im se stavlja  na teret – od udruživanja da  preuzmu većinski paket dionica Podravke, složenih poslovnih odnosa prouzročenih  kupovinom 10,64 posto Podravkinih dionica te gubitaka  koje je Podravka imala zbog  toga, od zaduživanja, jamčenja  sve do gubitaka na kamatama.  Navela je da je u jednom trenutku doista postojao plan da  se dionice u državnom portfelju privatiziraju kroz radničko dioničarstvo.
Plan za tri koraka
– Plan radničkog dioničarstva doista je prezentiran  Upravi i bio je dobro zamišljen, ali ono što je uslijedilo  nije bilo dobro zamišljeno, barem ne za Podravku. Plan radničkog dioničarstva zamijenio je plan okrivljenika da se  novcem Podravke za njihov  osobni interes kupuju dionice,  rekla je Tamara Laptoš.
USKOK smatra da su okrivljenici sklopili plan da u tri  koraka steknu paket od 75 posto dionica Podravke i potom  obvezujućom javnom ponudom otkupe sve dionice. Pritom se dionice u vlasništvu  države, odnosno državnih fondova, smatraju ključnima.
– Nisu se očekivali problemi  oko prodaje dionica u vlasništvu države jer je Damir Polančec bio potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo i  mogao ih je prodati u pravom  trenutku i pravom kupcu, rekla  je USKOK-ova tužiteljica.
Obrane optuženih odgovorile su tužiteljici jednako oštro.  Polančecov odvjetnik Anto  Nobilo kazao je da Polančec  nikako nije mogao raspolagati  dionicama u državnom portfelju jer su one bile u vlasništvu pojedinih fondova i  HFP-a. Osvrnuo se i na opasku  da je kod Polančeca nađena  brojna dokumentacija, objasnivši da ju je Polančec prikupio  nakon hapšenja podravkaša,  želeći pomoći kolegama u problemu.
HSS-ov interes
– Ako je cilj bio steći većinski  paket, zašto onda Damir Polančec prodaje dionice Podravke koje je imao? Zašto odustaje od otkupa dionica na koje  je imao pravo po menadžerskom ugovoru, upitao se Nobilo.
Ante Madunić, odvjetnik  Darka Marinca, podsjetio je na  epizodu kad je Atlantic grupa  htjela preuzeti Podravku, pa je  predsjednik Uprave Podravke  Miroslav Vitković izvjesio cijenu od tisuću kuna po dionici.
– Da je takva cijena prihvaćena, moj bi branjenik ostvario onda dobitak za Podravku, a ne gubitak. Sadašnja  Uprava se može boriti protiv  prijateljskog preuzimanja, a  ovi ljudi su za obranu od neprijateljskog preuzimanja nagrađeni optužnicom, rekao je  Madunić.
Aludirajući na povezanost  Miroslava Vitkovića s  HSS-om, Madunić je podsjetio  sud i da je Podravka HSS-ov  strateški interes te da Miroslav  Vitković ne dijeli sudbinu svojih bivših kolega iz Uprave.
Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, kad će USKOK  početi čitati opsežnu dokumentaciju prikupljenu tijekom  istrage.
 


Nobilo: U pregovorima s Inom sudjelovala i Jadranka Kosor




U činjeničnom opisu kaznenih djela, Polančec se u USKOK-ovoj optužnici spominje tek u vezi pregovora s  MOL-om, odnosno uplitanja Podravke u te pregovore. I dok USKOK smatra da je time počinio zloupotrebu  položaja potpredsjednika Vlade, Nobilo tvrdi da Polančec nije napravio ništa osim zamolio savjetovanje oko  problema u obrani od neprijateljskog preuzimanja.
– Odluka o ustupanju upravljačkih prava u Ini donesena je nakon prezentacija u predsjedništvu HDZ-a i u  užem kabinetu Vlade. Vlada je informirana o svemu, a u finalnim pregovorima sudjelovali su i Jadranka Kosor,  Ivan Šuker i Marina Matulović Dropulić, rekao je Nobilo, napomenuvši da je Polančec samo provodio odluke  Vlade i predsjedništva HDZ-a.