Višnje su dio nezaboravnih pita, savijača i torti, mogu se kiseliti i pirjati, čuvati u alkoholu, odlično se slažu i daju slatko-kiseli akcent masnijem mesu poput patke i svinjetine
Lipanj je vrijeme berbe višanja. One dolaze nakon trešanja i mogu se doista mnogočime pohvaliti. To voće nastalo je križanjem slatke, domaće trešnje s divljim, kiselijim vrstama. Višnju s pravom nazivamo plemenitim voćem, zbog unutarnjih svojstava ploda. Smatra se da divlje vrste višanja potječu iz zapadnog djela Azije. Negdje prije 2500 godina one su se počele i uzgajati, i to u Turskoj i Grčkoj. Rimljani su poznavali i višnju i trešnju, i zahvaljujući njima one su se proširile gotovo po cijeloj Europi.
Liker Maraschino
Višnja maraška, autohtona hrvatska sorta, jedna je od najvažnijih hrvatskih gastronomskih atrakcija. Smatra se najukusnijom višnjom na svijetu i to potvrđuju kemijske analize, koje pokazuju da je maraška u svojoj postojbini, zadarskom okružju, po koncentraciji ključnih sadržaja prije svega suhe tvari, ali i nekih aromata, superiorna u odnosu na bilo koju drugu višnju na svijetu.
Čuveni liker Maraschino svoju slavu duguje prije svega kompleksnosti okusa višnje maraške, iako se svagdje u svijetu nudi niz kopija koje našem originalu, bez osnovne sirovine koja je tom imenu dala slavu, rade vrlo lošu reklamu. Takozvane maraschino cherries koje se prodaju u svijetu nemaju ništa zajedničko s našom maraškom. To su obično svijetle trešnje koje su izbijeljene, zatim obojene, ušećerene i aromatizirane gorkim bademom pa na kraju nemaju nikakve veze s bilo kojom sortom.
Za razliku od drugih višanja, maraške se obično prodaju bez peteljki i to je jedan od načina kako ih prepoznati na tržnici. Iako će svatko tko prodaje marašku to sigurno istaknuti. Ponekad se na tržnici prodaju prosušene maraške koje možete staviti u alkohol sa šećerom ili bez njega i tako nakon nekoliko tjedana dobiti fantastičan liker.
Višnje su dio nezaboravnih pita, savijača i torti, mogu se kiseliti i pirjati, čuvati u alkoholu, odlično se slažu i daju slatko-kiseli akcent masnijem mesu poput patke i svinjetine. Okus višanja potječe uglavnom od bademastog benzaldehida, cvjetnog terpena i esencije klinčića. Zagrijavanjem ti se okusi pojačavaju, posebno bademast i cvjetni okus, tim više ako se u njima ostave koštice.
Kao aspirin
Za višnju se može slobodno reći da spada u kategoriju super zdrave hrane. Zbog bogatstva vitamina i minerala koje posjeduju prava su blagodat za organizam, tako da ih se može jesti u neograničenim količinama. Višnje su na neki način eliksir za tijelo i igraju glavnu ulogu u održavanju ljepote kože. Njene korisne tvari ne gube se ni nakon uobičajenog procesa prerade, tako da će i sušena, smrznuta ili konzervirana imati određenu antioksidativnu vrijednost, mada je ipak najzdravija sirova. Glavni pigment je crveni antocijan koji sadrži više i od kupina, ribizli i jagoda, izvor je beta karotena – sadrži ga 19 puta više od borovnica i jagoda, sadrži melatolin – tvar koja djeluje antioksidativno i jedan je od važnih regulatora srčanog ritma i procesa spavanja. Također, ubrzava oporavak nakon operativnih zahvata. Oni koji imaju problema s kilogramima bilo bi dobro da jedu svježe plodove ove voćke. Dijabetičari ih mogu jesti u neograničenim količinama, jer sadrže malo šećera. Plodovi višnje su jako dobra hrana za sve koji imaju problema s krvnim tlakom. Pomažu kod slabokrvnosti, poremećaja probave i kod bolesti mokraćnih kanala.
Novija istraživanja potvrđuju blagotvorni efekt višanja čija ljekovitost je u narodnoj medicini odavno poznata. Čaša soka od višnje, zaključili su znanstvenici, ekvivalentna je količini od 0,3 grama Aspirina, a smrznute višnje imaju djelovanje kao 0,9 grama Aspirina.
Liker od višnje
Sastojci
1/2 kg višanja, 100 g šećera, 1/2 l votke
Priprema
Probrati višnje, ostaviti samo one zdrave i oprati ih. Napuniti staklenku višnjama, dodati šećer i preliti votkom. Zatvoriti staklenku, ostaviti najmanje četiri dana na hladnom i tamnom mjestu. Svaki dan lagano preokrenuti staklenku da se šećer polako otopi. Višnje konzervirane na ovaj način mogu se koristiti u kolačima, umiješati u sladoled ili složiti na torte. Alkohol se može iskuhati i iskoristiti za slatke umake, a dobar je i kao liker. Na isti način se mogu konzervirati i maline.
Piramida od višanja
Sastojci
550 g svježeg lisnatog tijesta, 450 g očišćenih višanja, 2 velike žlice šećera, 2 vrećice vanilin šećera, 1 štapić
vanilije, 7 dl mlijeka, 1 žumanjak, 2 vrećice pudinga od vanilije, 10 dag šećera, 1 velika žlica gustina, 10 dag
maslaca, 200 ml vrhnja za šlag
Priprema
Tijesto izrezati na 10 jednakih trakica i po njemu rasporediti višnje pomiješane sa 2 žlice šećera i 2 vanilin šećera. Krajeve tijesta spojiti iznad višanja da se dobiju rolice. Poslagati rolice na lim za pečenje prekriven pek-papirom. Peći 10-ak minuta na 180 stupnjeva Celzijevih, dok lagano ne porumene. Pečene rolice dobro ohladiti pa tek onda vaditi iz lima.
Za kremu stavi pola litre mlijeka da zakuha zajedno sa štapićem vanilije. U preostala 2 dl mlijeka umiješati 1 žumanjak, 2 pudinga od vanilije, 10 dag šećera i jednu punu žlicu gustina te dodati u kipuće mlijeko, iz kojega se prethodno izvadi štapić vanilije. Kuhati na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Kremu ohladiti uz miješanje da se ne stvori korica, a zatim ju dodaj u 10 dag dobro izrađenog maslaca. Na pladanj složiti 4 rolice s višnjama, premazati ih kremom, zatim na kremu staviti tri rolice koje se nanovo premažu kremom. Nakon toga, dvije rolice pa opet krema i na kraju posljednju rolicu koja se također premaže kremom. Cijeli kolač izvana premazati kremom i ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem. Ostaviti u hladnjaku da se dobro ohladi.
Osvježenje od višanja
Sastojci
350 g abc sira, 200 g šećera u prahu, 100 g kiselog vrhnja, limunova korica, 20 g očišćenih višanja, 4 dl Merlota, 300 g šećera, 20 g škrobnog brašna, cimet po želji, 200 g piškota, 100 g maslaca, 1 vanilin šećer, listići mente
Priprema
Pjenasto izlupati abc sir sa šećerom u prahu i limunovom koricom uz dodatak kiselog vrhnja. Prokuhati vino s cimetom i šećerom, dodati ocijeđene višnje iz kompota te ih zgusnuti sa škrobnim brašnom, koje se prethodno razrijedi s malo vina. Umak ostaviti da se ohladi. Piškote samljeti i popržiti na maslacu uz dodatak vanilin šećera i ohladiti. U čašu uliti redom pripremljene piškote, zatim umak od višanja i na kraju kremu od abc sira. Ukrasiti listićima mente.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
TRAGEDIJA
Radnik poginuo u padu sa skele u Srinjinama
Svijet
MAĐARSKI PREMIJER
Orban vodećim dužnosnicima EU-a: Pokupite stvari i odlazite
Hrvatska
OČITOVANJE
Troje sudaca: Šeparovićeva prijetnja je duboko protuustavna
Tenis
TENIS
ATP Barcelona: Pavić i Arevalo preko Dodiga i Skupskog do polufinala
Zadar
30. OBLJETNICA
Termiti se prisjetili ratnog puta i poginulih suboraca
Zadar
TUŽNA VIJEST
Preminuo bivši profesionalni košarkaš i trener Denis Skitarelić
Zadar
LIJEPA PRIČA
KONAC DJELO KRASI Zadranka Matea Ljubanović u Norveškoj ispisuje uspješnu poduzetničku priču
Zadar
HEP JAVLJA
INFORMIRAJTE SE! Brojne ulice u Zadru sutra ostaju bez električne energije
Zadar
25 GODINA PJESME
25 GODINA PJESME: KUD Radovin izvornošću oduševljava diljem svijeta
Županija
PODRŠKA S JUGA