Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Desetljeće ekoprojekata

08.06.2012. 22:00
Desetljeće ekoprojekata


Zadnje dvije godine radimo na odlaganju otpada. Sve što se popije iz ambalaže u školi skupimo, prodamo te tim novcem kupujemo knjige za školsku knjižnicu i humanitarno djelujemo, kazala je Zdenka Vulić


Medicinska škola Ante Kuzmanića je prije točno deset godina stekla status Međunarodne ekoškole, a jučer je u prostorijama škole održana svečanost u povodu dobivanja zlatnog statusa, odnosno trajnog statusa u području ekologije, projekta Međunarodne ekoškole.
Ravnatelj Davor Vidaković istaknuo je iznimno zadovoljstvo radom djelatnika i učenika svoje škole na brojnim međunarodnim projektima, ističući posebno dva međunarodna ekoprojekta, ekoškole te “SEMEP-a” koji se realizira u suradnji s UNICEF-om.
– Kriteriji dokazivanja za dobivanje stalnog statusa ekoškole izuzetno su strogi, a mi smo ih zadovoljili. Na ovakav način našim radom stvaramo jedan poželjni odgojni odnos prema okolini, kazao je Vidaković, dodajući kako je Zelena zastava ponos svih onih koji žive školski život u sklopu Medicinske škole Ante Kuzmanića.
Zdenka Vulić, županijska i školska koordinatorica projekta ekoškole, istaknula je da Medicinska škola sada ima zadatak zadržati svoj status te pomoći i drugim zainteresiranim školama oko ekoprojekata.
Naime, Medicinska škola će uskoro dobiti i status škole mentora koja će savjetima svojih članova biti na usluzi i drugim školama u našoj županiji koje žele steći isti status.
– U Hrvatskoj imamo 300 ekoškola, od kojih je samo osam s područja naše županije. Učenici dobrovoljno sudjeluju u našim ekoprojektima, a projekt je svake godine drugačiji i dogovara se, odnosno planira na početku školske godine. Zadnje dvije godine radimo na odlaganju otpada. Sve što se popije iz ambalaže u školi, skupimo, prodamo te tim novcem kupujemo knjige za školsku knjižnicu i humanitarno djelujemo. Uskoro ćemo kao škola mentor moći biti na usluzi drugim školama i svojim primjerom pokazati im kako se provode slične akcije ekoškole. Naime, projekt ekoškole nije samo skupljanje smeća već jedan cjelokupni odnos prema životu, istaknula je Vulić.
Medicinska škola trenutačno na ekoprojektima u Zadarskoj županiji surađuje s DV Radost, SŠ Gračac, SŠ Obrovac, Hotelijersko-turističkom i ugostiteljskom školom te OŠ Stanovi, OŠ Šime Budinića te OŠ “Valentin Klarin” iz Preka.