Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Dramatična akcija spašavanja ozlijeđenog speleologa na dubini od pola kilometra!

08.06.2012. 22:00
Dramatična akcija spašavanja ozlijeđenog speleologa na dubini od pola kilometra!


Speleologu koji je s još 14 kolega iz speleoloških društava “Velebit” i “Mosor” tijekom spuštanja na jednoj od vertikala najveće jame dinarskog sustava, pukla je sidrišna pločica, nakon čega je proklizao i pao s visine od oko pet metara na leđa


Akcija spašavanja ozlijeđenog speleologa Marijana Marovića (29) iz jame Kita Gaćešina na području Crnopca traje od jučer, a prema prognozama Gorske službe spašavanja izvlačenje bi moglo trajati i do 48 sati. Naime, speleologu koji je s još 14 kolega iz speleoloških društava “Velebit” i “Mosor” tijekom spuštanja na jednoj od vertikala najveće jame dinarskog sustava, pukla je sidrišna pločica, nakon čega je proklizao i pao s visine od oko pet metara na leđa. Prema informacijama koje su nam dali spasioci, ozlijeđeni može micati ekstremitete, no ima veliki hematom u blizini kralježnice te se zbog potencijalne ozljede izvlačenju mora pristupiti vrlo pažljivo. Nešto poslije 17 sati u stožer postavljen nedaleko od ulaza u jamu stigle su i prve dobre vijesti, da je ozlijeđeni slabo pokretan i zbrinut od liječnice.
Spuštanje do unesrećenog traje oko 3 i pol sata
Ozlijeđeni speleolog nalazio se na dubini većoj od pola kilometra, a samo spuštanje do tog mjesta traje oko 3 i pol sata ukoliko je jama spremna za napredovanje.
Članovi HGSS-a iz brojnih stanica dojavu o nesreći, koja se u jami dogodila oko 23 sata, dobili oko 4 sata ujutro u petak te su odmah krenuli na teren. Prije samog izvlačenja unesrećenog imali su pune ruke posla s postavljanjem opreme za zahtjevnu akciju.
– Liječnica HGSS-a zajedno je sa spasiteljicom u 8.20 sati krenula prema unesrećenom koji se nalazi u improviziranom bivku u kojeg su ga smjestili njegovi kolege. U jamu su se uputili i spasioci koji će proširivati uske dijelove ovog speleološkog objekta, kako bi se nosila s unesrećenim mogla transportirati na površinu, kazali su iz HGSS-a već ujutro.
Na Crnopcu je još jučer bilo oko 70 spasilaca HGSS-a iz stanica Zagreb, Karlovac, Samobor, Rijeka, Gospić, Zadar, Split, Karlovac, Delnice i Pula, a tijekom dana su dolazili i drugi. Više o postupku izvlačenja rekao je Darko Bakšić, pročelnik komisije za speleospašavanje i vođa ove akcije spašavanja, neposredno prije sastanka spasilaca i spuštanja u jamu.
– U jami je liječnica koja je došla s helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i ekipa za postavljanje veze, jer za sada sa zakašnjenjem dobivamo informacije iz podzemlja. Ušla je i ekipa za proširivanje prolaza, a uskoro ulazimo i mi koji smo tehnička ekipa, ekipa koja rješava donja sidrišta za podizanje nosila. Nakon toga će ulaziti ekipe redom kako dolaze, kazao je Bakšić ističući kako bi akcija trebala biti gotova u sljedećih 48 sati.
Nesreća u istoj jami dogodila se i lani
Neke od prolaza u dubokoj jami spasioci su morali proširivati s eksplozivnim sredstvima, samo onoliko koliko je nužno da prođu nosila.
Prije točno godinu dana u istoj jami je jedan speleolog pao u dijabetičku komu na dubini od 300 metara, a akcija spašavanja trajala je nešto više od 12 sati. Ova akcija je složenija, zbog veće dubine i udaljenosti od izlaza.
– Ova nesreća spada u rang najozbiljnijih, jer je unesrećeni udaljen tri sata hoda dalje nego je to bio prošli. To je puno dalje, puno je više tehničkih detalja za riješiti. Ukoliko bi sada krenuli do njega, bez zaustavljanja bi nam trebalo oko tri sata, kaže Bakšić ističući kako je teško vršiti procjene oko zahtjevnosti akcije, no da je ova zasigurno jedna od najzahtjevnijih.
Istaknuo je kako je do nesreće došlo zbog pločice koja je pukla, a ne ljudske pogreške.
– Pločica koja je atestirana je pukla. Ne znamo koji je razlog, pločice su otporne na koroziju, no ponekad je u njima mješavina legura koju nakon nekog vremena korozija načne. Ne radi se o pogrešci osobe, napomenuo je Bakšić ističući kako nespreman speleolog do tog mjesta ne bi mogao doći.


Među spasiocima i Stipe Božić




Među spasiocima je bio i poznati alpinist Stipe Božić kojem su prije dva mjeseca u splitskom Kliničkom bolničkom centru ugrađene četiri srčane premosnice.


Kita Gaćešina duboka je preko 22 kilometra!


Kita Gaćešina se još uvijek istražuje, a prema posljednjim istraživanjima je najdublja jama Dinarida s dužinom više od 22 kilometra, a do sada neotkrivene prolaze speleolozi pronalaze gotovo svakog vikenda zbog čega je vrlo atraktivna ljubiteljima podzemnih dubina.