Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Inovativne mjere” ubrzavaju žalbeni postupak generala

08.06.2012. 22:00
“Inovativne mjere” ubrzavaju žalbeni postupak generala


I predmeti protiv Ratka Mladića i Gorana Hadžića ubrzani za tri mjeseca zahvaljujući činjenici da sudska vijeća koja sude u tim predmetima uvode “inovativne načine” kako bi smanjili potencijalne odgode, a opet poštujući prava optuženika


Zakazivanje u svibnju održane žalbene rasprave u postupku protiv Ante Gotovine i Mladena Markača devet mjeseci ranije nego što je to prvotno bilo planirano nije rezultat namjere žalbenog vijeća da što prije poništi prvostupanjsku presudu, o čemu se špekuliralo u nekim hrvatskim medijima, nego uvođenja “inovativnih mjera” koje žalbenom vijeću omogućavaju ubrzane pripreme, a bez kršenja prava optuženika.
Tako barem proizlazi iz izvještaja predsjednika Haškog suda Theodora Merona Vijeću sigurnosti UN-a o strategiji okončanja rada Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, u kojem Meron otkriva da su i predmeti protiv Ratka Mladića i Gorana Hadžića ubrzani za tri mjeseca zahvaljujući činjenici da sudska vijeća koja sude u tim predmetima uvode “inovativne načine” kako bi smanjili potencijalne odgode, a opet poštujući prava optuženika. Meron, koji ujedno i predsjedava žalbenim vijećem koje će izreći pravomoćnu presudu Gotovini i Markaču, nije precizirao kakve su točno “inovativne mjere” posrijedi.
No unatoč uvođenju “inovativnih mjera” na Haškome sudu, presuda šestorici političkih i vojnih čelnika Herceg-Bosne ipak kasni. Prvotno najavljena za lipanj ove godine, prvostupanjska presuda Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Milivoju Petkoviću, Slobodanu Praljku, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću bit će objavljena u prosincu. Riječ je o najduljem i najkompliciranijem haškom suđenju, koje je od iznimne važnosti i za Hrvatsku. Šestorici bosanskih Hrvata sudi se za zločine počinjene u sklopu udruženoga zločinačkog pothvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja Herceg-Bosne koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj radi stvaranja Velike Hrvatske.