Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Parada ponosa – povorka rizika?!

08.06.2012. 22:00
Parada ponosa – povorka rizika?!


Homoseksualci trebaju imati jednake mogućnosti kao katolici koji sudjeluju u povorci na Dan Sv. Duje, kao maškare, kao navijači i branitelji ili kao sindikalisti da prošetaju gradom i komuniciraju o problemima koje imaju, kaže sociolog Dražen Lalić


Već tjednima Split, ali i Hrvatsku trese Gay Pride, parada ponosa koja će se danas održati u Splitu i kojom bi pripadnici seksualnih manjina – homoseksualci i lezbijke željeli potvrditi u društvu svoje pravo na vidljivost koja je ponajviše bitan element ravnopravnosti s heteroseksualcima.
Manje-više svi mogu slobodno šetati gradom, pa i Splitom, pojedinačno i u grupama – nogometni navijači, sindikalci, radnici propalih firmi, neofašisti, titoisti, katolici, maškare, maturanti, branitelji, mogu svi – ali Splitom ne mogu i ne smiju organizirano hodati homoseksualci i lezbijke. Njihova šetnja gradom ogroman je sigurnosni izazov.
Udruge za ravnopravnost koji su organizatori traže da povorka ide do splitske Rive i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić tvrdi da će policija to osigurati, a on osobno bit će na čelu povorke. Svoj dolazak i potporu povorci najavilo je nekoliko ministara – trebala bi doći ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, ministar branitelja Predrag Matić, ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak i možda još ponetko, te predstavnici veleposlanstava u Hrvatskoj.
Gradonačelnik Kerum odbija Rivu i nudi Prokurative, relativno zatvoreni trg koji je lakše braniti.
Huškačka atmosfera
Prošle godine u lipnju na prvoj paradi ponosa u Splitu bilo je nekoliko ozlijeđenih sudionika i novinara. Policija je bila prilično nespremna, iznenađujućih desetak tisuća huškača krenulo je na Rivu omesti oko 400 sudionika, vrijeđati i bacati kamenje. Policija je privela 137 osoba.
Tada je skupu u Splitu prethodila tjednima duga huškačka atmosfera. Dvadesetak dana prije same parade, tribina o Gay Prideu u Europskom domu u Splitu bila je ometena dojavom o bombi, a u brojnim antigay grafitima prijetilo se i smrću. Hrvatska čista stranka prava i facebook grupe pozvale su na protuprosvjed u Marmontovoj ulici – točno uz trasu povorke.
Ista grupa desničarskih tobožnjih intelektualaca koja je huškala prošle godine, pokreće i ovogodišnju hajku na paradu homoseksualaca.
Ta grupa iz kafića Bubamara na splitskom Žnjanu najavila je da će podnijeti kaznene prijave i privatne tužbe protiv Borisa Dežulovića zbog njegovog teksta “Gnjide za vas bi bilo bolje da Bog ne postoji”.
“Kolika točno ljudska gnjida moraš biti, i koliko ti pogani jezik mora biti zao da preko njega prevališ kako je “Antonija Bilić neizravna žrtva lanjskog Gay Pridea u Splitu’”?”, pita se Dežulović. Jer, nazovi intelektualci Stjepan Lozo, Guido Piasevoli, Tatjana Alajbeg, Joško Čelan, Miroslav Klarić, Gordan Sladoljev, Željko Ostoja i još neki drugi kažu kako je tisuće policajaca moralo biti dovedeno direktno iz potrage za Antonijom Bilić kako bi osiguravali prošlogodišnji Gay Pride.
Zbog čega su trebali biti dovedeni policajci? “Zbog nekoliko posve bezopasnih homoseksualaca, lezbijki i njihovih prijatelja, što su naumili prošetati Marmontovom i Rivom mašući šarenim zastavama? Ili zbog zapjenjenih primata što su mjesecima, tjednima i danima prije Pridea najavljivali obračun s pederima “svim sredstvima?”, piše Dežulović.
Ali, neprijateljstvo, pa i mržnja prema drugima i drukčijima i ove godine ide iz dijelova vlasti – ide izravno od gradonačelnika Splita Željka Keruma i predsjednice Gradske skupštine i saborske zastupnice, Kerumove sestre – Nevenke Bečić. Ona je prije nekoliko dana rekla kako Gay Pride nije dobrodošao u Split.
Kaže da je takvo mišljenje većine Splićana s kojim se i ona slaže i da je većina građana Splita svoj stav o paradi LGTB osoba izrazila na prošlogodišnjem skupu.
Zamjenjuju se tako uloge žrtve i napadača – žrtva je kriva za nasilje nad njom jer izaziva!
Treba još dodati i anticivilizacijsku izjavu saborskog zastupnika HDSSB-a Zorana Vinkovića, gradonačelnika Đakova, koji je u Saboru kazao da je “ovo katolička i normalna zemlja, a ne zemlja pedera i istospolnih zajednica”.
Zabrinutost EU
Delegacija Europske unije u srijedu je potpuno podržala organizatore Pridea, a izrazila zabrinutost zbog homofobnih izjava predstavnika splitskih vlasti. Podsjećaju na načela iz Povelje temeljnih prava Europske unije i pišu da će bilo kakva diskriminacija temeljena, među ostalim, na seksualnoj orijentaciji biti zabranjena.
A dan ranije je predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao da je svjestan da će EU u subotu držati na oku splitsku rivu. “Politika ove vlade je da širi prostor slobode gdje god ocijenimo da se time ne vrijeđa ničiji tuđi prostor, prava i slobode”. Za one kojima parada smeta Milanović je poručio da okrenu glavu jer to ne ograničava njihov prostor slobode.
“Gay Pride nam je potreban zbog populacije koja nikoga ne ugrožava, koja je takva po prirodi i po Bogu. To treba prihvatiti ljudski, nije to nikakav defekt. Radi se o populaciji koja je zbog mržnje i frustracija osjetila potrebu da izađe na ulicu”, govori on.
Očekivano je propala prvotna inače plemenita i idealistička zamisao ministra branitelja Predraga Matića Freda da branitelji osiguravaju povorku homoseksualaca. Tu smo sjajnu i kontroverznu ideju vidjeli realiziranu u komediji srbijanskog režisera Srđana Dragojevića “Parada”. U njemu se srpski, hrvatski, bošnjački i kosovarski veterani tuku s ruljom da bi zaštitili beogradsku gay povorku, ali glavnog junaka homoseksualca – ipak ubiju na paradi.
– Homoseksualci moraju imati pravo kao i svi drugi da pod jednakim uvjetima ističu svoje probleme. Oni na ovaj način ne promiču svoju seksualnu orijentaciju, ali trebaju imati jednake mogućnosti kao katolici koji su u povorci na Dan Sv. Duje, kao maškare, kao navijači i branitelji ili sindikalisti da prošetaju gradom i komuniciraju o problemima koje imaju, kaže sociolog dr. Dražen Lalić, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.
Lalić nas podjeća da je početkom ožujka u Nedjeljom u 2 HTV-a on izišao s idejom da bi možda bilo rješenje da se zbog sigurnosnih razloga ovogodišnji splitski Gay Pride održi na Prokurativama. Kaže, bio je predložio to zato jer poznaje situaciju u Splitu.
– Moguće je da sam ja s prijedlogom za Prokurative bio načelno u krivu. Ali ako bude razbijenih glava, onda je prijedlog za Prokurative razuman prijedlog, kaže Lalić, napominjući da niti na jednoj prosvjedničkoj strani, a ni kod policije i gradskih vlasti, nema sklonosti kompromisu.
– Moglo bi biti nasilja, ne na način na koji ga se očekuje. Znači, policija – ako je profesionalna – od Ostojića pa do posljednjeg pozornika – ta policija treba imati na umu da bi nasilja moglo biti prije i poslije parade – na drugim lokacijama, nastavlja Lalić.
— cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista