Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pripadnici gorske službe spašavanja izvukli iz jame ozlijeđenog speleologa

08.06.2012. 22:00
Pripadnici gorske službe spašavanja izvukli iz jame ozlijeđenog speleologa


Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja uspjeli su na površinu izvući ozlijeđenog hrvatskog speleologa Marjana Marovića jutros u pet sati i 23 minute, svega 26 sati od prve dojave o nesreći te desetak sati od početka transporta kroz jedan od najsloženijih speleoloških objekata u ovom dijelu Europe


Svega 26 sati nakon dojave o nesreći i desetak sati od početka transporta iz jame Kita Gaćešina HGSS je izvukao ozlijeđenog speleologa Marjana Marovića na površinu te je odvežen u bolnicu. Podsjetimo,  speleologu koji je s još 14 kolega iz speleoloških društava “Velebit” i “Mosor” bio na ekspediciji u najvećoj jami dinarskog sustava tijekom spuštanja je pukla sidrišna pločica, nakon čega je proklizao i pao s visine od oko pet metara na leđa. Iako je mogao micati ekstremitete, zbog velikog hematoma na kralježnici pri spašavanju su članovi HGSS-a morali biti vrlo pažljivi. Osim toga, ozlijeđeni se nalazio na dubini većoj od pola kilometra, s brojnim kanalima, a za potrebe spašavanja bilo je nužno proširiti najuže prolaze u živoj stijene kako bi kroz njih mogla proći nosila sa ozlijeđenim.
Kako su izvjestili iz HGSS-a u akciji je  bilo angažirano oko 150 gorskih spašavatelja, a u samom jamskom sustavu koji je bio podijeljen na tridesetak opasnih dionica boravilo je istovremeno i po 70 spašavatelja podijeljenih u ekipe.
– Rezultat dugotrajnih napora je spašeni speleolog, ali i činjenica da je HGSS doista dokazao  respektabilnu učinkovitost. Kroz čitavo vrijeme, unesrećeni speleolog sa ozljedom kralježnice, imao je punu liječničku skrb i terapiju, kako bi se izbjeglo pogoršanje stanja i pojava šoka. Ovakve akcije spašavanja u svijetu znaju trajati danima i u pravilu angažiraju po nekoliko stotina gorskih spašavatelja, stoji u priopćenju HGSS-a.
Nakon akcije spašavanja speleolozi su još nekoliko sati raspremali jamu i izvlačili više od tone užadi i opreme koja se koristila pri spašavanju.