Pripadnici gorske službe spašavanja izvukli iz jame ozlijeđenog speleologa

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Svega 26 sati nakon dojave o nesreći i desetak sati od početka transporta iz jame Kita Gaćešina HGSS je izvukao ozlijeđenog speleologa Marjana Marovića na površinu te je odvežen u bolnicu. Podsjetimo,  speleologu koji je s još 14 kolega iz speleoloških društava "Velebit" i "Mosor" bio na ekspediciji u najvećoj jami dinarskog sustava tijekom spuštanja je pukla sidrišna pločica, nakon čega je proklizao i pao s visine od oko pet metara na leđa. Iako je mogao micati ekstremitete, zbog velikog hematoma na kralježnici pri spašavanju su članovi HGSS-a morali biti vrlo pažljivi. Osim toga, ozlijeđeni se nalazio na dubini većoj od pola kilometra, s brojnim kanalima, a za potrebe spašavanja bilo je nužno proširiti najuže prolaze u živoj stijene kako bi kroz njih mogla proći nosila sa ozlijeđenim.

Kako su izvjestili iz HGSS-a u akciji je  bilo angažirano oko 150 gorskih spašavatelja, a u samom jamskom sustavu koji je bio podijeljen na tridesetak opasnih dionica boravilo je istovremeno i po 70 spašavatelja podijeljenih u ekipe.

- Rezultat dugotrajnih napora je spašeni speleolog, ali i činjenica da je HGSS doista dokazao  respektabilnu učinkovitost. Kroz čitavo vrijeme, unesrećeni speleolog sa ozljedom kralježnice, imao je punu liječničku skrb i terapiju, kako bi se izbjeglo pogoršanje stanja i pojava šoka. Ovakve akcije spašavanja u svijetu znaju trajati danima i u pravilu angažiraju po nekoliko stotina gorskih spašavatelja, stoji u priopćenju HGSS-a.

Nakon akcije spašavanja speleolozi su još nekoliko sati raspremali jamu i izvlačili više od tone užadi i opreme koja se koristila pri spašavanju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno