Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Promocija benkovačkih brendova – od dobrih vina do lijepih seoskih djevojaka

08.06.2012. 22:00
Promocija benkovačkih brendova – od dobrih vina do lijepih seoskih djevojaka


Manifestacija započinje 13. lipnja na blagdan Sv. Ante, nebeskog zaštitnika grada, koncertom Luke Nižetića na Trgu Domovinske zahvalnosti, slijedi susret klapa “Večer klapske pisme – Benkovac 2012.”, Ljetnim karnevalom u Karinu Donjem, Vinfestom, izborom najljepše seoske djevojke…


Grad Benkovac i Turistička zajednica jučer su na obiteljskom imanju Perislava Zrilića, na samom ulazu u Benkovac održali konferenciju za medije na kojoj su gradonačelnik Branko Kutija i direktor TZG-a Vanja Čvrljak predstavili ovogodišnje izuzetno bogato “Benkovačko kulturno ljeto 2012”. Konferenciji su nazočili i dogradonačelnik Mirko Erstić te ravnatelji Zavičajnog muzeja i Gradske knjižnice, Marin Ćurković i Mile Marić.
– Za ovu manifestaciju tiskano je čak šest tisuća brošura “Benkovačko kulturno ljeto – Benkovac Summer of Culture 2012.”, a cijena svih manifestacija kreće se od 200 do 250 tisuća kuna, obznanio je Kutija.
Grad Benkovac i benkovački kraj, zadnje se vrijeme pozicionirao kao perjanica ruralnog razvoja i predvodnik u očuvanju bogate baštine i ostalih vrijednosti koje ne smiju pasti u zaborav, poručio je benkovački gradonačelnik.
– Svjedoci smo da moderan turist želi više od mora i sunca, da želi upoznati baštinu prostora u kojem boravi, sa svim posebnostima, autohtonim i tradicijskim vrijednostima s kojima se ne susreće tako često, naglasio je Kutija.
Direktor Turističke zajednice Grada Benkovca Vanja Čvrljak je naglasio kako Benkovac i njegova okolica imaju dovoljno potencijala i kako su sve manifestacije originalne te imaju svoju svrhu i cilj, tj. promociju benkovačkih brendova.
– Manifestacija počinje 13. lipnja na blagdan Sv. Ante, nebeskog zaštitnika grada, koncertom Luke Nižetića na Trgu Domovinske zahvalnosti, a u glazbenom ugođaju nastavlja se tri dana potom u prostoru srednjovjekovnog Kaštel Benković održavanjem Šestog susreta klapa “Večer klapske pisme – Benkovac 2012.”. Ljetnim karnevalom u Karinu Donjem 24. lipnja službeno se otvara ovogodišnja glavna turistička sezona, nabraja Čvrljak.
Vino i vinski potencijal benkovačkog kraja predstavit će se 6. srpnja na 3. festivalu vina Sjeverne i Srednje Dalmacije “Vinfest – Benkovac 2012.”, koji će se pod svjetlima ferala održati u Kaštel Benkovcu. Potom u samom centru grada održava se treća po redu manifestacija pod nazivom “Bukara Benkovac 2012.”.
– Već 11 godina, tradicionalno se održava natjecanje za izbor najljepše seoske djevojke Zadarske županije koji je postao jedan od benkovačkih brendova, navodi Čvrljak.
U sklopu manifestacije 20. srpnja, održat će se i izuzetno gledana kazališna predstava “Dan iz snova” u izvođenju zagrebačkog Kazališta “Moruzgva”.
– Peti etno festival Benkovac 2012. održava se dan poslije, 21. srpnja, dok je Gastro festival “Benkovački prisnac” na rasporedu 28. srpnja. Tjedan dana potom održava se još jedna gastro manifestacija primamljivog naziva “Beenkovac – janjetina&jaretina”. Zatvaranje ovogodišnjeg Benkovačkog ljeta održat će se uz koncert šibenske klape Maslina, 4. kolovoza, kazao je Vanja Čvrljak, naglasivši pritom kako se i ove godine kao i prošlih godina, u Benkovcu očekuje tisuće ljubitelja Ravnih kotara i Bukovice te turista koji ljetuju u zadarskom priobalju i na otocima.


Fišpaprikaš za 200 kuna




Već sedmu godinu zaredom u samom središtu Benkovca organizira se prestižno natjecanje u pripremanju ribljeg paprikaša po domaćoj recepturi. “Ravnokotarska fišijada” je protekle godine privukla rekordan broj od 42 ekipa, kako iz Zadarske županije tako i iz Slavonije i Baranje. Ovog puta ekipa za sudjelovanje treba uplatiti 200 kuna kotizacije koja pokriva drva za loženje, ribu, vino te mineralnu i običnu vodu. Manifestacija na kojoj nazoče tisuće ljudi održava se 23. lipnja, a sve što natjecateljske ekipe moraju sa sobom ponijeti, jesu začini i kotlić s postoljem za kuhanje.


“Puževim korakom”


Benkovačko kulturno ljeto ove godine obogaćeno je još jednom, autohtonom manifestacijom pod nazivom “Puževim korakom”. Riječ je o gastromanifestaciji u pripremi i degustaciji puževa, deliciji koja je puno više od hrane. Manifestacija koja se održava 30. lipnja, promovirat će još jednu gastropriču, za koju mnogi znaju, a neki će tek otkriti. U sklopu manifestacije održati će se i Prvo otvoreno prvenstvo Hrvatske u utrci puževa.