Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tyton spriječio grčki preokret

08.06.2012. 22:00
Tyton spriječio grčki preokret


Prva utakmica prvenstva donijela je podjelu plijena i puno uzbuđenja, pritom su u nastavku Grci pomilovali domaćine. Kod 1:1 Samaras nije iskoristio veliku šansu, a u 71. minuti vratar Tyton obranio je jedanaesterac Karagounisu.
Mit o teško provaljivoj grčkoj bravi trajao je samo 17 minuta. Na desnoj strani grčke obrane se otvarao prostor kao na zrakoplovnoj pisti, sve dok Poljaci nisu poveli. Lopta je ubačena s desne strane i Lewandowski je bio u šansi boljoj od penala, hladnokrvno je loptu smjestio glavom loptu u gostujuću mrežu – 1:0.
Dvadesetak minuta kasnije Poljska je vrlo lako mogla udvostručiti razliku nakon što je spletena matna mreža za Perquisa, čija ljevica nije znala pronaći okvir grčkih vratiju.
Domaćini su već u početnim minutama bili s loptom blizu mreže Grka, ali je vratar Chalkias odbio udarac Murawskog. I u 12. minuti Poljska je ostvarila proboj po desnoj strani, ali nakon dobre akcije srećom po goste Blaszczykowski je iz obećavajuće pozicije pucao visoko kao član protugradne obrane.
U kolaboraciji sa španjolskim sucem Carlosom Velascom Carballom, Grčka je postala i brojčano inferiorna, u 44. minuti Papastathopoulos je pretjeranom sudačkom strogoćom skupio dva žuta kartona. Malobrojniji Grci su, međutim, odmah početkom nastavka vratili rezultatsku ravnotežu poslije akcije s desne strane, Salpingidis, “joker” s klupe, “otpadak” je pretvorio u – 1:1.
U 64. minuti Samaras se izblamirao kada je iz blizine propustio ostvariti grčki preokret. Još bolju šansu je propustio Karagounis kada mu je 71. minuti Tyton obranio jedanaesterac, kojeg je vratar Szczesny skrivio na Salpingidisu i još zaradio isključenje. Bio je to kraj sportske drame u Varšavi, nitko više nije uspio ostvariti pretjecanje.


POLJSKA – GRČKA 1:1


VARŠAVA – Stadion: Nacionalni stadion. Gledatelja: 58.000. Sudac: Carlos Velasco Carballo (Španjolska). Strijelci: 1:0 Lewandowski (17′), 1:1 Salpingidis (51′). Crveni kartoni: (Papastathopoulos, Grčka 44′), (Szczesny, Poljska 69′).
POLJSKA: Szczesny, Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch, Blaszczykowski, Polanski, Murawski, Rybus (Tyton, 69), Obraniak, Lewandowski.
GRČKA: Chalkias, Torosidis, Avraam Papadopoulos (Kyriakos Papadopoulos, 37), Papastathopoulos, Holebas, Maniatis, Katsouranis, Karagounis, Ninis (Salpingidis, 46), Gekas (Fortounis, 68), Samaras.




Spektakularno otvaranje


Dvanaest minuta trajalo je svečano otvaranje Eura, ali dovoljno za erupciju emocija. Pijanist Adam György i  DJ Karmatronic bili su glavne zvijezde otvaranja, ali tisuću plesača imalo je sjajan nastup pod koreografijom  Marca Balicha. Simboli jedinstva, rivalstva i strasti preplavili su pozornicu, slaveći dugu i bogatu  povijest zemalja domaćina. Predsjednik UEFA Michel Platini zatražio je od igrača na turniru da učine sve da izgleda “kao da sanjamo”, a ceremoniju je nazvao nečim što je stiglo ravno iz zemlje čudesa. Nije prošlo bez Slaveka i Slavka, maskota prvenstva koje će trajati do 1. srpnja. Organizatori su mogli odahnuti, iza njih je pet turbulentnih godina nakon što su dobili domaćinstvo, konačno je došlo vrijeme za – nogomet.