Memorijalni centar u Škabrnji će financirati sve općine i gradovi?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

U sklopu Održivog programa za razvoj lokalne zajednice pri Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova četiri su općine dobile bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 1.458.000 kn. Najviše je dobila Općina Škabrnja i to 717.000 kuna za nastavak izgradnje općinske zgrade s memorijalnim centrom.

Prva faza izgradnje zgrade na Trgu Franje Tuđmana u Škabrnji već je pri kraju, a osim ovim sredstvima dobivenih od Ministarstva, nastavak se planira financirati - solidarnošću drugih općina i gradova. Naime, kako govori načelnik Škabrnje, Nediljko Bubnjar, ovim je osigurano 717.000 kuna, a završetak zgrade s memorijalnim centrom stoji 1,7 milijuna kuna.

- Za prikupljanje ostatka sredstava pokrenuo sam jednu inicijativu pa ćemo vidjeti koliko će ona biti uspješna. Naime, zamolit ću sve općine i gradove u Hrvatskoj da sa simboličnim iznosom od 1.500 - 2.000 kuna pomognu završetak zgrade s memorijalnim centrom. Želja nam je, ako to uspijemo, da svečano otvorenje bude 17. studenog, povodom obljetnice stradavanja Škabrnje, rekao je Bubnjar.

Dodao je da bi taj, za svaku jedinicu lokalne samouprave, mali i simbolični iznos bio znak počasti svim žrtvama i svojevrsni ulog u budućnost ovog teško ranjenog mjesta.

- Već nam dolaze ljudi iz svih županija, a vjerujem da uskoro neće biti općine ili grada iz koje nas nisu posjetili tako da bi zaista bilo lijepo da je to bude nešto što smo sagradili svi, zajedničkim snagama, kako bismo imali mjesto na kojem bi svatko mogao doživjeti priču Škabrnje i pokloniti se žrtvama, rekao je Bubnjar.

Prva faza izgradnje općinske zgrade i centra se odnosi na zemljane i armirano-betonske radove koji bi trebali završiti kroz ovaj mjesec.

- Vrijednost prve faze je bila oko 720.000 kuna, a financirali su je Ministarstvo regionalnoga razvoja i EU fondova, Ministarstvo branitelja, Zadarska županija i Općina Škabrnja. U zgradi bi bili prostor za javno okupljanje, društveni sadržaji, zatim uredi Općine, prostori za udruge te memorijalni centar, kazao je Bubnjar.

Osim Škabrnje, sredstva za razvoj lokalne zajednice dobila je i Općina Ražanac za projekt "Uređenje okoliša dječjeg vrtića u Ražancu" u iznosu od 337.000 kn. Od lokalnih jedinica u Zadarskoj županiji, sredstva za razvoj su dobili još i Općina Lišane Ostrovičke za projekt "Izgradnja pristupnog puta za zgradu društvenih djelatnosti sa sportskim terenom" u iznosu od 297.000 kn i Općina Gračac za projekt "Modernizacija Kozarčeve ulice" u iznosu 107.000 kn.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno