Zadar posjetilo 24% više gostiju nego prošle godine!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN

Turističke brojke govore sve: od prvog dana siječnja do kraja svibnja 2017. godine Zadar je posjetilo 24% gostiju više nego prošle godine! Pri tome je ostvareno i 21% više noćenja domaćih i stranih turista, ponovno pri usporedbi s prošlogodišnjim rekordnim brojkama. Čak je i svaki mjesec posebno, pogotovo siječanj i travanj s porastima od 30% do 59%, donio više turističkih dolazaka i noćenja nego isti period 2016. Ako ove brojke stavimo u kontekst turističkih dolazaka i noćenja iz 2015. godine koju je sljedeća godina u prvih pet mjeseci nadmašila za 4% u dolascima i 6% u noćenjima, lako je uočiti kako je pozitivan turistički trend u ovoj godini šesterostruko nadmašen kada su u pitanju dolasci te gotovo četverostruko u slučaju ostvarenih noćenja.

Turisti veće platežne moći

- Zadar je sve ozbiljnija turistička destinacija koju danas prepoznaju svi Europljani i sve brojniji gosti iz Azije i SAD-a. Pomogla je tome činjenica kako je po izboru belgijskog European Best Destinations portala Zadar preporučen kao najbolja europska destinacija, ali i naš kontinuirani rad na destinacijskom pozicioniranju Zadra, tvrdi direktor Turističke zajednice Grada Zadra Ante Rados navodeći konkretno i neke brojčane pokazatelje iz strukture ovogodišnjih brojki za prvih pet mjeseci.

Porast broja gostiju iz Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva tako su, kaže Rados, najbolji pokazatelj kako je izbor Zadra za najbolju europsku destinaciju donio očekivanu i željenu posljedicu, a to su gosti veće platežne moći koji još u predsezoni u najvećoj mjeri pune hotele (161.600 noćenja) i privatni smještaj (81.100). Podsjetimo, upravo je direktor EBD portala Maximilien Lejenue navodeći prednosti laskavog priznanja iz 2016. prenio iskustva ranijih najboljih destinacija Bordeauxa i Porta koji su također za posljedicu imali veći broj gostiju iz Njemačke, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva uz ukupni porast od 14% turističkih dolazaka i punjenje gradskih budžeta s desetak milijuna eura. Drugo, Grad Zadar i gradski TZ su organizacijom i sponzorstvom niza manifestacija od „Adventa u Zadru", „Đira po gradu", „Tuna, Sushi & Wine festivala" ili globalnog fenomena „Wings For Life World Run" uspjeli u predsezoni i posezoni ucrtati Zadar na destinacijsku kartu Hrvatske i svijeta.

Hotelski kapaciteti odlično popunjeni

Tako su najveći broj ostvarenih noćenja od siječnja do svibnja imali domaći gosti iz Hrvatske, slijede Nijemci, Austrijanci, Francuzi, Slovenci, Britanci i Talijani koji nakon dvije godine bilježe značajniji rast, potom Korejci, Amerikanci i državljani Bosne i Hercegovine.

Evo i brojki: ukupan turistički promet za prvih pet mjeseci u Zadru govori o 112.231 turističkih dolazaka i 267.649 ostvarenih noćenja, a to je prosječnih 2,38 turističkih noćenja što Zadar čini prepoznatljivom i ultimativnom city break destinacijom. Najveći porast dolazaka (49%) i noćenja (59%) u analiziranom periodu bilježi se u travnju kada je u Zadru noćilo 83,7% stranih i 16,3% domaćih gostiju te u siječnju kada je 52% inozemnih i 48% domaćih gostiju ostvarilo značajniji porast dolazaka (30%) i noćenja (42%). Veljača, ožujak i svibanj bilježe porast od najviše 18% u dolascima (ožujak) i 15% (veljača) u noćenjima.

No, sve ovo je tek uvod u ovogodišnji iznimno uspješan prijelaz iz predsezone u glavnu sezonu. Naime, blagdan Duhova ove godine pao je tek početkom lipnja, a poznato je kako baš s tim blagdanom počinju masovnija turistička kretanja iz juga Njemačke i iz Austrije, a taj se trend potom veže i na praznike u susjednoj Sloveniji. Tako su trenutno svi hotelski kapaciteti na zadarskom području odlično popunjeni.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno