Božidar Šimunić počasni, a Radomir Jurić novi predsjednik

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Izborna skupština Ogranka Matice Hrvatske u Zadru
Osim što će se nastaviti plodonosni rad Matice hrvatske, među ciljevima je vratiti i publiku na kulturna događanja. Radit ćemo i na pomlađivanju članstva, otvorit ćemo se još više Zadranima, organizirati izlete u zaobalje s upoznavanjem kulturne baštine, raditi na ostvarivanju popusta i na besplatnim ulaznicama za kulturne priredbe za naše članove. Otvoreni smo za sve nove ideje i akcije, poručio je Radomir Jurić
Velimir BRKIĆ
Izborna skupština održana je u četvrtak

Ogranak Matice hrvatske u Zadru s novim kapetanom dr.  sc. Radomirom Jurićem zvanim Miro, započeo je novu plovidbu od  četiri godine. Tako su na izbornoj skupštini održanoj u četvrtak navečer  u dvorani Matice hrvatske na drugom katu zgrade u ulici Don Ive Prodana 1, jednoglasno odlučili nazočni matičari i matičarke.

-Osim što će se nastaviti plodonosni rad Matice hrvatske među ciljevima je vratiti i publiku na kulturna događanja. Radit ćemo i na pomlađivanju članstva, naši studenti su pravo osvježenje. Otvorit ćemo se  još više Zadranima, organizirati izlete u zaobalje s upoznavanjem kulturne baštine, raditi na ostvarivanju popusta i na besplatnim ulaznicama za  kulturne priredbe za naše članovo. Otvoreni smo za sve nove ideje i akcije, poručio je Jurić računajući na dobru volju, entuzijazam, upornost i  potporu članova u upravnim tijelima te među članovima Ogranka Matice hrvatske u Zadru.

Za dopredsjednika i tajnika ponovno su izabrani prof. Božo Došen i  prof. i dipl. oec. Ivan Paštar. Ostali članovi Predsjedništva su: televizijski  novinar Miljenko Dujela, student Luka Knez, prof. dr. sc. Josip Lisac,  glavni i odgovorni urednik časopisa Zadarska smotra, izv. prof. dr. sc. Ivica Vigato, urednik knjižnih izdanja. Za članove Nadzornog odbora izabrani su: prof. Darinka Dujmović, prof. Marija Perković i prof. dr. sc. Teodora Vigato.

Ići prema mladima

-Ogranak Matice hrvatske broji 292 članova, 113 žena i 179 muškarca.  Od tog broja 111 članova redovito plaća članarinu. Prišli su nam studenti, osnovali smo Mladež Matice hrvatske na Sveučilištu u Zadru, ići ćemo  i među maturante, želimo udvostručiti članstvo, poželio je Paštar istaknuvši kako je u dvoranu primarno uvesti grijanje i hlađenje, a krov iznad  temeljito popraviti.

Dosadašnji predsjednik u dva mandata prof. Božidar Šimunić, skroman i samozatajan 83-godišnji zadarski novinar i ratni reporter iz Bibinja, jednoglasno je izabran za počasnog predsjednika.

 -U mnogobrojnosti raznolikih kultura i identiteta, naročito sada kad  smo u Europskoj uniji, pred Maticom hrvatskom stoji izazov da i dalje,  kao i tijekom svoje velike povijesti, bude čuvarica hrvatske narodne posebnosti, naglasio je Šimunić, urednik zbornika "Domaća rič", autor leksikografskog pothvata "Rječnik bibinjskog govora", dobitnik nagrade  Općine Bibinje za životno djelo.

- Knjiga nije hrana, knjiga je poslastica, jedna je od Šimunićevih slikovitih, karakterističnih poruka.

Miljenko Dujela, koji je kao režiser talijanske nacionalne televizije RAI  kroz Domovinski rat širio svijetom istinu o Hrvatskoj, iskazao je žaljenje  zbog siromaštva dokumentarnih video zapisa strašnih razaranja u Zadru  jer, kaže, treba pokazati pravu i jedinu istinu o obrambenom ratu.

Božo Došen je govorio o rezultatima rada u Biogradu na Moru, zborniku Braća Vranjani i vransko područje tijekom povijesti, zborniku radova  sa znanstvenoga Skupa o glagoljici u Biogradu, kao i o knjizi "Porušene  crkve Zadarske nadbiskupije tijekom Domovinskog rata (1991.-1995.)" u  kojoj opisuje "ranjenu Crkvu" tijekom Domovinskog rata u kojem je porušeno i oštećeno ukupno 115 objekata.

-Čuvanje domovine, jezika i knjige, dužnost je Matice hrvatske koja  djeluje u Domovini koja je bogata, u državi koja je siromašna, mišljenja  je Stjepan Sučić, dopredsjednik Matice hrvatske utemeljene 1842., naglasivši da je pritom važno propitivati što se od rezultata Matice hrvatske  te dugog i plodnog djelovanja može uključiti u suvremeni hrvatski kulturni trenutak, što može pomoći da naše danas i naše sutra budu sadržajniji i ljepše.

Bogata izdavačka djelatnost

Ante Tičić, predsjednik Nadzornog odbora, iznio je financijsko izvješće. Josip Lisac, glavni i odgovorni urednik časopisa za kulturu, znanost i umjetnost Zadarska smotra, u podužem nabrajanju ponaosob se  zahvalio svima koji sudjeluju u stvaranju časopisa.

 -Ne živimo lagodno, ali redovito izlazimo. Moramo voditi računa o  svojoj zemlji, pa i o jezičnim pitanjima. U toj bitci neće se odustati i ne  smije se odustati, i dalje ćemo vjerno služiti hrvatskom narodu i hrvatskoj domovini, zaključio je Lisac.

Ne skrivajući radost na licu, Ivica Vigato, je obznanio kako su izdali 23  raznorazne knjige, 14 znanstvenih knjiga i pet Rječnika mjesnih govora.  Nazočnima se obratio i prof. dr. Stijepo Obad (86).

-Poslije dolaska iz dubrovačkoga Akademijina Instituta 1964. godine  stečeno iskustvo u radu Matice hrvatske korisno mi je poslužilo da nastavim s javnim kulturnim radom u zadarskoj Matici i podružnici povijesnoga društva hrvatske, navodi Obad svesrdno podržavši novog predsjednika Ogranka Mira Jurića.

Na kraju dvosatne izborne skupštine u dobrano toplom i sparnom  prostoru dvorane Matice hrvatske, pod budnim okom mladolike Martine Drobnak, zaslužnim pojedincima na osobit svečan i emotivan način  dodijeljene su zahvalnice, među kojima i novinaru Zadarskog lista.

 

 

-- Slika

 Najodgovorniji za rad zadarske Matice hrvatske za uspomenu

 

-- Slika

Josip Lisac (stoji), glavni urednik časopisa Zadarska smotra

 

-- Slika

Novi predsjednik ogranka Matice hrvatske u Zadru, dr. sc. Radomir  Jurić

 

-- Slika

Sve odluke donesene su jednoglasno

 

-- Slika

Zahvalnica za počasnog predsjednika Šimunića

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (1 glasova)