Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Bratović, Peraić i Maltež mlade zvijezde zadarske Zlatne rukavice

10.06.2018. 08:30
Bratović, Peraić i  Maltež mlade  zvijezde zadarske  Zlatne rukavice


Na nedavno održanom Prvenstvu Hrvatske u boksu za juniore, kadete i mlađe kadete, boksači zadarske Zlatne rukavice Jure  Bratović, Donat Peraić i Petar Maltež polučili su velike uspjeh. Momci  iz atomskog skloništa na Bilom brigu, poharali su zagrebački velesajam  i uz zadarske boksače iz drugih klubova posvjedočili o renesansi zadarskog boksa. Za ovaj uspjeh zaslužni su i treneri Edi Milošević, Frane  Klinac i Jere Perić na čelu s predsjednikom kluba Žonijem Maksanom.


Deset godina Zlatne rukavice
– Postojimo već deset godina, a već postižemo velike uspjehe. Što  više, najbolje rezultate u povijesti zadarskog boksa. Imamo europsku  broncu i srebro Bepa Filipija s mediteranskih igara. Ove godine, ušli  smo u juniorsko i dva kadetska finala. Toni Filipi je bio drugi na svijetu  i u Europi. Martin Gulan je bio nepobjediv u 70 mečeva u Hrvatskoj te  peti u Europi, rekao je trener Edi Milošević.
No nova zadarska boksačka zvijezda u usponu svakako je je Jure Bratović koji je potvrdio naslov prošlogodišnjeg prvaka.
– Prošle godine sam osvojio zlato u kategoriji do 52 kg. Ove godine se  to dogodilo u kategoriji do 65 kg. U finalu sam pobijedio Mara Obrovca  iz zagrebačkog Titan Gyma. Obrovac je u četvrtfinalu europskog prvenstva izgubio od irskog boksača, pa je pobjeda nad tako kvalitetnim boksačem veliko zadovoljstvo. Inače, treniram svaki dan oko sat i pol, a  mjesec dana prije važnijih natjecanja i po dva sata provedemo u našem  atomskom skloništu, rekao je zadarski šampion Jure Bratović.


Umor u finalu
Očekuje se da će u daljnjem tijeku karijere, Jure Bratović (13) nastupati u poluteškoj ili teškoj kategoriji.
Donata Peraića (15) je u finalu zaustavio Erik Vlahović iz zagrebačke  Omege, no zanimljivo je da je u prethodnoj borbi Peraić pobijedio izvanrednog Petra Kneževića, također Zadranina i prošlogodišnjeg prvaka Hrvatske.
– U finalu me svladao umor. Imao sam tri teška meča u kratkom razdoblju i to je ostavilo traga. No, to me neće pokolebati. Treba samo biti  uporan i dobro se pripremati za natjecanja.
Najmlađi, 12-godišnji Petar Maltež posebna je priča. Na putu do finala imao je znatno više i snažnije protivnike koje je sve pobijedio.  Ipak, u finalu ga je dočekao Anthony Mirković iz pulske Arene.
– I mene je savladao umor. Tri meča su stvarno veliki napor a dodatno sam prije natjecanja morao skidati kilograme, s 49 na 46. Naizgled  malo, ali to dosta utječe na spremnost za borbu, kazao je mladi Maltež.
Sva trojica mladih boksača Zlatne rukavice riješeni su u amaterskoj  karijeri doći što dalje, a onda, ako sve bude u redu, možda i profesionalna karijera. Zanimljivo je da je prije prvenstva Bratović imao svega  pet mečeva, Peraić šest, a Maltežu je finale bio tek treći meč u karijeri.
– No, svi su od službenih predstavnika saveza i drugih trenera, dobili  pohvale za tehničku dotjeranost boksanja. No, ja nisam pristalica da  mladi boksači, nakon svega nekoliko mjeseci, idu u borbe. To se pokazalo i na ovom prvenstvu gdje je mnogo borbi okončano nokautom. Biti dobro spreman boksački je zakon koji te štiti od takvih epiloga i težih  ozljeda. Nisam pristalica ni ovolikog velikog broja boksačkih klubova  koji djeluju u Zadru. Samo na Bilom Brigu ih je četiri. U Zlatnoj rukavici smo se okrenuli individualnom radu, a ne komercijalizaciji. Taj  nam pristup za sad donosi rezultate, rekao je na kraju trener Edi Milošević.




Nitko neće na megdan Bratoviću
Jure Bratović je prošle godine bio najmlađi sudionik Europskog prvenstva u Rumunjskoj. U njegovoj kategoriji je nastupilo 25 boksača. No najveći problem mu je  pronalazak sparing partnera. Prema riječima njegovog trenera, nitko u Hrvatskoj  neće na ogled s borbenim Zadraninom pa često mora sparingovati sa starijim i znatno težim boksačima. No već sljedeće godine, Jure prelazi u juniorsku konkurenciju  kad će se približno moći govoriti o njegovom boksačkom rejtingu.