Bratović, Peraić i Maltež mlade zvijezde zadarske Zlatne rukavice

Slika korisnika valentinam
Zadarski boksači na PH za mlađe uzraste
Momci iz atomskog skloništa na Bilom brigu, poharali su Zagrebački velesajam iz uz boksače iz drugih klubova, posvjedočili o renesansi zadarskog boksa
Šampioni BK Zlatna rukavica - Jure Bratović, Petar Maltež i Donat Peraić

Na nedavno održanom Prvenstvu Hrvatske u boksu za juniore, kadete i mlađe kadete, boksači zadarske Zlatne rukavice Jure  Bratović, Donat Peraić i Petar Maltež polučili su velike uspjeh. Momci  iz atomskog skloništa na Bilom brigu, poharali su zagrebački velesajam  i uz zadarske boksače iz drugih klubova posvjedočili o renesansi zadarskog boksa. Za ovaj uspjeh zaslužni su i treneri Edi Milošević, Frane  Klinac i Jere Perić na čelu s predsjednikom kluba Žonijem Maksanom.

Deset godina Zlatne rukavice

- Postojimo već deset godina, a već postižemo velike uspjehe. Što  više, najbolje rezultate u povijesti zadarskog boksa. Imamo europsku  broncu i srebro Bepa Filipija s mediteranskih igara. Ove godine, ušli  smo u juniorsko i dva kadetska finala. Toni Filipi je bio drugi na svijetu  i u Europi. Martin Gulan je bio nepobjediv u 70 mečeva u Hrvatskoj te  peti u Europi, rekao je trener Edi Milošević.

No nova zadarska boksačka zvijezda u usponu svakako je je Jure Bratović koji je potvrdio naslov prošlogodišnjeg prvaka.

- Prošle godine sam osvojio zlato u kategoriji do 52 kg. Ove godine se  to dogodilo u kategoriji do 65 kg. U finalu sam pobijedio Mara Obrovca  iz zagrebačkog Titan Gyma. Obrovac je u četvrtfinalu europskog prvenstva izgubio od irskog boksača, pa je pobjeda nad tako kvalitetnim boksačem veliko zadovoljstvo. Inače, treniram svaki dan oko sat i pol, a  mjesec dana prije važnijih natjecanja i po dva sata provedemo u našem  atomskom skloništu, rekao je zadarski šampion Jure Bratović.

Umor u finalu

Očekuje se da će u daljnjem tijeku karijere, Jure Bratović (13) nastupati u poluteškoj ili teškoj kategoriji.

Donata Peraića (15) je u finalu zaustavio Erik Vlahović iz zagrebačke  Omege, no zanimljivo je da je u prethodnoj borbi Peraić pobijedio izvanrednog Petra Kneževića, također Zadranina i prošlogodišnjeg prvaka Hrvatske.

- U finalu me svladao umor. Imao sam tri teška meča u kratkom razdoblju i to je ostavilo traga. No, to me neće pokolebati. Treba samo biti  uporan i dobro se pripremati za natjecanja.

Najmlađi, 12-godišnji Petar Maltež posebna je priča. Na putu do finala imao je znatno više i snažnije protivnike koje je sve pobijedio.  Ipak, u finalu ga je dočekao Anthony Mirković iz pulske Arene.

- I mene je savladao umor. Tri meča su stvarno veliki napor a dodatno sam prije natjecanja morao skidati kilograme, s 49 na 46. Naizgled  malo, ali to dosta utječe na spremnost za borbu, kazao je mladi Maltež.

Sva trojica mladih boksača Zlatne rukavice riješeni su u amaterskoj  karijeri doći što dalje, a onda, ako sve bude u redu, možda i profesionalna karijera. Zanimljivo je da je prije prvenstva Bratović imao svega  pet mečeva, Peraić šest, a Maltežu je finale bio tek treći meč u karijeri.

- No, svi su od službenih predstavnika saveza i drugih trenera, dobili  pohvale za tehničku dotjeranost boksanja. No, ja nisam pristalica da  mladi boksači, nakon svega nekoliko mjeseci, idu u borbe. To se pokazalo i na ovom prvenstvu gdje je mnogo borbi okončano nokautom. Biti dobro spreman boksački je zakon koji te štiti od takvih epiloga i težih  ozljeda. Nisam pristalica ni ovolikog velikog broja boksačkih klubova  koji djeluju u Zadru. Samo na Bilom Brigu ih je četiri. U Zlatnoj rukavici smo se okrenuli individualnom radu, a ne komercijalizaciji. Taj  nam pristup za sad donosi rezultate, rekao je na kraju trener Edi Milošević.

Nitko neće na megdan Bratoviću

Jure Bratović je prošle godine bio najmlađi sudionik Europskog prvenstva u Rumunjskoj. U njegovoj kategoriji je nastupilo 25 boksača. No najveći problem mu je  pronalazak sparing partnera. Prema riječima njegovog trenera, nitko u Hrvatskoj  neće na ogled s borbenim Zadraninom pa često mora sparingovati sa starijim i znatno težim boksačima. No već sljedeće godine, Jure prelazi u juniorsku konkurenciju  kad će se približno moći govoriti o njegovom boksačkom rejtingu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (2 glasova)