Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Pohvale vrhunskoj skrbi za 150 mališana

10.06.2018. 12:00
Pohvale  vrhunskoj  skrbi za 150  mališana


Dječji vrtić Biograd proslavlja svoj 43. rođendan. Vrhunac proslave rođendana bila je izložba dječjih radova na temu projekata i aktivnosti DV Biograd održana u Zavičajnom muzeju.
Dječji vrtić ima dva objekta, matični vrtić u Ulici Marina Držića u samom gradu i njegovo područno odjeljenje na Torovima-Kosi Zapad, iznad Jadranske magistrale. Skrbi o ukupno 150 djece od 1,5 do 7 godina.


Poznati po Tatamatijadi
– Nastojimo biti što bolja dopuna obiteljskom odgoju, uz poticanje razvoja osobnosti svakog djeteta, njegovog samopouzdanja. Uz pomoć odgojiteljica djeca usvajaju znanja koja su u skladu s njihovom dobi i postaju samostalnija, ističe Esma Brzić, ravnateljica DV Biograd.
Dječji vrtić nije tek čuvalište. To je odgojno-obrazovna ustanova s vlastitim kurikulumom, planom i programom koji doprinosi razvoju djeteta i potporu roditeljima.
– Želimo pokazati kako igraonice unutar redovnog programa mogu biti mjesto razvijanja dječjih kreativnih mogućnosti. Među njima i besplatno učenje engleskog jezika za djecu od tri do sedam godina, koje u potpunosti financira osnivač Grad, ističe ravnateljica Brzić koja se pritom zahvalila gradonačelniku Ivanu Knezu na svesrdnoj pomoći.
Ovaj vrtić poznat je po spektakularnoj manifestaciji Tatamatijada.
– Od brojnih projekta i projektnih aktivnosti, projekata vrtićkih skupina koje su vodile naše odgojiteljice za ovu prigodu smo izdvojili: Moji zubi,  Zastave svijeta, Umjetnici u očima djece, Mi možemo pomoći napuštenom ljubimcu, Dinosauri, Zmije, Zdravim namirnicama do proslave dječjih rođendana, Lutka Paško-odgoj za demokraciju, kao Lavandomanija odgojiteljice Božene Belamarić Brčić koji je nagrađen Plaketom grada Biograda na Moru, navodi Brzić.


UNICEF-ova radionica za očeve
Predstavljena je i UNICEF-ova radionica kroz koju su u 10 godina prošla 63 roditelja. Novu UNICEF-ovu radionicu za očeve – projekt Klub očeva rastimo zajedno, ove godine je prošlo 10 očeva.
– Podsjetit ćemo i na deset godina našeg originalnog projekta Recimo DA obitelji, kojom vrtić daje značaj i povezuje obitelj, a u završnici se natječu roditelji u zajedničkim igrama pod nazivom Tatamatijada, priča Brzić.
Tu je i projekt pomoći djeci s teškoćama iz aspekta autizma, odnosno govorno-komunikacijskim teškoćama kroz poseban program s mogućnošću integracije u redovne vrtićke skupine.
– Taj program je vrlo specifičan, iziskuje posebnu brigu. Na kraju prve godine rada možemo potvrditi vidni napredak djece i mogućnost povratka djeteta u skupine što čini pravu integraciju, naglasila je Brzić.
Nakon prigodnog programa vrtićke djece, ples s tetama-odgojiteljicama i recitala na engleskom jeziku, druženje se nastavilo uz sokove, kolače, mendulate.




Dožupan Mršić: Kuća se gradi od temelja
U znak zahvalnosti za brojne donacije Jagodi i Darku Eškinji, vlasnicima Bure d.o.o., kao i Zadarskoj županiji koja je znatnim sredstvima pomogla opremu sobe za djecu s teškoćama, skupog softwera za poticanje govora kod djece kao i za nabavu didaktičke opreme, dodijeljena su priznanja.
– Kuća se gradi od temelja, a društvo se gradi od dječjeg vrtića. Uz skladan obiteljski odgoj i ozračje, dječji vrtić je pravo mjesto za stvaranje tog društva kakvog želimo, naglasio je Šime Mršić, zamjenik župana, najavivši pritom daljnju suradnju Zadarske županije i biogradskog vrtića.