Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarska lektorica u kanadskoj divljini

10.06.2018. 14:00
Zadarska  lektorica u  kanadskoj  divljini


Kroz Yukon u sedlu, naziv je predavanja koje je zadarskoj  publici u srijedu u Gradskoj knjižnici održala Kristyna Rygolova, lektorica češkog jezika na Sveučilištu u Zadru, o svojoj prošloljetnoj avanturi u  kanadskoj pokrajini Yukon. Rad na osamljenom ranču bez struje i vode i  desetodnevne ture na konjima po kanadskoj divljini u kojoj obitavaju  grizliji i risovi, ova zaljubljenica u prirodu opisala je kroz zanimljivo izlaganje popraćeno brojnim fotografijama.


Ranč kao iz vesterna
Kristyna Rygolova je Čehinja koja je rodne Marijanske Lazne, inače  poznate češke toplice, prije šest godina zamijenila Zadrom gdje na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost studentima predaje češki jezik. Kao  velika  ljubiteljica životinja, posebno konja, Kristyna je prošlo ljeto, tijekom sveučilišne pauze, željela volontirati i usput doživjeti novo iskustvo  života u prirodi, te se putem stranice www.workaway.info prijavila za  dvomjesečni volonterski rad na jednom ranču u kanadskom Yukonu.
Život na ranču koji vodi jedan bračni par koji se bavi organizacijom  desetodnevnih tura na konjima po prostranstvima Yukona, Kristyni je,  kako je kazala, protjecao uglavnom u brizi o životinjama – konjima i psima. Ove životinje inače služe za turističke ture po divljini, konji za ljetne,  a psi za zimske ture, a riječ je o radnim i dresiranim životinjama koje je  Kristyna svakodnevno hranila i čistila. Ranč, na kojem je živjela u drvenoj kolibi, je bez tekuće vode i struje koja se može dobiti jedino putem  agregata, a smješten je 20-tak kilometara od najvećeg grada ovoga slabo  naseljenog kanadskog teritorija Whitehorsea. Život na ovom ranču mnoge bi mogao podsjetiti na scene iz kakvog američkog vesterna, primjerice legendarnog filma "Shane".


Sudionici tura uglavnom Europljani
– Yukon je najzapadniji kanadski teritorij koji graniči s Aljaskom, površine 482.443 četvorna kilometra s 37.000 stanovnika. Većina stanovništva, oko 70 posto živi u gradu Whitehorse, a pokrajina je naziv dobila  po rijeci Yukon. Koliko je to slabo naseljeno područje govori podatak da  gustoća stanovništa iznosi 0,065 km2, navela je najprije predavačica osnovne podatke o ovom kanadskom teritoriju, te opisala kako izgledaju  ture u divljini, na kojima je tijekom srpnja i kolovoza bila čak tri puta.
– Svaka tura traje deset dana, a uključuje maksimalno deset osoba. Na  konjima se za to vrijeme napravi oko 230 kilometara, kroz divljinu u kojoj žive isključivo životinje. Jedini čovjek kojeg smo za to vrijeme vidjeli  bio je pilot aviona koji nam je dovezao hranu. U slučaju bilo kakve opasnosti, ozljede, bolesti i sl., u civilizaciju smo se brzo mogli vratiti jedino  avionom, kazala je Rygolova i istaknula da su sudionici ovih popularnih  tura uglavnom Europljani, najviše Nijemci i Englezi, ali i Francuzi, Norvežani, Danci. Više je bilo žena nego muškaraca, i to različite životne dobi. Iako bi se očekivalo da se na ovakve pustolovine odlučuju uglavnom  mlađe osobe, bilo je tu avanturista od 20, pa sve do 60 godina.




Bobice umjesto sapuna
Na put se, kazala je dalje Rygolova, može ponijeti maksimalno 20 kilograma najneophodnije opreme u nepropusnoj torbi, jer teret vuku konji  i on mora biti dobro izbalansiran. Konji idu polako, što znači najsporijom vrstom konjskog hoda – korakom. Nema ni kasa ni galopa. Svake  večeri pronađe se neko prikladno mjesto za noćenje, obavezno uz rijeku  ili jezero, a voda se za piće obavezno mora filtrirati zbog opasnosti od tzv.  dabrove groznice. U divljni nema signala za mobitel, a veza s ostatkom  svijeta ostvaruje se putem satelitskog telefona koji je jedini kontakt u  slučaju opasnosti.
– S obzirom na variranje temperature, bilo je noći kada sam spavala  samo pod stablom, što je bilo najljepše, ali i onih kada se temperatura  spustila na 5 stupnjeva pod nulom, kada se moralo noćiti u šatoru. S nama je bio i pas koji bi nas upozoravao na približavanje medvjeda ili neke  druge životinje. Putem smo viđali medvjede – grizlije i crne medvjede, ali  i risove, jelene, divlje konje. Ručalo se u hodu, a pripremala se različita  hrana – od jaja i palačinki za doručak do špageta s morskim plodovima,  piletine s marelicama, lososa, kobasica. Prali smo se u jezeru koje je bilo  jako hladno, pa su samo rijetki zaplivali. Umjesto sapuna poslužile su  nam posebne bobice koje pjene, a služe i kao prirodni piling, dočarala je  Kristyna Rygolova Zadranima dio svoje nezaboravne kanadske pustolovine koja ju je, kako kaže, obogatila za jedno neprocjenjivo iskustvo kojim je iskušala granice svoje izdržljivosti i na jedno vrijeme se posve  saživjela s veličanstvenom i nepokorenom prirodom.
Navedimo još kako se 10-dnevna turistička tura na konjima kroz Yukon, bez avionske karte, plaća 2.500 eura, što uključuje svu potrebnu  opremu i hranu osim vreće za spavanje.