Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

INTEGRIRANI U DRUŠTVO Predstavnici devet nacionalnih manjina prikazali bogatstvo kulturne baštine

09.06.2019. 14:44
INTEGRIRANI U DRUŠTVO Predstavnici  devet  nacionalnih  manjina  prikazali  bogatstvo  kulturne  baštine


Povodom Međunarodnog dana kulturne raznolikosti Radna skupina Koordinacije nacionalnih manjina Zadarske županije organizirala je jučer na Trgu pet bunara već tradicionalno kulturno umjetnički program. Četrnaestu godinu za redom na programu su bile pjesme i plesove folklornih skupina albanske, bošnjačke, makedonske, slovenske, srpske, poljske, ruske, češke i slovačke  nacionalne manjine.
Voditeljica je bila Nives Rogoznica, a osim glazbeno- plesnog programa organizirana je i prezentacija tradicionalnih jela i pića sudionika  događanja kojeg su podržali i gradonačelnik Dukić i župan Longin. Trg  pet bunara bio je pretijesan da u jučerašnje jutro primi sve zainteresirane za ovo događanje. Na pozornici su se izmjenjivali učesnici programa, bilo folklorne skupine, kojih je bilo najviše ili, pak, recitatori, pjevači, glazbenici…, svi odlično raspoloženi i, kako se moglo vidjeti, puni  želje da na najbolji mogući način prezentiraju svoju nacionalnost.


Problem Bošnjaka s grobljem
– Dugo godina smo tu i ovo je jedan od najispravnijih načina da se  mi kao nacionalna manjina možemo približiti domicilnom stanovništu  i pokazati sve naše vrijednosti. Svi mi u našoj nacionalnoj manjini u  ovom slučaju pripadamo Zadarskoj županiji i svi smo žitelji te županije  u kojoj radimo i stvaramo, naglasio je tajnik bosanske nacionalne manjine Zadarske županije, Ismet Seferagić i dodao kako u njihovoj nacionalnoj manjini nemaju skoro nikakvih problema,  osim onoga s grobljem.
– To je jedna situacija za koju se nadamo da će je vlast prepoznati kako  bi mi mogli kao nacionalna manjina pokapati naše mrtve na naš način,  dostojanstveno kako to radimo mi Bošnjaci, zaključio je Seferagić.
Od samog početka dio događanja je i slovenska nacionalna manjina.  Darja Jusup, predsjednica Slovenskog kulturnog društva Lipa ističe kako  su oni – Slovenci konzumirali svoja prava, kako imaju svoje predstavnike  i kako su dio svakog događanja za nacionalne manjine i ne samo tih događanja.
– Slovenci su visoko integrirani u hrvatsko društvo, uvijek smo bili na  istoj strani, imamo istu vjeru i razlike između nas su male, istaknula je  Jusup.
Od samih početaka dio događanja su i Makedonci. Predsjednica Makedonskog kulturnog društva Biljana Mirjana Majić je naglasila kako im  to događanje puno znači.


Nema nikakvih razmirica
– Puno nam znači ova manifestacija. Družimo se svi mi pripadnici manjina i poštujemo jedni druge. Nema nikakvih razmirica i ovo je način da  pokažemo građanima Zadra, kao i turistima, da smo uistinu svi skupa.  Ove godine naše društvo puni 20 godina postojanja i nadamo se da  ćemo i dalje nastaviti ovako, izrazila je nadu Majić.
U ime srpske manjine događanje je prokomentirao Milorad Matić,  zamjenik predsjednika Gradskog vijeća srpske manjine.
– Ovo je 14 put da smo tu i moje je mišljenje da bi jedna ovakva manifestacija trebala postati brend Zadra. Trebalo bi privući još više ljudi, da  se svi skupa veselimo, da pomažemo jedni drugima, da svi budemo još  zadovoljniji. Jer ovo je odličan način da se proslavi dan raznolikosti, istakao je Matić i dodao kako srpska manjina u Zadru dijeli probleme većinskog naroda, osvrnuvši se i na pitanje eventualne diskriminacije.
– Sve to zavisi od pojedinaca jer kako se čovjek postavi, tako i rješava  svoje probleme, zaključio je Matić koji je rekao kako je njegov  stav da nekih iracionalnih opterećenja nema.