Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

DRŽAVNA MATURA Draža im pitanja iz književnosti nego iz gramatike

09.06.2020. 11:13


Jučer je počela državna matura i za zadarske maturante. Nakon skoro tri mjeseca, zbog mjera pandemije koronavirusa, zadarski maturanti su nakon »online« nastave i priprema, dočekali maturu u školskim klupama. Kako su nam objasnili maturanti Pomorske škole i Gimnazije Vladimira Nazora, koji su jučer polagali maturu iz hrvatskog jezika A razine, za njih matura nije nikakvo iznenađenje, već nešto što su s radošću dočekali.


Osam maturanata u učionici broj osam
Za razliku od gimnazije gdje su svi maturanti polagali ispit državne mature na istoj i to onoj višoj razini, u Pomorskoj školi je bila nešto drugačija situacija. Naime, jučer je, kako je je objasnio školski pedagog i ispitni koordinator Marin Perinić, 8 učenika polagalo hrvatski jezik na višoj, dok će prestali učenici danas polagati ispit iz hrvatskog jezika na nižoj, B razini.
– Zanimljivo je da je maturi pristupilo osam maturanata, na dan 8. lipnja u učinioci broj 8 sa čak osam uklonjenih pitanja iz drugog polugodišta nastavnog programa po odluci resornog ministarstva i Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje, rekao je Perinić, dodajući kako su maturi jučer pristupili oni maturanti koji neće upisati srodne studije, ali da su pristupili i oni kojima bolje ide hrvatski jezik i koji su htjeli dobiti više bodova na maturi za bolji upis na fakultete.
Minea Milanko, koja je jučer pristupila višoj razini mature iz hrvatskog jezika, objasnila je kako ova razina traži znanja iz više pojmova književne forme, ali i gramatike, te da je nešto teža od B razine.
– Inače sam dobra iz hrvatskog jezika, tako da mi je bilo nekako prirodno pristupiti ovoj razini na koju me je uputila i moja profesorica iz hrvatskog jezika, objasnila je maturantica Minea, dodajući kako se pitanja s mature ne sjeća jer da joj je to sve skupa bio šok, a bilo je 70 pitanja na koja se moglo odgovori u roku od sat i 40 minuta, ali da su učenici izlazili i ranije, ovisno o brzini rješavanja ispita.


Iz Pomorske na povijest umjetnosti
Mladi Josip Macola, za razliku od svojih kolega pomorca, koji će nastaviti dalje obrazovanje na srodnim studijima, odlučio je nakon mature upisati povijest umjetnosti i zbog toga je jučer izašao na višu razinu iz hrvatskog jezika. Ovom prilikom Josip je istaknuo da ga ispitna pitanja nisu iznenadila, te da misli da je bio spreman na izazov koji ga je dočekao u pitanjima iz gramatike i književnosti.
– »Online« nastava je bila korektna priprema za maturu tako da nije bilo nikakvih iznenađenja, poručio je Josip, dodajući kako je sve dobro prošlo na maturi te da su mu bila draža pitanja iz književnosti nego iz gramatike jer su jednostavnija i lakša, te sada s nestrpljenjem čeka rezultate mature koji će biti 15. srpnja.
Gimnazijalka Sara Jusup iz »Vladimira Nazora«, poručila je da ih je bilo dosta maturanata u razredu, ali manje nego inače zbog propisa epidemiloškog zavoda, te da su svi sjedili na propisanoj udaljenosti tijekom polaganja ispita.
– Današnji izlazak na maturu mi nije bio nikakav šok, iako nastave zbog epidemiloških mjera koronavirusa nije bilo skoro tri mjeseca, objasnila je Sara, ističući kako su ih njihovi profesori tijekom »online« nastave dobro pripremili kroz radne materijale koje su im redovno dostavljali, ali i vodili kroz njih, te da da vjeruje kako će matura donijeti dobre rezultate.