Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

NAKON PODVOŽNJAKA Općina Zemunik gradi poslovni hotel za putnike Zračne luke!

09.06.2020. 14:05


Puštanjem u promet podvožnjaka koji će gostima omogućiti brži dolazak u Ravne kotare općinu Zemunik učinit će turistički atraktivnijom, no projekt na kojemu već rade uvrstit će ovo mjesto na – vodeće turističke karte Europe!
Naime, u Zemuniku će se graditi poslovni hotel za putnike Zračne luke Zadar s obzirom da Luka nema hotel za putnike koji moraju ovdje prenoćiti čekajući drugi let ili pak odlazak u željenu destinaciju. Hoteli u zračnim lukama uobičajena su stvar te je zračni promet bez njih praktički nezamisliv. Umjesto da spavaju u čekaonici Zračne luke, svi koji su zakasnili na let ili samo čekaju prekrcaj na drugi zrakoplov, moći će to učiniti u Zemuniku koji će podvožnjakom biti još brže povezan s Lukom.
Gradnja hotela u Zemuniku donijet će i velik turistički napredak mjestu koje je već udarilo i prve temelje ruralnom turizmu. Sve više mještana okreće se ovoj grani gospodarstva, što im omogućuje ne samo prekrasan krajolik, već i blizina Zračne luke. S hotelom u koji bi pristizali putnici Zračne luke mjesto bi turistički procvjetalo s obzirom da nije riječ o klasičnom hotelu za noć, dvije na zračnim lukama, već takvom u kojemu bi turisti mogli boraviti i neko dulje vrijeme.


Traže investitora
Gradnju hotela u Zemuniku za naš je list potvrdio načelnik Općine, Ivica Šarić, otkrivajući detalje kapitalnog projekta koji će donijeti benfite i zadarskoj Zračnoj luci. Kako napominje načelnik, kada putnici koji pristižu u Zračnu luku Zadar u Google tražilicu upišu pojam destinacije najbliže Zračnoj luci, otvara im Sukošan. Kada dobiju hotel, otvorit će im se Zemunik, što je od ogromnog značenja za tamošnji turizam jer će omogućiti veći broj dolazaka gostiju, kaže načelnik koji smatra da će gradnja hotela od njih napraviti turističku destinaciju
– Općina je predvidjela gradnju hotela za koji smo već odredili i lokaciju u Zemuniku Donjem na način da bi bila riječ o poslovnom hotelu koji bi služio Zračnoj luci, odnosno putnicima koji ovdje moraju prespavati. Hotel će se graditi na državnom zemljištu na kojemu je urbanističkim planom predviđena gradnja takvog objekta, kao i sportski sadržaji te bungalovi i ostali popratni sadržaji – najavljuje načelnik, a na pitanje kada bi zapravo počela gradnja ovog hotela, otvoreno će:
– Kada nađemo investitora koji je voljan uložiti u ovaj projket. Naše je poduzeti sve predradnje potrebne za ovu investiciju, već imamo vodu i struju i preostaje nam riješiti kanalizaciju. Smatram da će ovo putnicima biti jako zanimljivo, iako je godina zasad jako loša godina zbog korona krize. Možda će i iduća biti takva, ali kada se turizam vrati u svoj puni kapacitet, vjerojatno će Ilirija, Falkensteiner ili netko drugi naći interesa za gradnju ovog hotela. Kao općina osigurat ćemo svu infrastrukturu te čekamo da nam se javi netko kako bi se objavio javni poziv – poručuje Šarić.


Počeli prvi letovi
S obzirom da je riječ o doista atraktrivnom projektu, treba vidjeti koje će se hotelijerske kuće javiti za ovu investiciju. Naime, Zračna luka već godinama ima odličnu i pred i postsezonu zahvaljujući prije svega Ryanairu koji je posljednjih godina uvodio sve više letova prema Zadru. U Zračnu luku pristižu zrakoplovi sve većeg broja niskotarifnih avioprijevoznika, a unatoč potpunoj obustavi prometa zbog pandemije, očekuje se kako će Ryanair nastaviti sa planom najavljenih linija.
Naime, kao najveći europski zrakoplovni prijevoznik, Ryanair je još krajem prosinca prošle godine najavio otvaranje baze u Zadru za sezonu 2020. godine, što je ujedno priznanje i Zračnoj luci. Tako su u sklopu ljetnog reda letenja planirali čak 31 liniju, uključujući i 11 novih za sve one koji žele putovati u atraktivne destinacije poput danskog Aarhusa, irskog Corka i latvijske Rige. Red letenja trebao je započeti već u travnju, i to sa planom od 672.000 putnika godišnje, što bi omogućilo i otvaranje čak 500 radnih mjesta na različitim gospodarskim područjima i uslugama koje se mogu dobiti na zadarskoj Zračnoj luci Zadar.
Pandemija virusa »pomela« je pak ove planove, no sudeći prema projektu općine Zemunik, ali i jučerašnjem početku letenja, Zračnoj luci i Zemuniku koji će ugostiti njezine putnike ipak se smiješe dobre turističke sezone.