ONLINE PREZENTACIJA Bedemi su bili namijenjeni da čuvaju grad, a sad grad čuva bedeme!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Tim iz MIOC-a o »Zadarskoj baštini pod EU zvijezdama«
Iako među Zadranima postoji mišljenje da postupci javne nabave postoje kako bi javni novac mutnim putevima došao do pojedinaca, svi naši sugovornici, predstavnici Grada, Zadre Nove i voditelj gradilišta dokazali su nam suprotno. Pa smo se mi i sami uvjerili da su natječaji, troškovnici i kriteriji vezani za projekt, javno dostupni, navodi se u prezentaciji
Ema i Jakov najavili su prezentaciju i ispričali generalije o njihovom projektu

Učenici Gimnazije Franje Petrića jučer su održali online završnu prezentaciju svog projekta koji se zove »Zadarska baština pod EU zvijezdama«, nakon što su mjesecima pratili provedbu europskog projekta preuređenja bedema iz prometnice u šetnicu. Gimnazija Franje Petrića je jedna od pet škola u Hrvatskoj koja sudjeluje u pilot-projektu »U školi otvorene kohezije - At the school on Open Cohesion, ASOC«. Oformili su tim učenika pod nazivom Edu Akcija, predvođen pedagoginjom Antonijom Kero, te se prihvatili vrlo ozbiljnog posla.

Većina preferira šetnicu, a ne prometnicu

Kako su rekli Jakov i Ema na početku prezentacije, cilj projekta je poticanje građana da prate realizaciju europskih projekta u svojoj lokalnoj zajednici te aktivno sudjelovanje mladih u društvu. Zahvalili su svima s kojima su razgovarali u tijeku istraživanja: djelatnicima Grada Zadra, Zadre Nove, konzervatorici Barbari Peranić, arhitektu Bogdanu Marovu, arheologu Damiru Martinovu, voditelju gradilišta Mihovilu Kardumu, knjižničarskom savjetniku u GKZD-u Mladenu Masaru i profesorima iz svoje škole, Nikoli Markulinu i Valentinu Radmanu. Veliko istraživanje spretno su i zanimljivo saželi u tri minute videoprezentacije.
Prateći radove na bedemima, anketirali su građane i izdvojili su najčešće kritike te na svaku od njih odgovorili kroz istraživanje, razgovore sa svima uključenima u projekt te analizu projektne dokumentacije, troškovnika, medijskih napisa, i ostalih papira. Ravno profesionalcima.
Najčešće kritike bile su: Parking je važniji od šetnice?, Sve zbog turista?, Opet podobni grade? i Bedemi propadaju?.
Rezultati ankete pokazali su da ipak većina anketiranih preferira šetnicu, a ne parkiralište i prometnicu na Muraju. Sam arhitekt Marov je istaknuo kako se u Hrvatskoj puno toga radi radi turista, ali da se ovaj projekt radi zbog grada Zadra jer jedino tako cijela stvar može imati cjelovitu priču.
- Iako među Zadranima postoji mišljenje da postupci javne nabave postoje kako bi javni novac mutnim putevima došao do pojedinaca, svi naši sugovornici, predstavnici Grada, Zadre Nove i voditelj gradilišta dokazali su nam suprotno. Pa smo se mi i sami uvjerili da su natječaji, troškovnici i kriteriji vezani za projekt, javno dostupni. Pri natječaju za odabir stručnog nadzora je odabrana tvrtka s višom cijenom, ali cijena nije jedini kriterij za odabir. Kako smo doznali od arhitekta Marova, procijenjeni trošak radova je veći nego što su ponudile građevinske tvrtke, a to je uistinu rijedak slučaj, navodi se u prezentaciji.

Pod zaštitom UNESCO-a

Profesor Markulin u videu govori o povijesti bedema, kad su sagrađeni te kako su 2017. stavljeni pod zaštitu UNESCO-a, iste godine kad je i počeo projekt Zadar baštini, čiji je jedan dio uređenje bedema, a sadrži i uređenje Providurove palače.
- Istina je da bedemi propadaju. Ovaj projekt i služi kako bi se to zaustavilo. Jer, kako je rekla konzervatorica Barbara Peranić, upravo zato što je netko prije nas napravio nešto i ostavio nama u nasljeđe, naš je cilj tu baštinu sačuvati za buduće generacije. Neka naš Muraj bude spomenik slavnoj prošlosti i temelj svijetle budućnosti, kažu učenici u prezentaciji.
Tako su redom pokrižali jednu po jednu kritiku postavljenu na početku.
Pozvali su građane da nastave pratiti tijek radova, a prezentaciju su završili riječima svog profesora povijesti umjetnosti, Valentina Radmana: »Slika bedema koji su bili namijenjeni da čuvaju grad, a sada grad čuva bedeme«.
Tim Edu Akcije čine učenici trećih razreda MIOC-a: Ivan Mile Kozulić, Fani Čeović, Mare Žunić, Oliver Gojković, Martina Bačić, Jakov Zorić, Ivan Grašo, David Blaslov, Hana Begić i Ema Žilavec. Učenici su bili vrlo vrijedni, snimali su, proučavali, razgovarali, nisu dozvolili da ih omete štrajk, a kad su nastupile epidemiološke mjere, ekspresno su se prilagodili i nastavili raditi online na svim dostupnim platformama. Ona hrvatska škola čija prezentacija bude procijenjena najboljom, sudjelovat će na Europskom tjednu regija i gradova 2020. u Bruxellesu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)