Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

PREMIJERA Intrigantnom Ionescovom Instrukcijom Drama Plus otvara sezonu

09.06.2020. 13:33


Prva predstava iz ovogodišnjeg programa Drame Plus, nastala prema tekstu Eugenea Ionesca Instrukcija, održat će 15. i 16. lipnja u crkvi svetog Nikole. Predstavu režira zadarskoj publici već poznati Lovro Ivanković, koji tumači i glavnu ulogu uz Puljanku Niku Ivančić dok je Vinko Radovčić asistent režije.
»Pandemija nam je svima pomrsila planove no s velikom se radošću vraćamo kazalištu. Posebno nam je drago što sezonu otvaramo intrigantnom Ionescovom Instrukcijom i to u jednom tako veličanstvenom izvedbenom prostoru kao što je crkva sv. Nikole«, kaže Vinko Radovčić koji je siguran da je i publika, nakon tri mjeseca pauze, spremna vratiti se u »teatarske klupe«.
Lovru Ivankovića, koji u Instrukciji tumači lik Profesora, zadarska je publika upoznala kao Akakija Akakijevića u Kabanici. Niki Ivančić, koja je radila s Daliborom Matanićem, glumila s velikim Radom Šerbedžijom, ali i u hvaljenoj seriji Novine, ovo je prva zadarska predstava u kojoj igra lik Učenice koja kod Profesora dolazi, na, pogađate – instrukcije.
Inače, Instrukcija je jedan od temeljnih tekstova teatra apsurda, kazališnog pokreta čiji je Ionesco bio predstavnik. Tekst se bavi nekim od gorućih pitanja obrazovnog sustava, a koja se vrlo lako mogu usmjeriti i prema onom našem – što zapravo znače diplome i svjedodžbe, uče li u školama djecu i studente da misle ili da bez propitkivanja slijede unaprijed propisane obrasce?
Što je znanje, a što je glupost zadarska publika imat će prilike saznati i zaključiti 15. i 16. lipnja u crkvi sv. Nikole s početkom u 21 sati. Ulaznice po cijeni od 40 kuna gledatelji mogu kupiti u caffe baru Indie na poluotoku svakim danom osim nedjelje.