Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Rekorder vikenda zatečen u Gračacu s 1,99 promila alkohola u krvi; Zadranin vozio za vrijeme zabrane upravljanja, odbio test na droge pa uhićen

09.06.2020. 08:39
Rekorder vikenda zatečen u Gračacu s 1,99 promila alkohola u krvi; Zadranin vozio za vrijeme zabrane upravljanja, odbio test na droge pa uhićen


Proteklog vikenda ( 5. – 7. lipnja 2020. godine), policijski službenici Policijske uprave zadarske su tijekom provođenja akcije Vikend kontrolirali 417 vozila i vozača, a poduzeli su 147 represivnih mjera.
Alkotestirano je 237 vozača, od kojih je njih 19 bilo pod utjecajem alkohola, 56 vozača je prekoračilo propisano ograničenje brzine, 6 vozača je nepropisno koristilo mobitel za vrijeme vožnje, 1 vozač je vozio bez zaštitnog pojasa, 3 vozača kojima je istekao rok važenja vozačke dozvole, 2 vozača zbog nenošenja vozačke dozvole, 5 vozača prije stjecanje prava na upravljanje te 1 vozač zbog upravljanja za vrijeme zabrane. 
Dva vozača kažnjena su zbog vožnje jednosmjernom ulicom, 1 vozač zbog nepropisnog pretjecanja, 3 vozila bila su bez tehničkog pregleda i registracije dok 25 vozača nije poštivalo prometni znak.
Iz prometa je isključeno 27 vozača i 4 vozila.
U tom se vremenu dogodilo 15 prometnih nesreća u kojima je 1 osoba teško te 1 osoba lakše ozlijeđena.
U subotu, 6. lipnja u 19.03 sati u Gračacu, u Ulici Ante Starčevića, prilikom kontrole prometa policijski službenici su zaustavili 56-godišnjeg vozača kako upravlja osobnim automobilom Renault zagrebačkih registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola od 1,99 promila, a što je najveća koncentracija alkohola tijekom vikenda.
Vozač je isključen iz prometa te protiv njega slijedi Optužni prekršajni nalog za prekršaj iz čl.199. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
U nedjelju, 7. lipnja u 1.40 sati u Zadru u Ulici Bože Peričića, prilikom kontrole prometa policijski službenici zaustavili su 29-godišnjeg vozača kako upravlja osobnim automobilom Peugeot zadarskih registarskih oznaka, za vrijeme izrečene mjere zabrane upravljanja vozilom "B" kategorije. Također, vozač je odbio testiranje na droge.
Vozač je uhićen te doveden u službene prostrije policije i nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje, nakon čega je priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda uz Optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz čl.282. st. 9. i čl. 289. st. 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama gdje mu je određena mjera zadržavanja u zatvoru te je predan u Zatvor u Zadru.
U nedjelju, 7. lipnja u 23.30 sati u Biogradu u Ulici dr. Franje Tuđmana, prilikom kontrole prometa policijski službenici Policijske postaje Biograd su zaustavili 35-godišnjeg vozača kako upravlja osobnim automobilom VW zadarskih registarskih oznaka bez položenog vozačkog ispita i pod utjecajem alkohola od 0,97 promila.