Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ZAPOŠLJAVANJE U VIR TURIZMU Povjerenstvo ga proglasilo krivim, Kapović pokreće pravnu bitku

09.06.2020. 14:00


Četiri mjeseca od pokretanja postupka protiv načelnika Vira, Kristijana Kapovića, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku – načelnik je povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa.
Riječ je o postupku pokrenutom u veljači ove godine nakon što je ovom saborskom tijelu prijavljen zbog zapošljavanja direktorice općinske tvrtke Vir turizam, Kristine Perić, a za koju autori prijave tvrde da je zaposlena bez odobrenja Općinskog vijeća. Kapović, međutim, tvrdi suprotno, pojašnjavajući kako je riječ tek o još jednom napadu tamošnje oporbe na njega. Evo, naime, što stoji u odluci Povjerenstva donijetoj na zadnjoj sjedncii:
– Povjerenstvo je donijelo odluku kako je donošenjem odluke o imenovanju Kristine Perić za članicu Uprave – direktoricu trgovačkog društva Vir turizam d.o.o., koju je dužnosnik donio 30. svibnja 2017.g. kao jedini član Skupštine navedenog trgovačkog društva, a bez prethodnog prijedloga Općinskog vijeća Općine Vir, dužnosnik Kristijan Kapović, općinski načelnik Općine Vir, počinio je povredu članka 15. stavka 2. Zakona o sprječavanju sukoba interesa – kazala nam je glasnogovornica Povjerenstva, Martina Jurišić, uz opasku kako za navedenu povredu Zakonom nije predviđena mogućnost izricanja sankcije.
 


Nema izricanja sankcije


Kapović se pak sa ovom odlukom ne slaže, napominjući kako ni on ni Općina zakon nisu prekršili, niti u slučaju zapošljavanja direkorice Vir turizma, ni u imenovanjima svih članovi nadzornih odbora i članova uprave. U očitovanju što ga je Općina Vir poslala Povjerenstvu tako se navodi:
– Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu inetresa potpuno je neosnovano pokrenulo postupak za odlučivanje o sukobu interesa protiv načelnika Općine Vir, zbog moguće povrede članka 15. stavka 2. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koja povreda da bi proizlazila iz okolnosti što da je dana 30. svibnja 2017. godine kao jedini član Skupštine trgovačkog društva Vir turizam d.o.o. donio odluku o imenovanju Kristine Perić za članicu uprave – direktoricu tog trgovačkog društva bez prethodnog prijedloga Općinskog vijeća Općine Vir, a sve budući da sukladno članku 15. ZSSI članove upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava u kojima jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouoprave ima dionice ili udjele u vlasništvu (kapitalu društva) predlaže glavnoj skupštini, odnosno skupštini društva predstavničko tijelo jedinice lokalne i jedinice područne (regionalne) samouprave – stoji u očitovanju.
 




Nema propusta načelnika


U nastavku se ističe kako u ovom predmetu ne postoji propust načelnika Općine Vir, odnosno Skupštine društva:
– Budući da je postupak imenovanja uprave trgovačkog društva Vir turizam proveden u potpunosti sukladno zakonskim propisima, dok članak 15. st. 2 ZSSI ne propisuje nikakvu obvezu za Skupštinu društva, odnosno načelnika koji bi, on kao načelnik, odnosno Skupština društva, trebao izvršiti ili mogao propustiti i time prekršiti taj propis – navodi Općina u očitovanju Povjerenstvu, a evo što nam je Kapović o ovoj odluci jučer kazao:
– Svi članovi Uprave i Nadzornog odbora u svim virskim tvrtkama imenovani su sukladno istoj pravnoj proceduri. Svi su prošli javno-bilježničko ovjeravanje te registraciju u Trgovačkom sudu i da su postojale bilo kakve nepravilnosti, Trgovački sud ne bi registrirao direktora, Upravu, ni članove Nadzornog odbora, već bi dokumentaciju vratio na doradu. U virskoj Općinskoj upravi dokumentaciju rade pročelnici upravnih odjela koji su diplomirani pravnici, stoga su oboje i potpisali očitovanje. Međutim, za tumačenje članka 15. Zakona o sprječavanju sukoba interesa ne trebaš biti pravnik kako bi vidio da se članak odnosi na imenovanje dužnosnika u upravna tijela i nadzorne odbore. Osim toga, sve je obrazloženo u članku 14. toga zakona – obrazlaže Kapović najavljujući kako će Općina pokrenuti pravne lijekove protiv ove odluke te se i pismeno očitovati o odluci čim je dobiju.
 


Kapović: U nijednoj virskoj tvrtki nije bilo imenovanja protivno zakonu


– Kao načelniku, dužnost mi je da se prilikom imenovanja predstavnika u skupštinu društva, članova uprava i nadzornog odbora trgovačkog društva u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, rukovodim Zakonom o lokalnoj samoupravi te Zakonom o trgovačkim društvima. U niti jednoj od virskih tvrtki nije bilo imenovanja člana uprave i nadzornih odbora u kontekstu koji navodi Zakon o sprječavanju sukoba interesa, članci 14. i 15., a to je da se radi o imenovanju dužnosnika u ta tijela, pa da bi ga onda prethodno kao prijedlog trebalo potvrditi predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave, odnosno Općine Vir – kaže Kapović.