Kazalište lutaka Zadar vratilo se sa SLUK-a punih ruku nagrada

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Najbolja režija i animacija na najstarijem i najvažnijem festivalu
Predstava »Caffe kraljevstvo« s kojom smo se predstavili predstavlja čisti teatar objekta i abecedu lutkarstva. To su naši glumci Irena Bausović-Tomljanović i Dominik Karakašić, pod redateljskom palicom Vanje Jovanovića, zaista maestralno odradili, istaknula je Pavić-Tumpa
Marin GOSPIĆ
Konferencija za medije

Djelatnici Kazališta lutaka Zadar jučer su u Velikoj dvorani održali konferenciju za medije nakon povratka s ovogodišnjeg 28. Susreta lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske, na kojem je Kazalište lutaka Zadar osvojilo tri nagrade.
- Prošli smo se tjedan vratili s još jednog SLUK-a koji se ove godine održavao od 24. do 30. svibnja u Osijeku. Riječ je o našem najstarijem nacionalnom lutkarskom festivalu s kojeg smo se vratili punih ruku, rekla je ravnateljica Iris Pavić - Tumpa.

Maestralna izvedba

Nagrada za najbolju režiju pripala je Vanji Jovanoviću za režiju predstave, a Nagradu za najbolju glumu-animaciju osvojili su članovi ansambla Irena Bausović Tomljanović i Dominik Karakašić.
- Predstava »Caffe kraljevstvo« s kojom smo se predstavili na ovogodišnjoj smotri, a koja je imala premijeru u prosincu prošle godine, predstavlja čisti teatar objekta i abecedu lutkarstva. To su naši glumci Irena Bausović-Tomljanović i Dominik Karakašić, pod redateljskom palicom Vanje Jovanovića, zaista maestralno odradili. Stručni žiri je prepoznao naš trud i kvalitetu među mnogobrojnim drugim kvalitetnim predstavama, istaknula je Pavić-Tumpa i podsjetila kako je ovogodišnja selekcija obilovala zanimljivim i kvalitetnim uracima.
- Ono što je prevagnulo u našu korist je dobra režija i lutkarska animacija. Slobodno mogu reći da je naša predstava bila fokus priča i komentara na SLUK-u. Selekciju, koja je ove godine bila izvrsna, odradila je naša sugrađanka, profesorica, lutkarska povjesničarka i teoretičarka Teodora Vigato, objasnila je Pavić-Tumpa pohvalivši rad svojih kolega.
- Naš kolektiv stalno napreduje, a perjanica toga bila je naša predstava kojom smo dokazali da smo u samom vrhu lutkarstva u zemlji. I naša kolegica, članica ansambla Kazališta lutaka Zadar, Anđela Ćurković-Petković također je dobila priznanje za svoj dugogodišnji rad i doprinos lutkarstvu, kazala je ravnateljica Iris Pavić-Tumpa.

Traži se karta više

UNIMA (UNion Internationale de ta Marionnette) nevladina je organizacija, pridružena UNESCO-u, okuplja ljude iz cijeloga svijeta s ciljem doprinosa razvoju lutkarske umjetnosti.
- Iznimno je važno da postoji organizacija kojoj je zadatak da potiče i predstavlja umjetnike lutkare koji dugi niz godina rade u ovom pomalo samozatajnom poslu te im se dodjelom nagrada odaje priznanje za sav uloženi trud i kreativnost. Nakon skoro tri desetljeća rada i djelovanja počastili su me ovim priznanjem, rekla je Anđela Ćurković-Petković.
Ansambl Kazališta lutaka Zadar već je dugi niz godina poznat po svojim kvalitetnim i zanimljivim produkcijama koje rado posjećuju i mladi i stari.
- Prije svega, želio bih istaknuti kako je bilo veliko zadovoljstvo igrati pred malo više publike nego što smo navikli u zadnje vrijeme. Prema njihovim reakcijama moglo se iščitati kako su željni predstave te su bili puni podrške što je nama samo po sebi dovoljna nagrada. Osim priznanja žirija, važno je da se predstava nastavi održavati i još više raste među zadarskom publikom, rekao je Dominik Karakašić, član ansambla Kazališta lutaka Zadar.
- Ono što smo mogli primijetiti među osječkom publikom jest da se uvijek traži karta više kada gostuje naše kazalište. Pred nama je jedinstvena prilika, ne samo da publika u što većem broju pogleda ovu humorističnu, ambicioznu i zaigranu predstavu, već i da vidi zašto je Kazalište lutaka Zadar dobitnik tri nagrade s najpoznatije smotre lutkarstva u zemlji, zaključila je Irena Bausović-Tomljanović.

Pravni problemi

Najnovijom presudom Trgovačkog suda u Zadru, sutkinja Tereza Goreta presudila je protiv Kazališta lutaka Zadar koje mora ispuniti obavezu iz Ugovora o kupoprodaji poslovnog prostora od 17. travnja 1986. godine te Živku Šokoti i tvrtci Forum d.o.o. u posjed predati poslovni prostor smješten u prizemlju zgrade.
- Već deset godina traje pravni proces s gospodinom Šokotom, koji kazalište tuži u četiri pravna procesa, ističe Pavić-Tumpa te podsjeća kako gospodin Šokota nije priložio potrebnu dokumentaciju koja potvrđuje njegovo vlasništvo nad dijelom prostora Kazališta lutaka Zadar.
- Čim gospodin Šokota dostavi potrebnu dokumentaciju, koja dokazuje njegovo vlasništvo nad prostorom, mi pristajemo sudsku odluku izvršiti u zadanom roku. Budući da gospodin Šokota do danas, za potrebe sudskog procesa, nije priložio takvu dokumentaciju, smatramo da nema pravne osnove za njegove navode koje su sudovi razmatrali bez potpune dokumentacije.
- Prostor, koji svojata gospodin Šokota, a koji je povezan s tužbom o izmakloj dobiti, krši odredbe Članka 7 Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koji uređuje da takav prostor mora biti namijenjen, uređen i opremljen za pružanje ugostiteljskih usluga, što predmetni prostor nikako nije, rekla je Maja Pehar, pravnica u Kazalištu lutaka Zadar.
- Upravo je zbog ovih pravnih problema obnova i uređenje crkve sv. Dominika godinama patilo. Spriječeni smo prijavljivati se na natječaje za EU fondove za obnovu crkve jer je gospodin Šokota spriječio uknjižbu nove zgrade za koju je već bio naručen i izrađen novi elaborat. Crkva i prostor samostana, jedan od najpoznatijih primjeraka kulturne baštine u Zadru, koji se koristi za mnogobrojne namjene, propada jer mi nemamo uredne papire, zaključuje Pehar aktualnu tematiku.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno