Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Hrvatska u polufinalu protiv Crne Gore

Autor:

08.07.2008. 22:00


Hrvatska vaterpolska reprezentacija plasirala se u polufinale Europskog prvenstva koje se održava u Malagi. U susretu četvrtfinala hrvatska vrsta je pobijedila Italiju 8:7 (4:2, 0:0, 3:2, 1:3). Hrvatski protivnik u polufinalu u petak biti će reprezentacija Crne Gore koja je u četvrtfinalu bila slobodna. U drugom polufinalu sastaju se Mađarska i Srbija.
Hrvatski vaterpolisti sjajno su otvorili utakmicu. Za razliku od uspavanog izdanja protiv Grčke, utakmica protiv Italije ponudila je posve oprečnu sliku “barakuda”. Rasplivani, motivirani i iznimno učinkoviti u napadu bila je slika hrvatske reprezentacije u prvoj četvrtini. Uspješan dan naših vaterpolista nagovijestilo je brzo vodstvo 2:0, a potom i prednost 3:1 i 4:2. Druga dionica je donijela odličnu igru u obrani na obje strane i nije bilo pogodaka. Najbolju priliku imao je Miho Bošković koji nije realizirao peterac.
Treća četvrtina donijela je novu golijadu i mreže su se tresle pet puta. Hrvatska je treću dionicu dobila 3:2 i na ulazu u posljednjih osam minuta je imala je velika tri pogotka prednosti (7:4). Međutim, u zadnjoj četvrtini Italija je na krilima probuđenog vratara Stefana Tempestia uspjela smanjiti na samo pogodak zaostataka, a u zadnjih 36 sekundi imala i priliku za remi, no hrvatski vaterpolisti su uspjeli sačuvati pogodak prednosti. U zadnjim sekundama odlično je reagirao Frano Vićan obranivši dva udarca, sakupivši ukupno sedam obrana.
“Odlično smo otvorili utakmicu, a potom dozvolili suparniku da se vrati u meč. Previše smo mislili na obranu. Međutim, kontrolirali smo susret cijelo vrijeme i zasluženo smo ušli u polufinale. Nije bitno kako smo pobijedili, već činjenica da smo ušli u polufinale,” istaknuo je izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ratko Rudić nakon što je hrvatska vrsta pobjedom protiv Italije 8:7 izborila plasman u polufinale EP-a.
Hrvatski centar Mile Smodlaka otkrio je recept za pobjedu protiv Italije. “Lako je igrati protiv Italije, samo ih trebaš isprovocirati i ukoliko suci sude pošteno dobiti će mnogo prilika s igračem više. Sada se moramo dobro pripremiti za polufinale i susret protiv Crne Gore. Već smo ih dobili u skupini i vjerujem kako smo u prednosti,” kazao je Smodlaka.
Talijanski izbornik Paolo Malara je naglasio kako je njegova momčad odigrala sjajne posljednje dvije četvrtine, no uništilo ih je loše otvaranje utakmice. “U zadnje dvije dionice pokazali smo najbolju igru na prvenstvu, no loše smo otvorili dvoboj,” kazao je Malara.
Najbolji talijanski igrač i strijelac tri pogotka Maurizio Felugo smatra kako nije sramota izgubiti od svjetskih prvaka.
“Ipak pokazali smo da se možemo ravnopravno nositi i sa najboljima.”
 


HRVATSKA – ITALIJA 8:7
HRVATSKA: Vićan, Burić, Bušlje, Vrdoljak 1, Kunac, Joković 1, Smodlaka, Đogaš 2, Marković, Barač 1, Hinić 1, Bošković 2, S. Sukno.
ITALIJA: Tempesti, Gallo, Binchi, Gitto, Giorgetti 1, Felugo 3, Mangiante 1, Presciutti, Bencivenga, Calcaterra 1, Sottani, Mistrangelo 1, Violetti
PETERCI: Hrvatska 1 (0), Italija –
REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 13 (6), Italija 13 (4)