Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ivan i Dino Zadar predstavili u najboljem svjetlu

Autor:

08.07.2008. 22:00
Ivan i Dino Zadar predstavili u najboljem svjetlu


Jako sam zadovoljan i zahvalan jer sam bio dio svega ovoga, jer mi je pružena prilika da naučim nešto novo, da obogatim svoja iskustva ne samo u struci nego i općenito u životu. Iako sam se u početku bojao jer je to ipak bio moj prvi odlazak od kuće na tako dugi period, želja za odlaskom je bila jača, kaže Ivan
Dva učenika zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole kojima je pružena nevjerojatna prilika za sudjelovanje na Europskom nogometnom prvenstvu u Austriji vratili su se u Zadar prepuni pozitivnih dojmova.
Riječ je, naime, o Ivanu Jusupu i Dinu Troskotu, učenicima koji su upravo završili 2. razred smjera ugostiteljski komercijalist, a kojima će ovogodišnja ljetna praktična nastava zasigurno zauvijek ostati u sjećanju, jer su je odradili u Bad Tatzmansdorfu među hrvatskim reprezentativcima.
Podsjetimo također kako je ovo nezaboravno iskustvo zadarskih učenika plod izvrsne suradnje s ugostiteljskom školom u austrijskom gradiću Oberwartu i tamošnjim profesorom Jochanom Fasslom na čiju je inicijativu, uz osječku i porečku, za sudjelovanje na Europskom nogometnom prvenstvu odabrana i zadarska ugostiteljska škola.
Odličan izbor učenika
Stoga je uz Ivana i Dina Hrvatsku u Austriji predstavljalo još dvoje učenika iz Poreča i troje iz Osijeka, a praktičnu nastavu obavljali su u hotelu “Avita” u kojem je odsjela i hrvatska reprezentacija i to od 25. svibnja do 20. lipnja, kada je Hrvatska nesretno završila natjecanje. S obzirom da je za odlazak u Austriju bilo potrebno u vrlo kratkom roku riješiti sve školske obveze te završiti razred prije kolega, Ivan i Dino su i tu pokazali odgovornost te neizmjernu želju i hrabrost za odlazak u nepoznato. Kako bi učenici, njihovi roditelji, ali i škola iz koje dolaze bili sigurni i imali povjerenje jedni u druge, uz učenike je uvijek bio netko od profesora, a budući da se radi o dužem razdoblju, naizmjence su im pristupali profesori iz Zadra, Poreča i Osijeka. Tako je posljednjih deset dana uz njih bio profesor Drago Sikirić, koji sada s ponosom govori o zavidnom znanju, marljivosti i stručnosti koju su Ivan i Dino pokazali.
– Sve je počelo na ovogodišnjem Gastru u Poreču na kojem naša, ali i škola iz Oberwarta, redovito sudjeluju. Nakon što je profesor Fassl među tri škole odabrao i Zadar, uslijedilo je školsko vijeće na kojem je među brojnim učenicima trebalo odabrati dvoje najpouzdanijih, a presudno je naravno bilo i što bolje poznavanje njemačkog jezika, kazao je Sikirić, istaknuvši kako su, iako je u početku bilo teško odlučiti, danas sigurni da nisu mogli bolje postupiti u odabiru učenika.
S obzirom da je profesorica Zvjezdana Magaš njihova razrednica te osoba koja najbolje poznaje Ivana i Dina, njihove radne navike, stupanj marljivosti i pouzdanosti, ona je ujedno bila i najjača karika u odluci.
– Ivan je najbolji učenik u razredu, odgovoran je i uvijek daje sve od sebe, a i dolazi iz obitelji koja se bavi ugostiteljstvom zbog čega smo bili sigurni i u njegovu stručnost. Dok je kod Dina presudilo jako dobro poznavanje njemačkog jezika, također je jako dobar u struci, a obojica su pokazala silnu želju za odlaskom što nam je uistinu bilo od iznimne važnosti pri odabiru. Ipak, nismo mogli na silu poslati nekoga tko to ne želi, pojasnila je Magaš, napomenuvši kako su i njih dvojica u početku bili pomalo prestrašeni, no otkad su se vratili njihovo samopouzdanje je vidljivo napredovalo.
S obzirom da se Ivan i Dino obrazuju za zanimanje ugostiteljski komercijalist već sada posjeduju znanja potrebna za rad u jednom manjem obiteljskom hotelu, zbog čega su u austrijskom hotelu “Avita” uspješno vladali gotovo svim poslovima i to radeći svakodnevno punih osam sati.
 Zadovoljni i zahvalni
– Oni su radili u restoranu, poslužujući reprezentativce, uspješno su se snašli i na recepciji, kod prijema gostiju, a radili su i u press centru kao prevoditelji. Okušali su se u svim poslovima i u svemu su bili jako uspješni, kaže s ponosom njihova razrednica.
No, oni kojima će ovaj događaj zasigurno ostati u sjećanju kao jedna od najljepših ostvarenih životnih prilika su Ivan i Dino, a njihovim riječima hvale za pruženu mugoćnost ovakvog iskustva, gotovo da nema kraja.
Dok Dino, iz opravdanih razloga nije bio prisutan ovom razgovoru, Ivan je bio dovoljno razgovorljiv za obojicu.
– Jako sam zadovoljan i zahvalan jer sam bio dio svega ovoga, jer mi je pružena prilika da naučim nešto novo, da obogatim svoja iskustva ne samo u struci nego i općenito u životu. Iako sam se u početku bojao jer je to ipak bio moj prvi odlazak od kuće na tako dugi period, želja za odlaskom je bila jača, kaže Ivan istaknuvši kako sada, nakon što je vidio dalje od svoje zemlje, može sa sigurnošću reći da Hrvatska nije nimalo zaostala za velikom Austrijom te joj po stručnosti i točnosti svojih ljudi i te kako konkurira.
– Moram priznati da sam za boravka u Austriji osjećao veliku odgovornost, znao sam da mi je zadan veliki zadatak koji moram izvršiti što bolje i zbog toga ni meni ni Dinu nije bilo lako. Jer, ipak nismo mi predstavljali samo sebe, nego i svoju obitelj, svoju školu, svoj grad, a uz ostale kolege i državu, kazao je Ivan, kojemu su večernje zabave uz pjesmu i gitaru nakon napornog dana u društvu svojih kolega iz Poreča i Osijeka te profesora Sikirića ostale u najljepšem sjećanju.
Profesorica Magaš je naposljetku istaknula kako je teret koji su Dino i Ivan iznijeli bio zaista veliki, a s obzirom na njihovu volju i marljivost sigurna je da ih u budućnosti čeka bogata i sigurna karijera.
Učenici će također uskoro dobiti i certifikat koji će im itekako pomoći u njihovom daljnjem obrazovanju i radu.
Zadarska Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola svakako će i dalje nastojati surađivati s Ugostiteljskom školom u Oberwartu, a kako su Magaš i Sikirić najavili trenutačno je u postupku i uspostava suradnje sa školom u Tirolu i to na način da razmjenjuju učenike, odnosno da tamošnji učenici Hrvatsku posjećuju ljeti, a naši odlaze u Tirol u vrijeme njihove turističke sezone, odnosno u zimskim mjesecima.