Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Janić nije znao za zločin u Gruborima nakon Oluje

Autor:

08.07.2008. 22:00
Janić nije znao za zločin u Gruborima nakon Oluje


Zapovjednik hrvatske Specijalne policije Zdravko Janić izjavio je u srijedu u Den Haagu na suđenju trojici hrvatskih generala da nije znao za zločin nad srpskim civilima u selu Gruborima, za koji su optuženi umirovljeni generali Ivan Čermak i Mladen Markač.
Janić, koji je u utorak počeo davati iskaz pred Haškim sudom, bio je zapovjednik protuterorističkih postrojba MUP-a u vrijeme ubojstva petero srpskih civila u Gruborima u općini Knin nakon operacije Oluja u kolovozu 1995. godine.
Prema optužnici, zločin su počinili hrvatski specijalci koji su, tijekom čišćenja terena u dolini Plavno, 25. kolovoza ušli u selo i vatrenim oružjem, premlaćivanjem i spaljivanjem ubili pet seljana u dobi od 45 do 90 godina.
“Ja nisam znao za te događaje, jer zapovjednik jedinice Lučko (Josip Čelić) u svome usmenom izvješću to mi nije spomenuo”, rekao je Janić i dodao da je za sporni događaj saznao tek 2004. godine kada je u arhivi MUP-a naišao na Čelićevo pismeno izvješće.
Prema tome izvješću, u Gruborima su pripadnici protuterorističke postrojbe Lučko naišli na oružani otpor preostalih pripadnika tzv. krajinske vojske, pri čemu je izbio sukob u kojem su smrtno stradali i civili.
Janić, koji je toga dana zapovijedao akcijom čišćenja šireg područja, tvrdi da nikada nije dobio bilo kakvu informaciju o toj verziji događaja u Gruborima, da o tome nije razgovarao s optuženim Markačem, niti je itko iz MUP-a zatražio da podnese izvješće o tome događaju.
Odgovarajući na pitanja tužitelja, Janić je govorio o ulozi specijalne policije u vojno-redarstvenoj akciji Oluja u ljeto 1995. godine. Po njegovim riječima, ukupno 19 postrojbi specijalaca sudjelovalo je u akciji s glavnim zadatkom da s Velebita probiju neprijateljske linije, uspostave nadzor nad komunikacijama Obrovac-Gračac i Gračac-Gospić te izbiju na granicu s BiH.
Nakon Oluje specijalci su sudjelovali u operacijama čišćenja terena “Obruč” od preostalih pripadnika poražene vojske tzv. republike srpske krajine kako bi se na dotad okupiranim područjima mogla uspostaviti civilna hrvatska vlast.