Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Mjesečno u prosjeku petnaest testiranja

Autor: Mare ([email protected])

08.07.2008. 22:00
Mjesečno u prosjeku petnaest testiranja

Foto: Vedran SITNICA



U posljednje tri godine, koliko je prošlo od otvaranja zadarskog Savjetovališta za HIV, uz Zadru je na hepatitis B i C te HIV, testirano 430 osoba, kaže dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo Zadarske županije
Savjetovalište za HIV u Ulici don Ive Prodana i Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije na Kolovarama, dvije su lokacije na kojima se već tri godine obavlja besplatno i anonimno testiranje na HIV te hepatitis B i C. U savjetovalištima, gdje rade educirani savjetnici, a namijenjena su svim osobama koje se žele testirati na HIV, hepatitis B i C te trebaju savjet u vezi sa spomenutim bolestima, mjesečno se testira 15 ljudi, i to najčešće ovisnika.
I tijekom ljetnih mjeseci broj testiranih osoba u zadarskim savjetovalištima u principu ostaje isti, što nam je potvrdio dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo Zadarske županije. Prema Medićevim riječima, prosječan broj od 15-ak mjesečno testiranih osoba ne mijenja se ljeti, no zato krajem kolovoza i u rujnu, po završetku turističke sezone poraste interes za testiranje na HIV te hepatitis B i C. Povećanje broja testiranja u rujnu, dakle, s početkom jeseni, dr. Medić objašnjava činjenicom što su ljudi tijekom ljetnih mjeseci skloniji rizičnom ponašanju.
– U posljednje tri godine, koliko je prošlo od otvaranja zadarskog Savjetovališta za HIV, uz Zadru je na hepatitis B i C te HIV, testirano 430 osoba. Što se tiče ove godine, do sada nije otkrivena niti jedna osoba pozitivna na HIV, no evidentirani su novi slučajevi hepatitisa C, koji je najučestaliji među populacijom ovisnika. Sudeći prema rezultatima ovogodišnjih testiranja, hepatitis B je u opadanju, i to prije svega zahvaljujući cijepljenju koje uvedeno u obvezan, redovni program cijepljenja u osnovnoj školi, govori dr. Alan Medić te dodaje kako, osim zbog testiranja, u Savjetovalište za HIV, dolazi i sve veći broj osoba koje se raspituju i o ostalim spolno prenosivim bolestima, recimo poput HPV-a, koji uzrokuje karcinom ušća maternice.
Inače, otvaranjem Savjetovališta za HIV u Zadru, prije tri godine željela se povećati dostupnost anonimnom i besplatnom testiranju i savjetovanju cijeloj populaciji, osobito mladim osobama, kao i onima u skupinama rizičnog ponašanja. Kroz rad savjetovališta nastoji se djelovati na usvajanje pozitivnih stajališta i stilova života, održavanje niske razine oboljelih od HIV-a te hepatitisa B i C, kao i smanjenje rizika od povećanog širenja bolesti u budućnosti, diskriminacije, ali i integracije oboljelih u socijalnu okolinu.
Testiranje na HIV te hepatitis B i C, koje je besplatno i anonimno, a rezultati gotovi za dva dana, u Zadru se može obaviti svakim radnim danom u Zavodu za javno zdravstvo Zadarske županije, odnosno Službi za epidemiologiju od 9 do 11 sati te ponedjeljkom i srijedom od 16 do 18 sati u prostorijama Crvenog križa u Ulici don Ive Prodana, kod crkve Sv. Šime, gdje je Savjetovalište za HIV.
 


Rizične situacije
U Zagrebu, Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Korčuli i Zadru djeluju  Centri za besplatno i anonimno HIV testiranje i savjetovanje (CTS), gdje rade educirani savjetnici. Usluge u centrima besplatne su, anonimne i na dobrovoljnoj osnovi.
Među razlozima zbog kojih je testiranje potrebno, navodi se kako je testiranje potrebno u situacijama:
– ako ste imali spolni odnos s nepoznatom osobom ili osobom rizičnog ponašanja
– ako niste uvijek koristili prezervative
– ako ste bilo kada koristili pribor za intravensku konzumaciju droge za koji znate ili sumnjate da je prije koristila druga osoba
– ako ste imali ili imate neku spolno prenosivu bolest
– ako ste prošli postupak piercinga ili tetoviranja u uvjetima za koje niste mogli biti sigurni da su provedene sve mjere prevencije zaraze
– ako sumnjate u bilo kakav nesretni slučaj prilikom kojega ste mogli biti zaraženi nekom od navedenih bolesti.