Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Najveći izvoznik Poličnik pa Zadar

Autor: Damir Maričić

08.07.2008. 22:00
Najveći izvoznik Poličnik pa Zadar


Šest sredina izvozi preko 10 milijuna dolara, a još tri preko milijuna
Iako smo nedavno već izvijestili o kretanju izvoza u Zadarskoj županiji u prva tri mjeseca 2008. godine, prema pokazateljima Državnog zavoda za statistiku, ovog trenutka DZS je objavio rezultate izvoza po gradovima i općinama i županijama za kompletnu 2007. godinu. Iako je podatak bitno zastario valja ga prenijeti. Hrvatska je u 2007. godini imala loše izvozne pokazatelje, odnosno izvoz je dosegao oko 66 milijardi kuna, uz rast od 9,3 posto, ali je uvoz iznosio 138 milijardi kuna uz rast od 10 posto. Pokazatelji rasta su u postocima još drastičniji iskazani kroz dolare (zbog pada vrijednosti dolara). Dakle, Hrvatska i dalje izvozom ne pokriva ni polovicu vrijednosti svog uvoza.
Zadarska županija istovrmeno ostvarila je 1.158.844.000 kuna vrijedan izvoz roba, uz rast od 5,9 posto, dok je uvoz roba iznosio 1.359.025.000 kuna uz rast od 9,4 posto. Time je pokrivenost uvoza izvozom roba u ovoj županiji segnula preko 80 posto, što je neusporedivo povoljnije od Hrvatske. No, nažalost, robni izvoz Zadarske županije nije posebno značajan u okvirima države. Na drugoj su strani poznate činjenice o nerobnom, odnosno izvozu usluga prije svega preko Tankerske plovidbe i drugih subjekata koji donosi Hrvatskoj značajne devize, a konačno tu je gotovo temeljna grana turizma koja je s gotovo 90 posto, na kraju krajeva izvoz jer se naplaćuje u devizama.
 Ipak i ovakve brojke Zadarske županije u dolarima izgledaju impresivnije, no prije svega zbog pada dolara. Tako smo sada na 215,8 milijuna dolara izvoza roba uz istovremeni uvoz od 253,4 milijuna dolara. I stope rasta, gledano dolarski, znatnije su (izvoz 15, a uvoz 18 posto).
Podatak koji je posebno vrijedan u ovom pregledu je podatak prema općinama i gradovima. Ukoliko uzmemo da je svaki izvoz veći od 10 milijuna dolara značajan za ovu sredinu, onda možemo kazati da šest gradova i općina spada u naše izvozne adute. Predvodi ih već godinama – Poličnik, zahvaljujući tvrtki Aluflexpack (nasljednik Folijaplasta) registriranoj u Murvici. Tako je izvoz Poličnika dosegao 62 milijuna dolara uz rast od velikih 36,6 posto. Zadar je druga izvozna sredina, jer ovdašnje tvrtke koje inače stvaraju gotovo 90 posto gospodarskih pokazatelja Zadarske županije izvezle su robe za 52 milijuna dolara, odnosno manje od same tvrtke Aluflexpack. No i zadarski rast od 18 posto vrlo je dobar. Benkovac je čvrsto na trećem mjestu izvoznih područja s 41 milijun dolara zarađen u Metalnom lijevu TCG i Ostrei, prije svega, ali i nekim drugim tvrtkama. Sveti Filip i Jakov zahvaljujući Jadran tuni i dalje je na visokoj poziciji sa 17,7 milijuna dolara uz rast od 22,5 posto. Nekoliko godina pad se bilježi u Općini Kali, zbog pada plasmana putem Kali tune kao najvećeg njihovog subjekta i izvoznika te su na 16,4 milijuna dolara, s padom od preko 27 posto. Nedostaje i prethodni izvoz brodova za Libiju iz Naute Lamjane. Zadnji u našim minikapitalcima je Obrovac s 12 milijuna dolara izvoza zahvaljujući prije svih Elanu motornim brodovima.
Kako nemamo prevelike brojke i sredine koje izvezu i preko milijun dolara valja spomenuti jer ih, nažalost, nema puno. Dakle, takve predvode Pakoštane s 4,8 milijuna dolara zahvaljujući DalMaru, a rast im je iznosio čak 60 posto. Tvrtka kreće s velikim investicijskim ciklusom prema Luki, odnosno uzgajalištu, a ima i planova k Novigradu i eventualnom mrijestilištu te je u ovim pregledima valja očekivati još uvjerljiviju ubuduće.
Slijedi Gračac čemu se posebno treba radovati, jer je riječ o gospodarski najzapuštenijoj sredini u Zadarskoj županiji, s vrlo značajnim potencijalom u konačnici najvećom općinom na teritoriju Hrvatske. Njihov je izvoz gospodarstva 3,1 milijun dolara. Tu su i Sali s 2,9 milijuna preko Mardešića što bi otprilike bilo sve vrijedno spomena.