Neka svijet znade da je Hrvatska, kao i Zadar, dio velike povijesti i kulture

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
dujela
Sebastian GOVORČIN
Mira je potomak poznate stanarske obitelji Dujelakoja već duže vrijeme živi u Italiji

U Rimu već četvrtu godinu svakoga mjeseca izlazi jedan zanimljiv, moglo bi se reći, jedinstven specijalizirani časopis, čija naklada u desecima tisuća primjeraka stalno raste. Čita se diljem Italije, ali puno i izvan te zemlje. Riječ je o časopisu pod nazivom Radici Cristiane (Korijeni kršćanstva). Pokrenula ga je skupina talijanskih intelektualaca nezadovoljna činjenicom što u ustav Europske unije nije ušao podatak da je Europa nastala i na kršćanskim korijenima. Časopis, čiji je glavni urednik poznati talijanski profesor Roberto de Mattei, ne prodaje se na kioscima, nego samo u pretplati i čita se na najznačajnijim visokim adresama u Italiji i Europi, pa je redovito i na Papinom radnom stolu.

O Hrvatskoj na 24 stranice

U svakome broju, pored niza stalnih rubrika, koje donose teme i ljude iz kršćanstva diljem svijeta, živi i središnja rubrika pod nazivom Dossier, koja u svakome broju obrađuje neku veliku temu. U ovom lipnju tema je bila Hrvatska i to iz pera rimske novinarke Zadranke Mire Dujele. Na čak 24 stranice Mira je pisala o Hrvatskoj, o svemu onome što je u njoj najbolje i najvrjednije, kao i o značajnoj velikoj kršćanskoj povijesti naše zemlje. U nekoliko povećih članaka opisala je ukratko hrvatsku povijest, njezinu prebogatu kulturu, opisala je turističke ljepote i sve ono što bi svaki posjetitelj naše zemlje trebao znati i vidjeti; nabrojila je i hrvatska svetišta, ali i ono najbolje što nudi hrvatska kuhinja.

Ova novinarka, koja je rođena u Zadru i kada je imala samo dva mjeseca s majkom je iselila u Rim, gdje su joj već uspješno radili otac i stric, neizmjerno voli Zadar i hrvatski odlično, dakle, potpuno ispravno govori i piše, bez obzira što nije ovdje živjela ni učila škole, svoj grad je donekle privilegirala u Dossieru. Primjetno je, kako i sama priznaje, o Zadru više pisala nego o drugim krajevima, čime mu je stvorila značajnu reklamu među talijanskim i europskim intelektualcima, čitateljima Radici Cristiane. Već na samoj naslovnici Dossiera je slika ninske crkve Sv. Križa, a uz to što je nabrojila bogatu zadarsku povijest i kulturu, istaknula je i moderne zadarske simbole, poput njegova turizma ili Orgulja i Pozdrava suncu. Na njezin prijedlog i zadnju stranicu časopisa krasi slika iz Hrvatske, Radovanov portal u Trogiru. I slike je za sve 24 stranice Dossiera sama priredila, a među njima nekoliko zadarskih.

Roditelji kao uzor

Zanimljivo je kako nam je otkrila da su joj u pisanju pomogli roditelji, otac oko nekih činjenica o Zadru, a majka Desa Blaslov o hrvatskoj gastronomiji, gdje je Zadar opet znatno protežiran.

 Mnogi Zadrani znaju da je mlada Mira Dujela potomak poznate stanarske obitelji Dujela, čija su dva brata, Josip Pino i Miljenko, poznati dugogodišnji režiseri na RAI-ju. Miljenko je i novinar, montažer i predavač novinarstva.

Mira je diplomiravši na rimskome sveučilištu La Sapienza i to na temu "Uloga Hrvatskoga radija u Domovinskom ratu" krenula stopama svoga oca Miljenka u novinarstvo i danas se tim poslom uspješno bavi na više razina. Stalno radi kao dopisnica za međunarodni program Hrvatskoga radija, a i glavna je urednica lista Insieme, glasila Saveza hrvatskih zajednica u Italiji. I ne samo to. Nedavno je više od jedne godine bila zaposlenica tiskovnoga ureda Ambasade Republike Italije u Sarajevu na mjestu odgovorne osobe za komunikacije. Kao izuzetno spretnu i okretnu, djevojku koja odlično govori talijanski i hrvatski, koja se znala i dobro nositi u još uvijek osjetljivoj političkoj situaciji u BiH, primijetili su je, pa je tako i dobila ponudu da za časopis Radici Cristiane napravi veliki intervju s kardinalom Vinkom Puljićem. Nakon toga, dobila je ponudu da za isti časopis u usponu napravi Dossier o Hrvatskoj, koji je, kako smo rekli, izišao u lipanjskome broju.

Valja kazati također da je Mira prošle godine bila i uspješna koordinatorica jednoga novinarskoga projekta za usavršavanje novinara u BiH na polju ljudskih prava i demokracije. To je također organizarala talijanska Ambasada u Sarajevu zajedno s Ministarstvom vanjskih poslova Italije, s Europskom zajednicom i Udruženjem bosanskohercegovačkih novinara. Jednogodišnji seminar je uspješno završilo čak 80 novinara svih triju "važnijih" nacija i to iz elektronskih i pisanih medija.

Mira Dujela je za svoj angažman dobila mnoge pohvale, stekla mnoge prijatelje, ali napominje da joj je jedan prijatelj poseban, a to je Ramis, taksi vozač, koji joj je stalno bio na usluzi i kod čije supruge je prošla tečaj pravljenja pite.

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno