Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zlatne plakete Metalnom lijevu TCG, Vodoinstalaciji i Sirovini odlagalištu

Autor: Damir Maričić

08.07.2008. 22:00
Zlatne plakete Metalnom lijevu TCG, Vodoinstalaciji i Sirovini odlagalištu

Foto: Vedran SITNICA



Osim nagrada najuspješnijima, HGK je dala posebna priznanja tvrtkama obljetničarima: Tvornica kruha (55 godina), Nasadi (50 godina), Tvornica konopa i veziva (50 godina) i Adriatic Security (40 godina)
Na svečanoj sjednici u Domu županije proglašeni su dobitnici Zlatne plakete Gospodarske komore Zadar.
Nagrade su primili Željko Uzelac, uime Metalnog lijeva TCG Benkovac kao najuspješnije velike tvrtke, Davor Jurjević za Vodoinstalaciju  kao najuspješniju  srednju tvrtku i Zoran Mikecin  za Sirovinu odlagalište kao  najuspješniju malu firmu.
Svečanom činu nazočili su  pored predsjednika i tajnika  Komore Darija Jurina i Denisa  Ikića, župan Stipe Zrilić sa  zamjenicima i suradnicima,  gradonačelnik Zadra dr. Živko  Kolega i predstojnik Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji Damir Valčić, te mnogobrojni gospodarstvenici i  dužnosnici.
 U nastavku svečanosti priznanja koja od lani dodjeljuje  Hrvatska gospodarska komora  tvrtkama jubilarcima s dugovječnim postojanjem preuzeli su  i Željko Mudražija iz Tvornice  kruha, Hrvoje Grdović iz Nasada, Ante Babac iz Tvornice  konopa i veziva i Nedjeljko  Grabić iz Adriatic Securityja.
 Sirovina odlagalište najuspješnija je mala tvrtka, a konkurirali su joj Modul Auto i  Grgur. Vodoinstalacija je  najuspješnija srednja tvrtka, a  konkurirali su joj Nin Elektrocommerce i Ostrea, dok su konkurenti Metalnom lijevu TCG  bili Turisthotel i Sonik.
Kategoriju određuje isključivo broj zaposlenih, odnosno  do 50. od 50 do 250 i preko 250.  Razloge za dobivanje nagrade  ne mjeri se dojmovima, već isključivo jezikom brojeva. Podaci o uspješnosti u osam kategorija u čak 18 izračuna daju  nositelja najviše prvih mjesta, a  potom konačnog pobjednika.
Osim predstavljanja firmi,  Ikić je priliku dodjele priznanja  starim tvrtkama za kontinuitet  iskoristio da nas iz fundusa muzeja upozna sa starim fotografijama Zadra i tvrtki iz zbirke  Brkan. Takvom se malo koji  grad može pohvaliti, a iz nje se  lijepo vidi odakle je Zadar svojevremeno krenuo.
Podsjetio je Ikić da je 9.  srpnja, ali prije 202 godine  francuska uprava u Dalmaciji  upravo u Zadru osnovala Komisiju za trgovinu začetak komorskog udruživanja gospodarstvenika.
Naravno, sjednici je prethodila cjelovita informacija o poslovanju gospodarstva Zadarske županije u 2007. godini s  elementima poslovanja u 2008.  godini koji su do sad dostupni.
– Zahvaljujem svim gospodarstvenicima jer je prethodna  godina bila jedna od najboljih i  najuspješnijih godina ovdašnjeg gospodarstva u kojoj su  baš svi parametri bili u plusu, a  nezaposlenost u daljnjem minusu, kazao je Jurin predstavljajući respektabilne rezultate. Jurin je, naravno, upozorio  na zaoštravanje uvjeta poslovanja od naftne krize dalje, ali i  istaknuo da u prvim mjesecima  ove godine gospodarski subjekti ipak nastavljaju s uspjesima.
 Župan Stipe Zrilić pozdravio je skup uime predstavnika  regionalne i lokalnih uprava za  koje je Jurin naglasio da stoje  na raspolaganju i na pomoć  gospodarstvenicima, što je dijelom doprinijelo ovako dobrim rezultatima.
– Sve pozitivne brojke raduju, a posebno ona negativna  – pad nezaposlenosti, odnosno  rast zaposlenosti jer pokazuje  da u toj uspješnosti građani  zaposleni sudjeluju u sve većem broju i bez čega ti uspjesi  ne bi imali pravu svrhu. Ostajemo partneri i suradnici u  svim vašim traženjima, naglasio je Zrilić.


Dinamika
Činjenice koje najbolje oslikavaju dinamiku ovdašnjeg gospodarstva kažu da Metalni lijev ne tako davno nije postojao, a isto vrijedi i za Vodoinstalaciju. Potom je Vodoinstalacija, zasjavši na gospodarskom nebu, dobila nagradu Komore, ali za malu tvrtku, zasluživši je sada za srednje veliku tvrtku. TCG je pak dorastao do kategorije velike tvrtke. Trećenagrađena Sirovina odlagalište preuzela je nagradu za malu tvrtku kakva je prosječno bila lani, no već sad je u kategoriji srednjih tvrtki, a naznake dinamike su žestoke. To je i najvrjedniji podatak koji se iz jučerašnjih nagrada mogao iščitati.


 




Metalni lijev TCG – Željko Uzelac
Metalni lijev TCG imao je lani 290 zaposlenih, ostvario 165,6 milijuna kuna prihoda i 7,9 milijuna kuna dobiti. Izrađuju aluminijske odljevke za istaknute europske tvrtke i svu proizvodnju plasiraju u izvoz u EU, a posredno njihovi dijelovi su u kompletnoj automobilskoj industriji od BMW-a, Audija, Citroena, Renaulta, Opela… Rade oko 5.000 tona aluminijskih dijelova, a osim lijevanja sudjeluju i u obradi. Imaju certifikat kvalitete ISO 9001, ali i brige o okolišu ISO 14 001, kao i poseban certifikat za strojograđevnu, odnosno metalsku branšu ISO 16 949. Planiraju premašiti 25 milijuna eura izvoza.
– Ovo je priznanje i mladom timu tvrtke i preko 300 trenutačno zaposlenih. Proizvodnja je stabilna i sve veća. Tehnološki slijedimo Europu. Razvijat ćemo se i doprinijeti razvoju automobilskog klastera u Zadarskoj županiji. Stiže nam i sve više pohvala i nagrada. Uz Zlatni ključ i nagradu Zadarske županije ovu nagradu doživljavam kao svojevrsnu točku na “i”, a vjerujem da ćemo ove godine na nacionalnoj razini kandidirati za Zlatnu kunu, kazao je Željko Uzelac, direktor tvrtke.


 


Sirovina odlagalište – Miho Zrnić  Marinović
Tvrtka je lani imala prosječno 48 zaposlenih i ostvarila 93,3 milijuna kuna prihoda, odnosno 13,9 milijuna  kuna dobiti. Pored prepoznatljiva i dugotrajnog posla  prikupljanja, sortiranja i obrade sirovina, rade i sanaciju  običnih i opasnih odlagališta,  rušenje i demontažu industrijskih objekata. Proširili su  se i na Hvar, a slijedi širenje u  Split, Zagreb, a u Benkovcu  planiraju i lijevanje otpadnih  obojenih metala. Sada su već  na 70 zaposlenih, a vrlo brzo  očekuju 100.
– Dobitnici smo CroPaka,  nagrade za gospodarenje otpadom, nositelji ISO 9001  certifikata, kao i ekološkog  certifikata ISO 14 001. Zahvalio bih svim radnicima na  ovome, kao i svim poslovnim  partnerima bez čega ovog  rezultata ne bi bilo, kazao je  vlasnik tvrtke Miho Zrnić Marinović.


 


Vodoinstalacija – Davor Jurjević
Vodoinstalacija je jedna od  tvrtki iz grupacije Ivice Jurjevića, koji su gotovo redovan sudionik ovih nagrada.  Dobila je 2003. godine nagradu tada kao mala tvrtka.  Lani su imali 73 zaposlena, a  s prihodom u 2007. godini  od 108,6 milijuna došla je i  dobit od 27 milijuna kuna!
Tvrtka je građevinska prije  svega u niskogradnji, a osim  vodovodizacije i odvodnje,  sustava navodnjavanja, crpilišta i sl., aktivni su s partnerom Gortanom kroz Gortan Nekretnine u visokogradnji. Iz njih je izniklo još nekoliko tvrtki.
 Gotovo 40 novih radnih  mjesta kroz godinu i sadašnja 92 djelatnika, od čega 80  posto obrazovanih i visokoobrazovanih zalog su rasta.
 – U niskogradnji imamo  značenje u regiji i šire, a za  nama je 10-ak godina velikog rasta. Ovo smo priznanje tada kao mala tvrtka  primili 2003. godine, što znači da smo u međuvremenu  rasli, zaposlili ljude, a ostali  kvalitetni. Vjerujem da ćemo  doseći i velike tvrtke, kazao  je Jurjević nimalo ne pretjerujući.


 


Podaci poslovanja
O podacima poslovanja  često smo izvještavali pa navodimo samo osnovne.  Prihod je rastao 15,2 posto  koliko i izvoz, a uvoz 18,6, no  ipak je pokrivenost uvoza na  85 posto (ne računajući devize od Tankerske plovidbe i  turizma) za razliku hrvatskih  manje od 45 posto. Turizam je  rastao lani 12 posto, do sad u  2008. godini oko sedam posto. Zaposlenost je rasla 2,1  posto i segnula do 51.478 zaposlenih lani, sada je sa sezonom pogotovo stanje i bitno bolje. Nezaposlenost je lani pala za 11,1 posto, već petu  godinu zaredom, a i u ovoj je  godini do sad nastavljen pad  sa stopom od preko devet  posto. Investicije su iznosile  1,9 milijardi kuna i rasle su  22,7 posto. Podatke je Fini  dostavilo 2.355 tvrtki, a nekad  ih je bilo ispod 1.300. Lani je  osnovano više od 400 tvrtki.  Prihod je iznosio 12,1 milijardu kuna, a dobit je rasla 12  posto i iznosila 871 milijun  kuna, debelo nadmašivši gubitke.
Trgovina umanjuje udjel u  gospodarstvu koji je sad 35  posto, industrija je na 20 posto, a poslovne zone obećavaju daljnji rast. Građevinarstvo drži 13, a promet i veze  12 posto gospodarstva. Među izvoznicima prva mjesta  stabilno drže Aluflexpack, Metalni lijev TCG i Jadran Tuna, a  raduje da ih uz ostale sustižu  SAS Strojogradnja, Kali Tuna i  Adria. Po efikasnosti intelektualnog kapitala Zadarska županija druga je u državi iza  Zagreba i jedina uz Zagreb sa  stopom koja nadmašuje hrvatski prosjek efikasnosti.