Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Problemi komuniciranja

Autor:

08.07.2009. 22:00
Problemi komuniciranja


U Zadru je nedavno održan 16. međunarodni znanstveni skup “Društvo i tehnologija”. Ujedno, riječ je o godišnjoj konferenciji međunarodne federacije komunikologa, koja se tradicionalno održava na prostorima Hrvatske, a po peti put u Zadru. Na skupu je, kroz rasprave i sekcije, sudjelovalo 195 sudionika iz 14 zemalja. Također, sudjelovali su i predstavnici Međunarodne akademije za znanost i umjetnost u Bruxellesu.
Sudionike skupa pozdravio je idejni začetnik skupa dr. sc. Juraj Plenković, a potom i zadarski župan Stipe Zrilić. Uslijedila su zanimljiva uvodna predavanja. Ivan Rozman, rektor Sveučilišta u Mariboru govorio je o ulozi i samostalnosti sveučilišta u okviru Bolonjskog procesa, a izlaganje je izazvalo polemike i rasprave.
Prof. dr. sc. Nikola Skledar, dekan Veleučilišta Adam Baltazar Krčelič u Zagrebu, osvrnuo se, s filozofijskog stajališta, na pojmove društva, znanosti i tehnologije.
Prof. dr. sc. Miroslav Tuđman prikazao je, tzv. dubinskom analizom komunikacijskih obrazaca, ili formata, kako komuniciraju osobe s dokumentima, odnosno obrascima.
Među uvodnim izlaganjima posebno mjesto zauzima ono dr. sc. Marija Plenkovića i dr. sc. Emila Vlajkija. Oni su govorili o kriznom komuniciranju i multikulturalnom društvu, a analizirali su globalne probleme na primjeru multikulturalnosti Bosne i Hercegovine. Njih su dvojica kroz ovo izlaganje zorno prikazali kako se rješavaju problemi u kriznom komuniciranju.
Međunarodni znanstveni skup “Društvo i tehnologija” otvorio je širok spektar pitanja, o svemu što se događa u Hrvatskoj. Također, razmatrani su problemi multikulturalnog komuniciranja, krizno komuniciranje, kao i mediji i religijsko komuniciranje.
Slijedeći skup će se ponovno održati u Zadru.
– I iduće godine, ponovno u isto vrijem ćemo biti u Zadru, jer nam Zadar i hotel Kolovare pružaju izvrsne uvjete, kazao je dr. sc. Juraj Plenković.