Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Šopić: Došlo je do slučajnog opaljenja puške

Autor: Suzana Bandić

08.07.2009. 22:00
Šopić: Došlo je do slučajnog opaljenja puške


Zbog niza nejasnoća oko toga kako je došlo do opaljenja iz kubure, kako je izgubio rukavice i kapu te gdje je sakrio pušku, Sudsko je vijeće naložilo rekonstrukciju događaja uz prisutnost balističkog vještaka
Vijeće Županijskog suda u Zadru, kojim predsjeda sudac Boris Babić, jučer je u nastavku suđenja 21-godišnjem Elvisu Šopiću iz Raštevića, kojeg se tereti da je u siječnju protekle godine mučki ubio, a potom i zapalio zadarskog taksista Igora Ćustića (30), donijelo rješenje o provođenju rekonstrukcije događaja na licu mjesta uz nazočnost vještaka balističara Rade Stojadinovića.
Toj je odluci prethodilo višesatno i detaljno iznošenje Šopićeve obrane, koje se bitno razlikuje od dokaza prikupljenih stručnim vještačenjem i navoda optužnice.
Ispričao je kako je povod njegovom dolasku u Zadar kobnog dana bio prethodni telefonski dogovor s jednom muškom osobom zbog prodaje kubure za iznos od 400 eura.
Sukob na nacionalnoj osnovi
– Tu sam osobu nazvao s Autobusnog kolodvora. Došao je nakon 20-tak minuta pa smo zajedno otišli u javni WC gdje sam mu pokazao pušku. Nije mi vjerovao da u nju idu patrone “šesnaestice” pa sam dvije stavio u pušku kako bih ga uvjerio. Ponudio mi je 200 eura, a ostatak je rekao da će mi donijeti naknadno. Nisam na to pristao pa je on izišao vani, a ja pet minuta kasnije za njim. Bilo je kasno pa više nije bilo ni autobusa ni vlaka za Benkovac te sam otišao do taksi stajališta na kolodvoru – prisjećao se Šopić dodajući kako je tamo zatekao jedno taksi vozilo u kojem su sjedili vozač i pokojni Ćustić. Rekli su mu kako je upravo on na redu za vožnju, dogovorili se za cijenu i krenuli prema Korlatu. Nakon što su se u Murvici zaustavili kako bi ulili gorivo, započeli su razgovor o automobilu, a prema njegovoj priči, pokojnik mu se požalio kako mu auto puno troši.
– Rekao mi je da čudno govorim, kao da sam došao preko “grane” i pitao odakle sam. Odgovorio sam mu da sam iz Raštevića, da sam živio s udomiteljima u Kuli Atlagić i da sam poslije Oluje išao u Srbiju. Počeo me vrijeđati i psovati. Rekao je da su oni četnici i da im “je.. mater četničku” i spominjao da bi se njegovi u Murvici šokirali kada bi čuli da vozi četnike – ispričao je u svojoj verziji događaja Šopić te dodao kako mu je on tada odgovorio da je njegov posao da vozi, a ne da ga vrijeđa.
Puška slučajno opalila
– Na to je on zakočio, okrenuo se prema meni i uhvatio me za odjeću na prsima zavikavši “mater ti je… četničku, nećeš ti meni govorit kako da vozim svoje auto!”. Odgurnuo sam ga, ali on me ponovno uhvatio za majicu i napipao mi pušku koja mi je ispod jakne stajala dijagonalno prema lijevom ramenu.
Potom se, prema njegovoj priči, izvukla cijev puške pa su se počeli natezati za nju uslijed čega je došlo do slučajnog opaljenja.
– Prestrašio sam se, iskočio iz auta i pobjegao u obližnji vinograd – pričao je Šopić te je plačnim glasom počeo brisati oči. Zatim je nastavio svoju priču navodeći kako je primjetio da nema mobitel. Vratio se do auta koji je brujao i klizio naprijed, otvorio vrata uslijed čega se Ćustićevo mrtvo tjelo nagnulo. Upitao ga je “Gospodine, jeste li dobro?”. Potom je pogledao ruke i primjetio da mu se sjaje zaključivši da je to krv pa je opet otrčao u obližnji krš i nastavio prema Korlatu. Putem se umorio pa je zastao u kršu, nagnuo se prema dolje i između dva kamena ugledao procjep. Tu je sakrio pušku pa nakon nekoliko minuta nastavio trčati prema četiri kilometra udaljenom Rašteviću.
Kada je došao kući oprao je krvave ruke i sjedio na bunaru pred kućom gdje je dočekao jutro.
Niz nelogičnosti
Na poseban upit vijećnika Vladimira Mikolčevića o kapi, rukavicama i džemperu pronađenim u vinogradu nedaleko od nesreće, Šopić je potvrdio kako su kapa i rukavice njegove te da ih je u stanju šoka ostavio tamo. No, decidirano je tvrdio da džemper koji je bio odmah uz njih nije njegov. Šopić nije u potpunosti mogao objasniti niti sadržaj džepova svojih hlača u kojima je pronađen upaljač, nekoliko drvenih triješčica, komad gume, papirići, jedan orah i nečisti vatreni štapić. Slično je bilo i s iskazivanjem o hicima za koje je Šopić ustvrdio kako je ispaljen samo jedan, što je u suprotnosti s iskazom patologinje dr. Šango-Lisica, koja je kazala kako su pronađene dvije prostrijelne rane u predjelu čela, odnosno 21 zrno sačme, što je ujedno navela i kao uzrok smrti nesretnog taksista.
Cijeli niz nelogičnosti pokazao se i u dijelu u kojem je on opisivao prepirku i natezanje oko puške te okolnosti u kojima je došlo do samoopaljenja. Stoga je odlučeno kako će se provesti rekonstrukcija na mjestu događaja kako bi se rasvijetlili svi detalji.


Psihijatrijski vještak izmjenio iskaz


– Optuženi ima disocijalni poremećaj ličnosti koji se kombinira s nekim narcističkim elementima i elementima neurotskog reagiranja. No, u trenutku počinjenja djela bio je ubrojiv – rekao je psihijatrijski vještak prof. dr. Miroslav Goreta iz Psihijatrijske bolnice Vrapče u Zagrebu, na početku glavne rasprave. No, nakon što je odslušao Šopićev iskaz, dodao je kako ipak odobrava mogućnost smanjene ubrojivosti.
Šopićevo teško mucanje okvalificirao je kao vjerojatnu posljedicu u djetinjstvu preživljene psihičke traume.
 




 


Otac pokojnog reagirao na ispriku: Marš, svinjo jedna


Na pitanje suca Babića, ima li što reći obitelji žrtve, Šopić se ispričao Ćustićevim roditeljima, prijateljima i rodbini koji su pratili jučerašnju raspravu, rekavši kako je to duže već planirao, no da nije bilo prilike.
– Želim izraziti sućut i žaljenje. Neka sačekaju kraj suđenja pa će vidjeti kako je sve to bilo. No, nesretni se otac nije mogao suzdržati pa mu je doviknuo: Marš, svinjo jedna!
Po izlasku iz sudnice sasvim je smireno novinarima rekao da je puno nelogičnosti i nepoklapanja u Šopićevu iskazu te da njegov sin nije bio nacionalist niti da bi tako lako planuo na nekoga zbog toga.