Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Spremni za velike dosege

Autor: Igor Perković

08.07.2009. 22:00
Spremni za velike dosege


Program priprema na papiru izgleda sjajno i nadam se da će tako biti i u provedbi. Odigrat ćemo devet ili deset prijateljskih utakmica u Sloveniji, Poljskoj, Njemačkoj i Turskoj. Siguran sam da ćemo biti spremni za velike dosege – kaže Jasmin Repeša
Jasmin Repeša, izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije, objavio je popis kandidata za nastup na predstojećem Europskom prvenstvu u Poljskoj. Iako je riječ o širem popisu, on je u odnosu na raniji skraćen za sedmoricu igrača.
– Popis sadrži sedamnaest imena među kojima je trinaest starih igrača kojima su se pridružile mlade snage. Njih četverica su na minulim Mediteranskim igrama pokazali kvalitetu i svojim su pristupom potpuno zaslužili poziv – pojasnio je Repeša.
Kroz dobar nastup na Mediteranskim igrama status reprezentativca osigurali su Drago Pašalić, Damir Rančić, Ante Tomić i Damjan Rudež. Konačan popis putnika u Poljsku od dvanaest igrača bit će poznat nakon odrađenih baznih priprema. Slovenska Rogla bit će konačni filter za igrače.
– Svi igrači koji su na popisu već su počeli individualne pripreme sa svojim trenerima pod našom paskom. Očekujem da na Roglu dođu spremni, a da kroz bazične pripreme postignemo visoku fizičku spremu. Prvenstvo se igra u gustom rasporedu i momčadi koje fizički budu spremnije lakše će podnijeti opterećenje u kratkom vremenskom periodu. Ne treba zaboraviti da će na taj način igrači steći sjajnu podlogu za klupske sezone – rekao je Repeša.
Stojić i Kasun
Novi na popisu je i Mario Stojić koji se vraća u reprezentaciju nakon nekoliko godina izbivanja. Igrač španjolske Menorce poziv je zaslužio beskompromisnim pristupom.
– On u svakom trenutku može biti primjer mladim igračima. Uvijek se bori za svoje mjesto, nikad se ne štedi i to je to – dodao je Repeša.
Izbornika raduje i oporavak Marija Kasuna, povratak Nikole Vujčića pod nacionalni stijeg te dobra kompozicija momčadi koju je složio pred Eurobasket.
– Razgovarao sam s Kasunom i rekao mi je da se oporavio, da je željan igre i dokazivanja. U Efesu je odigrao cijelu sezonu i to jasno govori da se Mario vratio – tvrdi Repeša.
S popisa je izostao inače standardni Damir Markota, a usprkos nadanju, ponovno nema ni Gordana Giričeka.
Bez Markote i Giričeka
– Markote nema jer iza sebe ima turbulentnu sezonu. Njega je spasio Bilbao, u koji je prešao i igrao jer u Menorci nije igrao ni minute. Ozlijeđen je i treba mu mjesec dana za oporavak i to je glavni razlog zašto ga nema. S Giričekom sam razgovarao još dok sam radio kao trener u Rimu, sve smo stavili na stol i zaključili da on ima obiteljske obveze koje ga sprječavaju da nastupa za reprezentaciju – dodao je Repeša.
Prije odlaska u Poljsku, gdje će od 7. do 20. rujna nastupati na EP-u, hrvatska reprezentacija odradit će pripreme u Crikvenici i na Rogli, potom slijedi odlazak u Poljsku na prijateljske utakmice s domaćinom, pa povratak u Poreč i nastavak priprema. Nakon toga slijedi nastup na dva prijateljska turnira u Njemačkoj i Turskoj koji bi trebali dati konačni uvid u stanje i mogućnosti reprezentacije pred EP.
– Naš program priprema na papiru izgleda sjajno i nadam se da će tako biti i u provedbi. Odigrat ćemo devet ili deset prijateljskih utakmica koje su birane po nekoliko kriterija. Ove koje igramo u prvom dijelu priprema protiv Slovenije tražili smo da ne moramo puno putovati i da protivnik bude u sparing rangu. Protiv Poljske idemo vidjeti kako izgledaju dvorane, kakvi su gradovi u kojima igramo i kakvo nas okruženje očekuje. Nakon svega toga siguran sam da ćemo biti spremni za velike dosege – zaključio je Repeša.


Boisa i Car ostaju u Zadru


Na sinoć održanoj sjednici Upravnog odbora KK Zadar u cijelosti su prihvaćeni ugovori Tonija Prostrana, Frana Pilepića, Marka Cara i Vladimera Boise, objavio je klub preko svojih službenih internet stranica. Kako bi ti ugovori postali pravovaljani potreban je još samo potpis od strane igrača koji se očekuje uskoro. Svoj prvi profesionalni ugovor potpisali su Frane Marasović, Ivan Batur, Ivan Mikulić i Josip Peltzman, a danas bi trebali biti potpisani ugovori o sportskom usavršavanju sa dvojicom mladih igrača koji dolaze iz KK Zrinski Mostar, a riječ je o Danijelu Zovku i Marku Bokšiću.
 




 


Sedamnaestorica odabranih


Na Repešinom popisu nalaze se: Zoran Planinić (CSKA), Marko Popović (Uniks Kazan), Roko Leni Ukić (Toronto Raptors), Davor Kus (Unicaja), Marin Rozić (Cibona), Marko Tomas (Real Madrid), Damjan Rudež (Union Olimpija), Nikola Prkačin (Cibona), Krešimir Lončar (Uniks Kazan), Marko Banić (Bilbao), Sandro Nicević (Benetton), Nikola Vujčić (Olympiakos), Mario Kasun (Efes Pilsen), Ante Tomić (Zagreb), Drago Pašalić (Bilbao), Mario Stojić (Menorca) i Damir Rančić (Zadar).